Dorsz zapiekany w kieszonkach.doc

(23 KB) Pobierz

·         Dorsz zapiekany w kieszonkach:

·         4 filety z dorsza

·         15 pomidorków koktajlowych

·         1 żółta papryka

·         1 średnia cukinia

·         1 cytryna

·         2 cebule dymki

·         4 łyżki oliwy z oliwek

·         folia aluminiowa

·         4 łyżki białego wina

·         sól i pieprz do smaku

Serwowanie dorsza wygląda tak, że na talerzu kładzie się gorącą aluminiową kieszeń, wyjętą prosto z pieca. Każdy biesiadnik samodzielnie sobie ją otwiera, rozcinając folię. Właśnie wtedy uwalnia się zapach, który w piekarniku krążył sobie w szczelnym zamknięciu. Coś fantastycznego.
Aha, filety podawajcie z ryżem lub kuskusem. Fajnie będą smakować też z makaronem tagliatelle.

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 35 min.

Jak to zrobić:
1. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń pestki i białe błony. Pokrój miąższ w kostkę.
2. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki i pokrój w ćwierć-talarki.
3. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż na szklisto cebulę.
5. Umyj pomidorki i każdy przekrój na pół.
6. Do cebuli dodaj paprykę i smaż na średnim ogniu.
7. Filety z obu stron posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i każdy przekrój wszerz na pół.
8. Wrzuć cukinię do warzyw na patelni i całość posól (dzięki temu cukinia szybciej puści sok).
9. Przygotuj sos: wymieszaj wino z sokiem z ½ cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj sól, pieprz.
10. Z folii aluminiowej przygotuj kieszenie: cztery ok. 60 centymetrowe płaty folii złóż na pół i zawiń 2 przeciwległe krawędzie, tak żeby uzyskać aluminiowe torebki z otworem u góry.
11. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć do niej pomidorki i wymieszaj.
12. Do każdej kieszeni przełóż warzywa z patelni, 2 kawałki ryby i całość podlej sosem z wina i oliwy.
13. Zamknij wszystkie kieszenie, zawijając górny brzeg i włóż je do pieca rozgrzanego do 180 stopni C na 10-15 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin