· Dorsz zapiekany w kieszonkach:
· 4 filety z dorsza
· 15 pomidorków koktajlowych
· 1 żółta papryka
· 1 średnia cukinia
· 1 cytryna
· 2 cebule dymki
· 4 łyżki oliwy z oliwek
· folia aluminiowa
· 4 łyżki białego wina
· sól i pieprz do smaku
Serwowanie dorsza wygląda tak, że na talerzu kładzie się gorącą aluminiową kieszeń, wyjętą prosto z pieca. Każdy biesiadnik samodzielnie sobie ją otwiera, rozcinając folię. Właśnie wtedy uwalnia się zapach, który w piekarniku krążył sobie w szczelnym zamknięciu. Coś fantastycznego. Aha, filety podawajcie z ryżem lub kuskusem. Fajnie będą smakować też z makaronem tagliatelle. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 35 min.
Jak to zrobić: 1. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń pestki i białe błony. Pokrój miąższ w kostkę. 2. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki i pokrój w ćwierć-talarki. 3. Cebulę pokrój w kostkę. 4. Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż na szklisto cebulę. 5. Umyj pomidorki i każdy przekrój na pół. 6. Do cebuli dodaj paprykę i smaż na średnim ogniu. 7. Filety z obu stron posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i każdy przekrój wszerz na pół. 8. Wrzuć cukinię do warzyw na patelni i całość posól (dzięki temu cukinia szybciej puści sok). 9. Przygotuj sos: wymieszaj wino z sokiem z ½ cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj sól, pieprz. 10. Z folii aluminiowej przygotuj kieszenie: cztery ok. 60 centymetrowe płaty folii złóż na pół i zawiń 2 przeciwległe krawędzie, tak żeby uzyskać aluminiowe torebki z otworem u góry. 11. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć do niej pomidorki i wymieszaj. 12. Do każdej kieszeni przełóż warzywa z patelni, 2 kawałki ryby i całość podlej sosem z wina i oliwy. 13. Zamknij wszystkie kieszenie, zawijając górny brzeg i włóż je do pieca rozgrzanego do 180 stopni C na 10-15 min.
alexisss84