Krem ananasowy.pdf

(47 KB) Pobierz
58402570 UNPDF
Krem ananasowy
Składniki
3 szklanki mleka, szklanka kremówki, 5 jaj, 2 dag mąki
ziemniaczanej, 2 łyżki wiśniaku, 10 dag cukru pudru, cukier
waniliowy, 10 plastrów ananasa z puszki
Sposób przyrządzania
Plastry ananasa polać łyżką wiśniaku i odstawić na 2 godz. Jaja
starannie umyć, ubić z 2/3 cukru pudru, a następnie wymieszać z
połową szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko
zagotować z cukrem waniliowym i wrzące wlewać cienkim strumieniem do miski z masą
jajeczną. Podgrzewać, wciąż ubijając, aż masa zgęstnieje. Następnie, nadal ubijając,
wystudzić, dodać 4 plastry ananasa pokrojone w kostkę i wlać pozostały wiśniak,
wymieszać. Rozłożyć krem do pucharków. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru, rozłożyć
na kremie, przybrać kawałkami ananasa. Schłodzić w lodówce i podawać.
 
58402570.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin