Odc. 16 - Niedzielny obiad.doc

(41 KB) Pobierz
1

1. Paluszki chlebowe grissini z prosciutto i serem pleśniowym

Składniki:

·         20 bardzo cienkich plasterków szybki prosciutto

·         20 grissini (włoskich paluszków chlebowych)

·         1/2 szklanki sera gorgonzola

·         1/4 szklanki twarożku

·         1/4 szklanki masła

·         1/4 szklanki startego parmezanu

·         1 łyżeczka czarnego pieprzu

·         czubata łyżka szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj na gładko następujące składniki: ser gorgonzola, twarożek, masło, parmezan i pieprz. Przełóż do miski i dodaj szczypiorku.
  2. Plasterek prosciutto posmaruj niewielką ilością pasty serowej (ok. pół łyżeczki, pasta może wystawać poza szynkę). Złóż plasterek szynki na pół i owiń nim paluszek grissini dociskając aby przykleił się do paluszka. Podawaj.

2. Braciole

Składniki:

·         500 g chudej wołowiny w 2 kawałkach

·         3 duże ząbki czosnku, zgniecione

·         1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro

·         4 łyżki startego sera pecorino

·         1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Połóż kawałek wołowiny między dwa kawałki folii spożywczej i delikatnie obtłucz tłuczkiem do mięsa.
  2. Posól lekko wierzch mięsa, natrzyj każdy kawałek czosnkiem, serem pecorino i kilkoma ziarnami pieprzu. Złóż mięso krótszą stroną na dół a następnie zawiń tworząc długą roladę.
  3. Zabezpiecz mięso przed odwinięciem wbijając wykałaczki lub obwiązując sznurkiem do wędlin.
  4. Dalej postępuj zgodnie z przepisem na sos pieczeniowy.

3. Pulpety (kulki) mięsne

Składniki:

·         500 g mielonego mięsa z polędwicy wołowej

·         500 g mielonego mięsa cielęcego

·         500 g mielonego mięsa wieprzowego

·         4 kromki białego chleba

·         pół szklanki wody

·         2 roztrzepane jajka

·         2 łyżki natki pietruszki

·         pół szklanki startego sera pecorino

·         pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro (można zastąpić zwykłą bułką tartą)

·         2 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Porozdzieraj chleb na małe kawałki. Umieść w misce, zalej wodą i pozostaw do nasiąknięcia na 5 minut.
  2. Umieść w misce wszystkie rodzaje mięsa. Wyciśnij wodę z chleba i włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki.
  3. Rękami wygnieć y dobrze wymieszaj składniki i zrób kulki o średnicy ok. 5 cm.
  4. Smaż pulpety w płytkim oleju na złoto-brązowy kolor – po 3-4 minuty na każdą stronę.

 

Niedzielny sos pieczeniowy

Składniki:

·         500 g słodkich włoskich kiełbasek

·         500 g mięsistej kości z szyi jagnięcej, przekrojone na 2 kawałki

·         1 porcja kulek mięsnych Buddy’ego Valastro

·         1 porcja Braciole

Składniki do sosu:

·         1 cebula, posiekana

·         5 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę

·         1 łyżka posiekanego świeżego oregano

·         2 łyżki posiekanej bazylii

·         6 łyżeczek cukru

·         3 puszki pomidorów śliwkowych

·         3 puszki pomidorów

·         1 puszka wypełniona wodą

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu. Lekko potrzep solą kość z szyi jagnięcej. Nalej na dno garnka oliwy aby przykryła dno. Obsmaż kości w garnku na brązowo-złoty kolor. Wyciągnij kości o odłóż na bok.
  2. Wrzuć do garnka włoskie kiełbaski, obsmaż je identycznie jak kość i wyciągnij je z garnka i odłóż na bok. Obsmaż podobnie Braciole.
  3. W tym samym garnku zrób sos: wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż przez kilka minut. Dodaj czosnek, bazylię, oregano, puszki pomidorów, wodę i cukier. Zagotuj sos i redukuj go przez chwilę. Następnie włóż do garnka kości, Braciole i kulki mięsne.
  4. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając aby nic nie przywarło do dna. Następnie wyjmij szczypcami wszystkie rodzaje mięs do półmiska. Pomieszaj sos i zredukuj jeśli trzeba. W razie potrzeby dodatkowo posól.
  5. Pokrój kiełbaski na kawałki. Pokrój braciole na plasterki. Pozostaw kości jagnięce dla tych, którzy będą chcieli sobie poskubać z nich mięso.
  6. Podawaj sos z ugotowanym makaronem, i startym serem. na osobnym talerzu podaj kulki mięsne i kawałki mięsa.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin