Kulinarne inspiracje Tesco - Dania główne.pdf

(7036 KB) Pobierz
341063815 UNPDF
Bitki z ligawy woþowej w sosie z
suszonych grzybw
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 02:00
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
500 g ligawy woþowej
10 g grzybw suszonych
200 g Ļrednich pieczarek
2 cebule
2 zĢbki czosnku
1 þyŇka mĢki pszennej
1 þyŇka mĢki ziemniaczanej
1 þyŇka koncentratu
pomidorowego
ď szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka wody
2 þyŇki oleju
2 þyŇki masþa
przyprawy: sl, pieprz, tymianek
Sposb przyrzĢdzania:
Grzyby mocz w wodzie przez 30 min. Cebulħ i czosnek posiekaj. Miħso umyj, lekko rozbij,
oprsz mĢkĢ i pieprzem. Grzyby odsĢcz z wody i posiekaj. Wodħ zachowaj. W rondlu rozgrzej
olej, zrumieı miħso, dodaj grzyby, czosnek i cebulħ. Nastħpnie caþoĻę podlej bulionem i wodĢ z
grzybw. DuĻ pod przykryciem przez 45 min. Pieczarki przekrj na pþ. Na patelni roztop masþo
i zrumieı pieczarki. W reszcie wody z grzybw rozprowadŅ mĢkħ ziemniaczanĢ, dodaj do niej
koncentrat pomidorowy i razem z podsmaŇonymi pieczarkami dodaj wszystko do bitek. Potrawħ
przypraw i zagotuj.
Proponujemy podawaę z kluskami ĻlĢskimi.
341063815.027.png 341063815.028.png 341063815.029.png 341063815.030.png 341063815.001.png 341063815.002.png
Bogracz
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:40
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
miħso gulaszowe woþowe
2 cebule
5 pomidorw
100 g smalcu
2 papryki czerwone
400 g ziemniakw
1 þyŇka koncentratu
pomidorowego
3 zĢbki czosnku
ď þyŇeczki kminku
2 szklanki wody
przyprawy: przyprawa do gulaszu
Zacierka:
Sposb przyrzĢdzania:
150 g mĢki
1 jajko
przyprawy: sl
Miħso pokrj w kostkħ i podsmaŇ na smalcu. Cebulħ obierz, drobno posiekaj i zrumieı. PoþĢcz
cebulħ z miħsem.
Dodaj kminek, wyciĻniħty przez praskħ czosnek, pokrojonĢ w paski paprykħ oraz obrane ze
skrki, pokrojone w kostkħ pomidory. Przypraw do smaku. Dolej pþ szklanki wody. DuĻ
wszystko przez ok. 1 godz., aŇ miħso bħdzie miħkkie, systematycznie dolewajĢc wody.
Przygotuj zacierkħ: mĢkħ wymieszaj z jajkiem i solĢ. Wyrb gþadkie ciasto, rwij palcami maþe
kawaþeczki i gotuj oddzielnie w garnku z gorĢcĢ wodĢ, aŇ kluski wypþynĢ.
Ziemniaki obierz ze skrki, pokrj w kostkħ, dodaj do gulaszu. Dodaj koncentrat pomidorowy.
Gotuj jeszcze przez 30 min, co jakiĻ czas mieszajĢc i dolewajĢc wodħ. Na koniec dodaj do
gulaszu ugotowane wczeĻniej kluski.
341063815.003.png 341063815.004.png 341063815.005.png 341063815.006.png 341063815.007.png 341063815.008.png
Dorada po turecku w ĻwieŇych
pomidorach
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:35
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 kg dorady
500 g pomidorw
1 cytryna
ď szklanki mĢki
ď szklanki oliwy
2 gaþĢzki tymianku
2 liĻcie laurowe
ď pħczka pietruszki
przyprawy: sl
Sposb przyrzĢdzania:
Doradħ oczyĻę z þusek, usuı wnħtrznoĻci, opþucz dokþadnie pod zimnĢ wodĢ i pokrj w
dzwonka.
Przygotuj marynatħ: do soku wyciĻniħtego z cytryny dodaj 2 gaþĢzki tymianku i sl do smaku.
Mocz rybħ w marynacie przez 15 min. Potem obtocz kawaþki ryby w mĢce i smaŇ na rozgrzanej
oliwie, aŇ kawaþki dorady siħ zarumieniĢ.
Pomidory sparz wrzĢtkiem, obierz ze skrki i pokrj w kostkħ. UduĻ pomidory z 2 þyŇkami
oliwy, liĻęmi laurowymi, posiekanĢ pietruszkĢ i tymiankiem. Dodaj do pomidorw usmaŇonĢ
rybħ i duĻ pod przykryciem przez ok. 15 min. Przypraw do smaku solĢ.
Proponujemy podawaę z grzankami czosnkowymi.
341063815.009.png 341063815.010.png 341063815.011.png 341063815.012.png 341063815.013.png 341063815.014.png
Dorada smaŇona w gþħbokim oleju
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
marynowanie: 03:00
iloĻę porcji: 1
Skþadniki:
1 dorada
2 cytryny
1 cebula
1 jajko
ď szklanki buþki tartej
ď szklanki mĢki
1 szklanka oleju
3 gaþĢzki rozmarynu
2 þyŇki soli
przyprawy: pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Przygotuj marynatħ do ryby: zmielonĢ cebulħ wymieszaj z solĢ i sokiem z jednej cytryny.
Doradħ oczyĻę z þusek, wyjmij wnħtrznoĻci i opþucz dokþadnie pod zimnĢ wodĢ. OczyszczonĢ
rybħ wþŇ do zamkniħtego naczynia, polej marynatĢ, dodaj gaþĢzki rozmarynu. Zamknij
szczelnie naczynie i wstaw do lodwki na 3 godz.
Jajko roztrzep ze szczyptĢ soli i pieprzem. Rybħ obtocz w jajku, a nastħpnie w mĢce
wymieszanej z buþkĢ tartĢ. SmaŇ w gþħbokim oleju. Rybħ moŇesz takŇe upiec w folii
aluminiowej w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 .
Przed podaniem rybħ skrop cytrynĢ.
341063815.015.png 341063815.016.png 341063815.017.png 341063815.018.png 341063815.019.png 341063815.020.png
Duszony schab nadziewany morelĢ
podawany w sosie miodowym
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:30
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 kg schabu wieprzowego bez
koĻci
7 dag suszonych moreli (ok. 12
szt.)
100 ml miodu
2 þyŇeczki mĢki ziemniaczanej
1 i ď szklanki wody
5 þyŇek oleju
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Miħso umyj. Przekþuj wzdþuŇ na wylot koıcwkĢ drewnianej þyŇki. Powstaþy otwr wypeþnij
suszonymi morelami. Z wierzchu miħso natrzyj solĢ i pieprzem. Piekarnik nagrzej do
temperatury 170 . Schab wþŇ do naczynia Ňaroodpornego, polej olejem i wstaw do piekarnika.
Piecz przez ok. 50 min. Pod koniec pieczenia podlej 1 szklankĢ wody. Wyjmij pieczeı z
piekarnika. Wywar z pieczeni przelej do garnka. Dodaj mid, dopraw solĢ i pieprzem. ZagħĻę
sos mĢkĢ ziemniaczanĢ wymieszanĢ w poþowie szklanki zimnej wody. Schab pokrj w plastry i
polewaj sosem.
Polecamy podawaę z ziemniakami z wody, posypanymi drobno posiekanym koperkiem.
341063815.021.png 341063815.022.png 341063815.023.png 341063815.024.png 341063815.025.png 341063815.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin