Krokiety z kapustą i grzybami.doc

(54 KB) Pobierz
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Ciasto na naleśniki:

·         1 szklanka mleka

·         1 szklanka wody gazowanej

·         1 jajko

·         20 dag mąki

·         szczypta soli

Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy cienkie naleśniki.

Składniki farszu:

·         1 kg kapusty białej

·         1 kg pieczarek

·         2 duże cebule

·         2 jajka

·         sól, pieprz

·         10 dag margaryny

Panierka:

·         3-4 jajka

·         bułka tarta

·         olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Na rozpuszczony tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Opłukane i pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli. Smażymy do odparowania wody. Kapustę po ugotowaniu cedzimy i dobrze wyciskamy na cedzaku. Przepuszczamy przez maszynkę razem z grzybami. Dodajemy jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniki układamy trochę farszu, zakładamy boki do środka i zwijamy w rulon. Panierujemy i smażymy na złoty kolor.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin