INSTRUKCJA
CZYSZCZENIA, MYCIA I DEZYNFEKCJI
MIESIAREK DO CIASTA
Nieruchome części miesiarek jak miesidło, osłonę, korpus, czyścić, myć i dezynfekować w miejscu jej zainstalowania, natomiast ruchomą dzieże myć i dezynfekować w myjni sprzętu produkcyjnego.
Przed przystąpieniem do tych czynności wyjąć wtyczkę przewodu przyłączeniowego z sieci.
Czyszczenie
Wszystkie części miesiarki: miesidło, osłonę, dzieżę i korpus z płytą fundamentowa oczyścić z zanieczyszczeń przy pomocy plastikowych skrobaków.
Czyszczenie wykonywać w miarę potrzeby, a dokładnie i regularnie nie rzadziej niż 1 raz w czasie zmiany produkcyjnej.
Mycie
Mycie miesidła i wewnętrznej części osłony prowadzić przy podstawionej dzieży. Do mycia stosować ciepłą wodę z dodatkiem środków myjących powszechnie stosowanych w gospodarstwach domowych. Mycie przeprowadzić przy użyciu szczotek na rączce.
Resztki roztworu myjącego spłukać powolnym strumieniem ciepłej wody. Korpus z płytą fundamentową myć przy pomocy szczotki, pozostałości płynu usunąć za pomocą ścierki wypłukanej w czystej wodzie i odciśniętej (nie spłukiwać strumieniem wody).
Należy uważać aby woda nie dostała się do instalacji elektrycznej.
Dezynfekcja
Zaleca się, aby umyte powierzchnie dezynfekować przy użyciu jednego ze środków dezynfekujących nie wymagającego płukania, co znacznie skraca czas wykonania, przy użyciu środków dostarczonych przez firmę Johnson Diversey.
Na umyte miesidło i wewnętrzną część osłony nanieść płyn dezynfekujący lub jego roztwór metodą rozpyłową lub za pomocą szczotki i pozostawić do wyschnięcia – nie spłukiwać. To samo wykonać z powierzchnią korpusu i płytą fundamentową.
Częstotliwość
Wszystkie części miesiarki ciastkarskiej myć i dezynfekować w miarę potrzeby, co najmniej 1 raz na tydzień.
stecza