Kulinarne inspiracje Tesco - Sałatki i dodatki do grilla.pdf

(3030 KB) Pobierz
341063811 UNPDF
Czosnkowa saþatka z rŇyczek
brokuþowych
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 01:00
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
500 g brokuþw
2 pomidory Ļredniej wielkoĻci
3 zĢbki czosnku
200 ml jogurtu naturalnego
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Brokuþy podziel na rŇyczki, gotuj w osolonej wodzie przez 6-8 min. Nastħpnie wystudŅ i wyþŇ
na miseczkħ. Pomidory pokrj w semki i poþŇ na brokuþach.
Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z przyprawami i wyciĻniħtym przez praskħ czosnkiem.
Przygotowanym sosem polej saþatkħ.
341063811.027.png 341063811.028.png 341063811.029.png 341063811.030.png 341063811.001.png 341063811.002.png
Grzanki z masþem czosnkowym
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:20
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 bagietka francuska
2 þyŇeczki masþa
5 zĢbkw czosnku
przyprawy: sl, papryka sþodka
Sposb przyrzĢdzania:
Bagietkħ ukoĻnie pokrj w niezbyt grube kromeczki. Masþo wymieszaj z wyciĻniħtym przez
praskħ czosnkiem, solĢ i sþodkĢ paprykĢ. Tak przygotowanym masþem smaruj kaŇdĢ kromeczkħ
i opiekaj na grillu po 1 min z kaŇdej strony.
341063811.003.png 341063811.004.png 341063811.005.png 341063811.006.png 341063811.007.png 341063811.008.png
Jogurtowy dip czosnkowy
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
250 ml jogurtu naturalnego
4 zĢbki czosnku
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Jogurt wymieszaj z wyciĻniħtym przez praskħ czosnkiem. Nastħpnie dodaj sl i pieprz. Tak
przygotowany dip podawaj do rozmaitych potraw z grilla.
341063811.009.png 341063811.010.png 341063811.011.png 341063811.012.png 341063811.013.png 341063811.014.png
Letnia saþatka miħtowo-truskawkowa
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 2
Skþadniki:
100 g rukoli
8 truskawek
100 g czarnych oliwek
pokrojonych na poþwki
100 g sera gorgonzola
50 g orzechw wþoskich
Sos winegret:
Sposb przyrzĢdzania:
1 szalotka
1 þyŇka miodu
1 þyŇka musztardy francuskiej
4 þyŇki oliwy z oliwek
1 þyŇka oleju sþonecznikowego
3 þyŇki octu winnego lub
zwykþego spirytusowego
1 þyŇka soku z limonki lub cytryny
ĻwieŇa miħta
kilka gaþĢzek koperku
kilka gaþĢzek pietruszki
przyprawy: pieprz, sl, suszona
bazylia
Zrb sos winegret: Pokrj drobno szalotkħ, koper, pietruszkħ. Dodaj mid, sok z limonki, oliwħ,
olej, ocet, musztardħ i szczyptħ suszonej bazylii. Dopraw do smaku solĢ i pieprzem, wymieszaj i
odczekaj 10 min.
Rukolħ wymieszaj z sosem winegret i listkami miħty. UþŇ na saþacie pokrojone na ęwiartki
truskawki, oliwki, pokrojony w kostkħ ser gorgonzola i orzechy. Skrop oliwĢ i octem winnym.
Tak przyrzĢdzonĢ saþatħ polecamy podawaę z grzankami i pþwytrawnym winem.
341063811.015.png 341063811.016.png 341063811.017.png 341063811.018.png 341063811.019.png 341063811.020.png
Lodowa saþata z fetĢ, czosnkiem i
czarnymi oliwkami
stopieı trudnoĻci:
czas przygotowania: 00:15
iloĻę porcji: 4
Skþadniki:
1 saþata lodowa
200 g sera feta
100 g oliwek czarnych (bez
pestek)
250 ml jogurtu naturalnego
3 zĢbki czosnku
1 pħczek koperku
przyprawy: sl, pieprz
Sposb przyrzĢdzania:
Saþatħ opþucz i pokrj w paski. WyþŇ na talerz. Na saþacie uþŇ pokrojony w grubszĢ kostkħ ser
feta i oliwki. Z jogurtu naturalnego i wyciĻniħtego przez praskħ czosnku przygotuj sos i dopraw
go solĢ i pieprzem. Saþatkħ polej sosem i posyp drobno posiekanym koperkiem.
341063811.021.png 341063811.022.png 341063811.023.png 341063811.024.png 341063811.025.png 341063811.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin