sprawko chemia.doc

(39 KB) Pobierz
Zuzanna Kowalska

Zuzanna Kowalska             

Marek Makowiecki             

Mateusz Kujawa

 

TWARDOŚĆ, ZASADOWOŚĆ, KWASOWOŚĆ

 

Twardość

 

Twardość ogólna – zużycie określonych ilości mydła bez wytwarzania piany. Przyczyna powstawania piany: obecność jonów, ok. magnezu, wapnia, które z mydłem

tworzą nierozpuszczalne mydła magnezowe, wapniowe.

Twardość ogólną wody nazywa się również twardością wody surowej (nie gotowanej)

 

Magnez i wapń – główne składniki wody powodujące jej twardość.

 

Twardość ogólna





Twardość przemijająca                                                                              Twardość stała



wywołana obecnością wodorowęglanów              twardość wody pozostająca po

wapnia i magnezu. Podczas ogrzewania wody      przegotowaniu.

Zachodzą reakcje chemiczne, które naruszają

równowagę węglanowo-wapniową oraz

rozpuszczają się CaCO3 i Mg(OH)2

(przyczyna tworzenia się kamienia kotłowego).             

 

Twardość ogólna





Podział ze względu na skład chemiczny soli wapnia i magnezu

 

Twardość węglanowa                                                                   Twardość niewęglanowa

 

Jednostka twardości – twardość wyraża się w stopniach lub miligramorównoważnikach (milivalach) tlenków wapnia i magnezu w 1dm3.

 

Twardość w wodach naturalnych:

-          wody opadowe są bardzo miękkie, twardość bliska zeru

-          wody słodkie głównie twardość wapniowa

-          wody powierzchniowe, potoki górskie mała twardość

-          wody podziemne mają większą twardość od wód powierzchniowych

 

Metody oznaczania twardości ogólnej (Twog.), wapniowej (TwCa) i magnezowej (Twmg):

-          miareczkowa kompleksometryczna, typ wersenianowa (EDTA)

-          absorpcja spektrometrii atomowej (ASA)

-          chromatrograficzna (ICP)

 

Badanie twardości ogólnej – do kolby stożkowej o pojemności 250cm3 odmierzamy pipetą próbkę wody o objętości 50cm3. W następującej kolejności dodajemy: 2cm3 roztworu buforowego, 1cm3 1% roztworu chlorowodorku hydroksyloaminy, 0,1cm3 5% roztworu siarczku sodu oraz ok. 0,05g mieszaniny czerni eriochromowej. Próbka powinna zabarwić się na kolor czerwony/fioletowy. Następnie jednocześnie mieszamy i miareczkujemy roztworem EDTA do uzyskania próbki o kolorze niebieskim/błękitnym.

 

             

Badanie z błędem pomiarowym: ilość dodanego EDTA=14,2cm3



X=5,68 mval/dm3 (a=14,2cm3, V=50cm3)        woda średnio twarda

 

Badanie bez błędu pomiarowego: ilość dodanego EDTA=16,8cm3



X=6,72 mval/dm3 (a=16,8cm3, V=50cm3)          woda średnio twarda

 

 

Badanie twardości wapniowej – do kolby stożkowej o pojemności 250cm3 odmierzamy pipetą 50cm3 badanej wody. W następującej kolejności dodajemy: 3cm3 24% KOH (roztwór alkalizujący) oraz 0,2g kalcesu. Próbka powinna zabarwić się na kolor czerwony/fioletowy. Następnie jednocześnie mieszamy i miareczkujemy roztworem EDTA do uzyskania próbki o kolorze niebieskim/błękitnym.

 

Badanie bez błędu pomiarowego: ilość dodanego EDTA=12,8cm3

X=102,6 mgCa/dm3 (a=12,8dm3, V=50cm3)

X1=256,5 CaCO3/dm3

Kwasowość i zasadowość

 

Kwasowość – zdolność wody do zobojętniania dodawanych do niej mocnych zasad mineralnych lub węglanowych wobec umownych wskaźników. Może występować jednocześnie z zasadowością (wody o wysokiej twardości i dużej zawartości ditlenku węgla).

 

Kwasowość wód naturalnych może być spowodowana obecnością:

-          wolnego ditlenku węgla

-          słabych i mocnych kwasów mineralnych

-          słabych kwasów organicznych

-          produktów hydrolizy soli mocnych kwasów i słabych zasad

 

Kwasowość





Kwasowość mineralna                                                            Kwasowość ogólna



ilościowy wskaźnik zawartości mocnych              ilościowy wskaźnik zawartości mocnych
kwasów, oznaczany przez miareczkowanie              kwasów i soli mocnych kwasów i słabych

próbki mocną zasadą do pH=4,5 wobec              zasad, oznaczany przez miareczkowanie

oranżu metylowego lub potencjometrycznie.              Próbki mocną zasadą do pH=8,3 wobec

              fenoloftaleiny lub potencjometrycznie.

 

              Zasadowość – zdolność wody do zobojętniania mocnych kwasów mineralnych wobec umownych wskaźników. Właściwość tę nadają wodzie obecne w niej głównie węglany, wodorowęglany i wodorotlenki. Zasadowość ma istotne znaczenie przy ocenie wody do celów gospodarczych i przemysłowych.

 

Różnica pomiędzy zasadowością a twardością ogólną nazywa się zasadowością alkaliczną i spowodowana jest przez kwaśne węglany lub węglany potasowe i sodowe.

 

 

 

 

 

Zasadowość







Zasadowość mineralna                                                           Zasadowość ogólna

ilościowy wskaźnik zawartości jonów              ilościowy wskaźnik zawartości jonów węgla-

wodorotlenkowych i węglanowych, oznaczany              nowych, wodorowęglanowych i innych anio-

przy miareczkowaniu próbki mocnym kwasem   nów pochodzących z dysocjacji soli słabych

do pH=8,3 wobec fenoloftaleiny jako                     kwasów i mocnych zasad, oznaczany przez

wskaźnika lub potencjometrycznie.                     Miareczkowanie próbki mocnym kwasem do

pH=4,5 wobec oranżu metylowego lub potencjometrycznie. 

 

 

Zakres występowania kwasowości i zasadowości w wodach naturalnych w zależności od pH.









                                                       Zasadowość ogólna

 



                                                                             Zasadowość mineralna

 

                                                                                              pH

                                              4,5                   8,3



   Kwasowość mineralna

 



                              Kwasowość ogólna

 

Metody oznaczania kwasowości i zasadowości:

-          miareczkowa potencjometryczna

-          miareczkowa wobec wskaźników

 

Doświadczenie na kwasowość/zasadowość:

-          po dodaniu oranżu zrobił się kolor żółty

-          Po dodaniu fenoloftaleiny kolor czerwony/różowy (środowisko zasadowe >8,3)

Po wykonaniu badania od nowa by sprawdzić dokładnie pH – dodanie tylko fenoloftaleiny i otrzymaliśmy kolor różowy.

a)      następnie dodajemy HCl 0,1N –5,3cm3 zasadowość mineralna=5,3 mval/dm3

b)     do tej próbki dodajemy oranż (3krople) - zabarwia się na żółto, dodajemy HCl (4,6cm3) – zabarwia się na pomarańczowo zasadowość ogólna=4,6 mval/dm3

 

Zasadowość dla twardości:

1 – a=0 KWm=0

2 – b=6,3cm3 HCl KWog=

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin