Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki soli
½ szklanki koziego sera
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
100g posiekanych grzybów shiitake
1 ząbek czosnku, zmielony
Szczypta soli
Tymianek
Przygotowanie:
Wysmaruj blachę do pieczenia olejem. W garnku zagotuj bulion z solą. Wsyp polentę i gotuj 20 -40 minut mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia, dodaj masło i połowę koziego sera, wymieszaj dokładnie, dodaj pietruszkę. Wlej masę do przygotowanej blachy, przykry folią i dobrze schłodź. Gdy masa stężeje wykrój kwadraty wielkości około 3×3 cm. Na patelni podgrzej łyżkę oleju, wrzuć shiitake, szczyptę soli i smaż do miękkości. Dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty. Każde ciastko udekoruj kozim serem, podsmażonymi grzybami i tymiankiem.
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki chili w proszku
Skórka z jednej cytryny
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki posiekanego oregano
2 łyżki soku z cytryny
¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
½ kg mięsa z kurczaka bez kości
Mięso pokrój w dość duże kostki. W blenderze wszystkie składniki marynaty. Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wymieszaj mięso z marynatą i zostaw w lodówce co najmniej na godzinę (najlepiej na noc). Nabij na szpikulec 2 kawałki mięsa i griluj 2 -4 minut, aż mięso będzie miękkie.
3 pęta włoskich kiełbasek, ugotowanych
1 porcja mrożonego ciasta francuskiego
2 łyżki musztardy Dijon
1 duże jajko, rozbite
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
Różne rodzaje musztardy
Rozetnij kiełbaski, przetnij na pół wzdłuż na ćwiartki każdą. Ciasto francuskie rozwałkuj i potnij w paski, tak aby zmieściły się w nich kawałki kiełbasy. Paski ciasta lekko wysmaruj musztardą Dijon i zawiń w nie kiełbaski. Zawinięte w ciasto kiełbaski rozłóż na blasze do pieczenia, z wierzchu wysmaruj je jajkiem , posyp solą i nasionami kopru włoskiego. Piecz 15-20 minut, aż będą rumiane. Podawaj z musztardą do zamaczania.
1 ¾ szklanki sparzonych migdałów
4 duże jajka
1 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
¾ szklanki orzeszków piniowych
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Na blasze umieść migdały i włóż do piekarnika na około 15 minut. To samo zrób z orzeszkami, tylko trzymaj je o połowę krócej w piekarniku. Podnieś temperaturę w piekarniku do 200 oC. Za pomocą miksera z łopatkami wymieszaj migdały, orzeszki, dwa jajka, mąkę, cukier, cynamon i wanilię. Po chwili dodaj jeszcze jedno jajko. Blat posyp mąką i wylej ciasto. Posyp je połową szklanki mąki, uformuj prostokąt. Podziel ciasto na trzy równe części i uformuj z nich prostokąty długości ok. 35 cm, grubości 2cm. Na blasze rozłóż prostokąty zostawiając po 15 cm odstępu pomiędzy nimi. W miseczce rozbij jajko i wysmaruj nim wierzch ciasta. Piecz 25 – 30 minut. Każdy prostokąt potnij na 12 ciastek
dagmarkak