KREMÓWKA
Ciasto maślane: * 30 dag Kasia * 10 dag mąki
Ciasto kluskowe: * 20 dag mąki * 1/2 jajka * 1/2 łyżki octu * trochę wody
Krem waniliowy: * 1/2 litra mleka * 4 żółtka * 1 jajko * 9 dag cukru * laska wanilii * 3 dag mąki ziemniaczanej
Ozdoby: * 30 dag cukru pudru
Ciasto maślane:* Przesiać mąkę na stolnicy, dodać Kasia, posiekać wszystko na jednolitą masę.
Ciasto kluskowe:* Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.* Z ciasta maślanego ułożyć prostokąt i położyć go na cieście maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkować.* Złożyć ciasto na 3 części i włożyć do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki, ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę czynność 3 razy.* Piec 15 minut w temp 250 stopni C.
Krem waniliowy:* Żółtka, jajko oraz wanilię utrzeć z cukrem.* Zagotować szklankę mleka, a pozostałe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i mieszając, zagotować. Dodawać żółtka.* Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden placek posmarować kremem, przełożyć drugim.* Włożyć do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!
monrose778