I faza grochówka
. Można chude mieso wiec do gara wrzuciłam kawałek schabu+por+troszke selerea,chciałam tez pietruszke ale nie miałam akurat.i co jeszcze i oczywiście dodałam wcześniej namoczony groch.sól pieprz majeranek.zupa palce lizać.bez kostek rosłówych,ziemniaków,marchewek i innych tego typu zakazanych niestety produktów :)Moim zdaniem mozesz śmiało gotować zupki bo ja tak robie.Po tygodniu mam 3.5 kg mniej;)
kurczaka w porach - rewelacja!!!! polecam bo smaczne i szybkie (20 min i gotowe). 2-3 pory15 dag pieczarekpierś z kurczaka (ok 40 dag na 2 osoby)Pokroić pory i pieczarki na cieniutkie plasterki i wrzucić na oliwke na rozgrzanej patelni (całkiem sporej, bo dużo tych warzyw), dodać pokrojonego na małe kawałki kurczaka, soli, białego pieprzu, ja dodałam jeszcze łyżeczke rozmarynu (ale można nieco mniej). Dusić, aż mięso będzie miękkie.PYSZNEPierś z kurczaka1 piers z kurczaczka1 cukinia1/2 kg pieczarek1/2 papryki czerwonej1/2 papryki zoltej1 puszka pomidorkow z puchy2 cebulki czerwone( dosc duze)Cebulke udusilam z pieczarkami, pozniej podsmaxylam piers z kurczaczka pokrojona w kostke a nastepnie dodalam papryke- to wszystko sie ladnie dusilo, na koniec dodalam cukinie i pomidorki, przykrylam to pokrywka i na malym ogniu dusilo sie to jakies 20 minutek- pychotka
Śniadanie: jajecznica z pieczarkami + ogórek zielony + kawa z mlekiem lub czerwona herbata.
II śniadanie: orzeszki
Obiad: ryba pieczona. (Przyprawiamy ryb, wkladamy do folii i na ok 20min do piekarnika). Ogórek lub pomidor.
Podwieczorek: kalafior lub salatka z pomidorów, ogórka.
Kolacja: serek krówka light + czerwona herbata.
Moze dałam zbyt duzo ogorków, ale ja je uwielbiam, mozna je zastąpić jakim innym warzywem
sniadanie - 2 jaja na twardo, 2 pomidory pokrojone, posypane koperkiem i szczypiorem.
obiad - mintaj panierowany w ziółkach i parmezanie - doprawić mintaja ziołami, wrzucić na patelnię, kiedy juz się zarumieni podsypać go parmezanem.
przekąska: jogurt naturalny (0 - 1%)
kolacja: papryka nadziewana serem fetą. Paprykę "obieramy" od środka. w małym pojemniczku mieszamy ser feta z ziołami, cieniutko pokrojonym ogórkiem zielonym i suszonym czosnkiem. Masą fetową małą łyzeczką uzupełniamy srodek papryki.
śniadanie - sałatka fasolowa: fasolę ugotować (konserwowaną zaś odlać z zalewy i opłukać), rzodkiewki pokroić w kosktę, umyte i odsączone z wody listki sałaty rozerwać na mniejsze kawałki, wlać 3 łyżeczki oliwy i sok z cytryny, dokladnie wymieszać, dodać ulubione przyprawy w tym wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodac zielone oliwki i wymieszać.
obiad - średnia wędzona makrela lub dorsz
kolacja - jajecznica z 2 jaj na oliwie, czosnek, pieczarki
sniadanie - biały ser twarogowy ( odtłuszczony ), rzodkiewka, papryka, szczypiorek, przyprawy. rzodkiewkę, papryke i szczypiorek pokroić drobno, wrzucić warzywa do miseczki z białym serem, wymieszać i doprawić.
obiad - kurczak z mozarellą ( Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę, mieszamy w misce 2 łyżki oliwy, łyżkę octu i przyprawy piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej. Mozzarellę trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki, mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano. Piersi nadziewamy serem z oliwkami (można "zamknąć" sakiewkę za pomocą wykałaczki) i wkładamy na ruszt jakieś 15 minut i gotowe. ) + gotowany kalafior.
kolacja - dorsz grilowany ( w piekarniku ), 2 jajka na twardo, pomidor
sniadanie - serek wiejski light, pomidor, szczypiorek, sól , bazylia
obiad - czosnkowa pierś z kurczaka ze szczypiorkiem i parmezanem na oliwie. Pierś kurczaka opanierowac w ziołach, wrzucic na rozgrzaną oliwe. kiedy juz pierś się zarumieni, ucieramy czosnek na tarce i smarujemy nim naszego fileta. danko układamy na talerzyk, dodajemy szczypiorek i 2 małe lyzeczki parmezanu.
kolacja - sałatka z białej kapusty. białą kapuste siekamy drobniutko, dodajemy krojonego pomidora, czerwoną fasole ( moze być z puszki ), 2 łyzki soku z cytryny i oliwe, przyprawiamy warzywa
?niadanie:omlet z papryką i cebulkąPrzekąska:15 orzeszków laskowychObiad:Ryba z piekarnika, surówka z czerwonej i białej kapustyPrzekąska:2 trójkąciki serka krówki lightKolacja:sałatka z tuńczyka
niadanie:jajecznica z pieczarkami, szklanka soku pomidorowego, kawa z mlekiemPrzekąska:OrzeszkiObiad:pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, gotowana fasolka szparagowaPrzekąska:zawijaski z sałaty, szynki, sera i paprykiKolacja:wędzona ?niadanie:
· jajecznica z pomidorem na oliwie z oliwek (obieramy pomidorki ze skórki, kroimy, wrzucamy na patelnię, podduszone rozdrabniamy widelcem, odlewamy zebrany sok, wbijamy jajka, dodajemy sól)
· kawa z mlekiem
2gie śniadanie:
· kilka orzeszków
Obiad:
· zupa warzywna z kurczakiem (szparagi, brokuły, kalafior, seler, groszek zielony, pokrojona pierś z kurczaka, bulion)
Podwieczorek:
· Sałatka z pomidorów (kroimy pomidory na kawałeczki, dodajemy posiekaną cebulkę, sól, pieprz i mieszamy)
Kolacja:
· Serek wiejski light
· Sałata z oliwą z oliwek
makrela
Naama_Vorago