zad_dom_ met bad rol_2011 zima.pdf

(30 KB) Pobierz
Imię i Nazwisko: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . -. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Grupa . . . . .. . . . . . .. . .. . . . . . . Warszawa, 1.2.2011
Zadania domowe z Metod Badań Rolniczych
1. Badano wpływ sposobu Ŝywienia kóz na zawartość tłuszczu (%) w ich mleku. W stadzie 1 podawano specjalną mieszankę paszową, a w
stadzie 2 Ŝywiono zwierzęta tradycyjnie. Wylosowano po 14 kóz z kaŜdego stada i otrzymano wyniki:
dieta 1
dieta 2
liczebności
14
14
sumy obserwacji
49,0
51,8
sumy kwadratów odchyleń
0,2925
0,4693
Proszę oszacować róŜnicę średnich zawartości tłuszczu w mleku kóz dla obu diet.
·
Czy sposób Ŝywienia kóz istotnie wpływa na zawartość tłuszczu w ich mleku ?
·
Przy jakich załoŜeniach rozwiązujemy ten problem w oparciu o rozkład t-Studenta ? (proszę nie sprawdzać ich).
2.
Badano wpływ czasu pieczenia (A) na smakowitość pewnej potrawy. PoniŜej przedstawiono ocenę smakowitości w skali od 0 do 100:
20 minut
68
70
69
54
63
81
30 minut
68
55
47
75
64
57
60 minut
64
94
60
75
94
79
Proszę ocenić wpływ czasu pieczenia na smakowitość potrawy.
3. W doświadczeniu polowym załoŜonym w układzie losowanych bloków badano plonowanie trzech odmian pomidorów (czynnik A) w
zaleŜności od czterech terminów pikowania (czynnik B). Wyniki uzyskano w kilogramach z wazonu, było 5 powtórzeń.
Proszę:
(a)
naszkicować schemat polowy eksperymentu,
(b)
sformułować model liniowy analizy wariancji z wyjaśnieniem uŜytych symboli,
(c)
podać załoŜenia niezbędne do poprawnego wykonania analizy wariancji,
(d)
sformułować hipotezy badawcze i odpowiadające im hipotezy statystyczne,
4. W celu porównania przeciętnego staŜu pracy pracowników w dwóch zakładach wylosowano z kaŜdego z tych zakładów grupę
pracowników i zbadano ją pod względem długości staŜu pracy. Otrzymano następujące wyniki:
zakład 1
zakład 2
liczebności
36
40
sumy obserwacji
244,8
328,0
sumy kwadratów odchyleń
101,15
243,75
Proszę oszacować róŜnicę średnich staŜów pracy dla dwóch badanych zakładów.
·
Czy moŜna sądzić, Ŝe średnie staŜe pracy dla wszystkich pracowników kaŜdego z tych zakładów są jednakowe ?
·
Przy jakich załoŜeniach rozwiązujemy ten problem w oparciu o rozkład t-Studenta ? (proszę nie sprawdzać ich).
5. Przypuszczano, Ŝe temperatura otoczenia (A) ma wpływ na wartość wydatku energetycznego w czasie pracy. W tym celu
w pomieszczeniu utrzymywano w poszczególnych dniach tę samą temperaturę (przy pomocy klimatyzatora). Pracownicy, u których
mierzono natęŜenie przemiany materii (kcal/kg masy ciała) wykonywali tę samą czynność. Wyniki były następujące:
18 o C
2,49
2,46
2,46
20 o C
2,49
2,48
2,51
22 o C
2,51
2,52
2,54
25 o C
2,60
2,59
2,63
Proszę sprawdzić tę hipotezę, przeprowadzając pełną analizę.
6. Badano czy plon ziarna pszenicy ozimej zaleŜy od nawoŜenia obornikiem (A) i nawoŜenia azotowego (B). Doświadczenie było załoŜone
w układzie całkowicie losowym z pięcioma powtórzeniami. PoniŜej przedstawiono tabelę analizy wariancji tego eksperymentu:
Źródło zmienności
sumy kw. odchyleń
st. swobody
średnie kw. odch.
F emp.
?
Obornik - A
7,144
1
?
?
?
Azot -B
50,712
4
?
?
0,532
?
?
?
Błąd losowy - E
?
?
Zm. całkowita - T
59,196
49
Proszę:
a)
uzupełnić tabelę analizy wariancji,
b)
sformułować jedną z hipotez badawczych i odpowiadającą jej hipotezę statystyczną,
c)
zweryfikować hipotezę postawioną w punkcie poprzednim.
812279159.032.png 812279159.033.png 812279159.034.png 812279159.035.png 812279159.001.png 812279159.002.png 812279159.003.png 812279159.004.png 812279159.005.png 812279159.006.png 812279159.007.png 812279159.008.png 812279159.009.png 812279159.010.png 812279159.011.png 812279159.012.png 812279159.013.png 812279159.014.png 812279159.015.png 812279159.016.png 812279159.017.png 812279159.018.png 812279159.019.png 812279159.020.png 812279159.021.png 812279159.022.png 812279159.023.png 812279159.024.png 812279159.025.png 812279159.026.png 812279159.027.png 812279159.028.png 812279159.029.png 812279159.030.png 812279159.031.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin