Odc. 24 - Włoski bruch.doc

(34 KB) Pobierz
1

1. Omlet z bazylią

Składniki:

·         2 duże jajka

·         3/4 szklanki posiekanej bazylii

·         1/2 szklanki startego sera pecorino

·         1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

·         sól

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Rozmieszaj jajka w misce, dodaj bazylię, ser, sól i pieprz.
  2. Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem na średnim ogniu. Daj na patelnię oliwę z oliwek i masło. Wylej jajka, zmniejsz ogień i smaż omlet z jednej strony. Gdy omlet usmaży się z jednej strony, delikatnie przełóż go na talerz a następnie odwróć go i przełóż na patelnię z powrotem nieusmażoną stroną do dołu. Smaż chwilę a następnie ściągnij z patelni i podawaj.

 

2. Francuski tost po włosku

Składniki:

·         1 bochenek włoskiego chleba Panettone (można zastąpić zwykłym chlebem tostowym)

·         4 duże jajka + 2 żółtka

·         1 i 1/2 szklanki half’n'half (mieszanki piwa ciemnego i jasnego)

·         1/4 szklanki likieru amaretto

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

·         starta skórka z 1 pomarańczy

·         5-6 łyżek masła, według potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Usuń papier z chleba Panettone. Podziel bochenek na 4 części, owiń jeden kawałek i odłóż na bok. Pokrój 3 ćwiartki chleba na kanapki o grubości ok. 2,5 cm. Z każdej ćwiartki zostanie Ci jedna zaokrąglona kanapka – ją możesz zjeść gdyż nie będzie nam potrzebna. Powinniśmy mieć 6 kanapek.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Rozgrzej dużą patelnię tak, aby bez problemu zmieściły się na niej naraz po 3 kanapki. Dodaj na patelnię masło i poczekaj aż się rozpuści.
  3. Zamocz każdy kawałek chleba w mieszance z jajek. Smaż kanapki z każdej strony po 3-4 minuty do uzyskania brązowego koloru na wolnym ogniu.
  4. Chleb sam w sobie jest słodki, ale można podawać go wysmarowanego masłem i posypanego cukrem pudrem.

 

3. Pieczone ziemniaki z rozmarynem i pancettą

Składniki:

·         500 g średnich ziemniaków z czerwoną łupiną

·         170 g cienko pokrojonej pancetty

·         1 i 1/2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         1/2 łyżeczki soli

·         1/2 łyżeczki grubego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Włóż ziemniaki do garnka z zimna osoloną wodą, doprowadź wodę do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 10 minut. Odcedź ziemniaki i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój je na ćwiartki.
  2. Rozgrzej patelnię. Wrzuć na nią boczek pancetta i smaż aż do wytopienia się odrobiny tłuszczu ale nie doprowadzaj do tego, by pancetta stała się chrupiąca (będziemy ją jeszcze smażyć z ziemniakami). Dodaj ziemniaki na patelnie i obtocz je w tłuszczu. Dodaj oliwę, rozmaryn, sól i pieprz.
  3. Smaż całość przez 15 minut, potem wymieszaj całość i smaż kolejne 15 minut. Powtarzaj ten proces 1 lub dwa razy aż ziemniaki będą brązowe i chrupiące.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin