Gofry Najlepsze zaraz po usmażeniu. Są puszyste i smakują lekko biszkoptowo. Ich konsystencja to zasługa dobrych proporcji składników oraz ubitych na pianę białek. Z cukrem pudrem, świeżymi owocami oraz sosem owocowym. Przepis na gofry: M. Roux "Jajka". Jak wszystkie gofry, z czasem i te miękną, dlatego najlepsze (najbardziej chrupkie) są zaraz po upieczeniu. Do smażenia dobrych gofrów potrzebna jest gofrownica o wysokiej mocy.
Ciasto na gofry: • 160 g mąki • 1,5 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 50 g stopionego masła • 2 jajka • 270 ml mleka Dodatki: cukier puder, bita śmietana, truskawki, borówki, maliny lub jagody, sos truskawkowy Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka. Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem. Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury. Gofry studzić na metalowej kratce, ale najlepsze (chrupiące) są zaraz po upieczeniu. Posypać cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną, ułożyć owoce i polać sosem truskawkowym. Sos truskawkowy: 10 dużych truskawek pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka i wsypać 3 łyżki cukru pudru. Smażyć truskawki przez 3 - 4 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i ewentualnie 1 łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować ręcznym blenderem i przelać do dzbanuszka.
choinki