Sa�atka Nicejska Sk�adniki: � 1 du�a czerwona cebula przekrojona na p� i cienko poszatkowana � 1 du�a zielona papryka przekrojona na 4 cz�ci bez pestek i pokrojona w makaronik (polecam obrac przed krojeniem) � szklanka zielonych lub czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w cienkie plasterki, � 2-3 szklanki ma�ych pomidork�w czerwonych i ��tych (specjalne odmiany) ale mo�na u�y� jakie si� ma w zast�pstwie, � 2 szklanki zielonej fasolki bez nici i zblanszowanych, och�odzonych, � p� szklanki vinegrette (osobny przepis), � 4 jajka na twardo w �wiartkach, � 1/3 szkl. majonezu � anchovies z puszki w oliwie ( jak kto lubi, jak nie � mo�na opu�ci�), � wi�ksza puszka tu�czyka w oliwie lub 2 mniejsze, � bazylia dla dekoracji. Wykonanie: Cebule roztrz�sn�� i u�o�y� w kopczyk na �rodku talerza lub p�miska. Papryk� podzieli� na r�wne 2 porcje i u�o�y� w 2 przeciwstawnych miejscach talerza, tak samo oliwki i pomidorki i inne sk�adniki, kolejno, nie mieszaj�c, symetrycznie, dalej fasolka wymieszana z sosem vinegrette i pomi�dzy warstwami sk�adnik�w cz�stki jajka na twardo, �eby by�a symetryczna kompozycja. Pokry� jajka majonezem i cz�stkami anchovies i pola� oliwa z nich (lub nie, jak si� nie lubi), tu�czyk z puszki w oliwie u�o�y� na posiekanej cebuli w �rodku sa�aty ewent. naoko�o sa�aty na talerzu. Ca�o�� pola� lekko vinegrette( 1/3 szkl.) i ozdobi� bazyli�. Vinegrette w s�oiku wg Jacgues Pepin (jeden z najlepszych wsp�czesnych mistrz�w francuskiej kuchni). 2 �y�ki siekanego czosnku i 2 �y�ki musztardy DIJON, p� �y�ki soli, 1/4 �y�ki �wie�o mielonego pieprzu, 1/4 szkl. czerwonego lub bia�ego octu winnego, szklanka extra virgin oliwy lub oliwy z nasion ("pinut oil") albo kombinacja obydwu. Wszystko w�o�y� do s�oika ze szczeln� zakr�tk� (twist), dobrze potrz�sn��, doprawi� octem lub oliw� wg gustu. Mo�na trzyma� w lod�wce co najmniej 2 tyg. Mo�na sobie zmieni� wg gustu, opu�ci� cos, czego si� nie lubi czy zast�pi� czym�. To do uznania.
Raniaja