BABKA UCIERANA
· 4 jajka
· 350 g mąki
· 250 g cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· Zapach do ciast
· 1 Kasia
Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do masy dodawaj po jednym jajku i łyżce mąki ciągle ucierając, aż wyczerpią się składniki. Na koniec dodaj zapach do ciast. Formę babkową o średnicy około 20 cm. Posmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 40 minut
SZYSZKI
· 10 dkg margaryny Kasi
· 400 g masy krówkowej czekoladowej
· 460 g masy krówkowej
· 300 g ryżu preparowanego
· 10 dag margaryny
Kasię rozpuścić z masami krówkowymi na małym ogniu. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać, tak żeby masa pokryła wszystkie ziarenka ryżu. Z ciepłej masy formować szyszki. Można zwilżać dłonie wodą - ułatwi to formowanie.
afrodyta_25