BABKA UCIERANA i CIASTKA SZYSZKI.doc

(246 KB) Pobierz



BABKA UCIERANA

 

·         4 jajka

·         350 g mąki

·         250 g cukru

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         Zapach do ciast

·         1 Kasia

 

Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
Do masy dodawaj po jednym jajku i łyżce mąki ciągle ucierając, aż wyczerpią się składniki. 
Na koniec dodaj zapach do ciast. Formę babkową o średnicy około 20 cm. Posmaruj Kasią i obsyp mąką. 
Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st. C. 
Po upieczeniu pozostaw ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 40 minut

 

 

 



SZYSZKI

·                      10 dkg margaryny Kasi

·                      400 g masy krówkowej czekoladowej

·                      460 g masy krówkowej

·                      300 g ryżu preparowanego

·                      10 dag margaryny

 

 

 

Kasię rozpuścić z masami krówkowymi na małym ogniu. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać, tak żeby masa pokryła wszystkie ziarenka ryżu. Z ciepłej masy formować szyszki. Można zwilżać dłonie wodą - ułatwi to formowanie.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin