Cytrusowe ciasto makowe.doc

(82 KB) Pobierz
Cytrusowe ciasto makowe

Cytrusowe ciasto makowe

Składniki:

·         175 g miękkiego masła

·         130 g cukru pudru

·         3 roztrzepane jajka

·         250 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

·         50 g maku

·         starta skórka z 2 pomarańczy

·         starta skórka z 2 cytryn

·         4 łyżki jogurtu naturalnego

Na pokrycie:

·         250 g serka mascarpone

·         sok i starta skórka z 1 małej pomarańczy

·         starta skórka z 1 cytryny

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować (składniki powinny mieć temperaturę 'pokojową'), na końcu dodając startą skórkę z cytrusów. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i piec około 45 minut do 1 godziny (piekłam 1 godzinę), a w razie potrzeby nawet dłużej, w temperaturze 150ºC. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy, bez wilgotnych strzępków ciasta (zakalec bardzo lubi ten typ ciasta).

Serek mascarpone ubić z sokiem z pomarańczy. Wyłożyć na ostudzone ciasto, pokrywając górę i boki. Udekorować startą skórką z cytrusów.

Smacznego :)

Cytrusowe ciasto makowe (citrus poppy seed cake)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin