Odc. 03.doc

(49 KB) Pobierz
1

1. Włoskie frytki z pieca z domowym ketchupem

Składniki na frytki:

·         4 ziemniaki do pieczenia

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         1 łyżeczka soli

·         1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

·         1/2 łyżeczki suszonego oregano

·         1/2 łyżeczki suszonej bazylii

·         1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku

·         1/4 łyżeczki kolendry

Składniki do keczupu:

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         3/4 szklanki posiekanej cebuli

·         1 i 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku

·         1/2 szklanki octu winnego z czerwonego wina

·         1/2 szklanki octu z cydru jabłkowego (wina jabłkowego)

·         1 szklanka brązowego cukru

·         1 łyżeczka soli

·         1 łyżeczka musztardy

·         szczypta mielonego ziela angielskiego

·         1 puszka pomidorów w kawałkach (np. San Marzano lub Roma)

Sposób przygotowania ketchupu:

  1. Postaw na średnim ogniu dużą patelnię i wlej oliwę z oliwek. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj cebulę i czosnek. Smaż aż zmiękną ok. 4-5 minut. Wlej ocet winny z czerwonego wina i wina cydrowego oraz dodaj brązowego cukru, soli i musztardy. Zagotuj całość i dodaj pomidory.
  2. Duś pomidory aż ilość soku zredukuje się do połowu, ok. 20-25 minut. Zdejmij z ognia, pozostaw do wystudzenia na 10-15 minut, wlej do blendera i zmiksuj aż powstanie gładka masa.
  3. Tak przygotowany ketchup może być przechowywany do 3 tygodni.

Sposób przygotowania frytek

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój na frytki o grubości ok. 5 mm. Skrop ziemniaki 3 łyżkami oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem, oregano, bazylią, czosnkiem i kolendrą.
  3. Umieść frytki na blasze pokrytej papierem do pieczenia (jedna warstwa). Piecz ziemniaki bez grilla aż zbrązowieją – ok. 30 minut a następnie z włączonym grillem przez ok. 10 minut.

Kiedy frytki są gotowe, podawaj je natychmiast z domowym ketchupem.

 

2. Pikantne skrzydełka z sosem serowym Gorgonzola

Składniki do skrzydełek:

·         ok. 1,5 kg skrzydełek z kurczaka

·         1 łyżka koszernej soli

·         1 osełka masła

·         1 szklanka pikantnego sosu, np. Frank, Crystal lub Louisiana

·         ostre papryczki chilli (opcjonalnie)

·         olej rzepakowy lub z orzeszków ziemnych do smażenia

Składniki do dipu (sosu):

·         1/2 szklanki majonezu

·         1/2 szklanki kwaśnej śmietany

·         1/4 szklanki maślanki

·         1/3 szklanki pokruszonego sera Gorgonzola (lub sera bleu)

·         1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

·         1/2 łyżeczki soli

·         2 łyżki posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj skrzydełka solą i zostaw na noc w lodówce lub na 30 minut w temperaturze pokojowej. Opłucz skrzydełka w zimnej wodzie i delikatnie osusz.
  2. W małym rondelku podgrzej masło i ostry sos na małym ogniu.
  3. Przygotuj głęboką patelnię lub rondel do smażenia (ok. 5 cm głębokości). Rozgrzej olej do temperatury ok. 190 stopni. Smaż skrzydełka partiami aż będą chrupiące i dobrze usmażone (ok. 5-7 minut). Wyjmij skrzydełka cedzakiem i obtocz w sosie.

Sposób przygotowania dipu serowego:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki dipu w misce i podawaj wraz ze skrzydełkami.

 

3. Żeberka na słodko

Składniki:

·         1/4 szklanki cukru pudru

·         1/4 szklanki brązowego cukru

·         2 łyżki soli

·         1 łyżka czarnego pieprzu

·         1 łyżka papryki

·         2 łyżeczki suszonego oregano

·         ok. 1 kg żeberek

·         1/2 szklanki octu z białego wina

Sposób przygotowania:

  1. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem żeberek. Obtocz żeberka przygotowaną mieszanką przypraw.
  2. Przykryj miskę folią spożywczą i umieść w w lodówce na czas od 2 do 12 godzin.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni.
  4. Wyłóż żeberka na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skrop żeberka octem z białego wina. Smaż w piekarniku aż żeberka zmiękną w środku i będą chrupiące na zewnątrz (ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas obracając).

4. Ogromna porcja lodów z kruszonką orzechową

Składniki do orzechowej posypki:

·         1/4 szklanki wody

·         1 szklanka cukru

·         sok z 1/2 cytryny

·         1/2 szklanki syropu kukurydzianego

·         1 łyżka niesolonego masła

·         1 i 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, lekko posiekanych

·         1 łyżeczka sody do pieczenia

·         1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej

Składniki do sosu czekoladowego:

·         3/4 szklanki czekolady z orzechami

·         1/3 szklanki mleka

·         1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki do lodów:

·         2 litry lodów waniliowych

·         2 litry lodów kawowych

·         2 litry lodów czekoladowych

·         bita śmietana do przybrania

·         wiśnie w syropie do przybrania

·         termometr cukierniczy

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą wodę, cukier, sok z cytryny i syrop kukurydziany w średniej wielkości rondelku z włożonym do niego termometrem cukierniczym. Zagotuj składniki na średnim ogniu, potem mieszaj składniki od czasu do czasu aż osiągną temperaturę 150 stopni. Syrop powinien być koloru złoto-brązowego.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj masło, wymieszaj aż się rozpuści. Dodaj orzeszki ziemne i wymieszaj. Dodaj sodę i sól, syrop powinien się rozjaśnić i trochę się spienić.
  3. Wylej miksturę do natłuszczonej formy do pieczenia, rozsmaruj na grubość ok. 5 mm. Pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia na ok. 30-45 minut.
  4. W międzyczasie podgrzej mleko na małym ogniu w rondelku. Kiedy mleko będzie już na tyle gorące że nie da się go dotknąć (ale nie zawrzało!), wrzuć czekoladę z orzechami i cynamon i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij mleko z ognia.
  5. Gdy syrop orzechowy stwardnieje, połam go na duże kawałki i włóż do szczelnego woreczka a następnie przy pomocy wałka pokrusz na mniejsze kawałki.

Sposób podania:
Wyłóż kulki lodów do miski lub pucharka na lody. Skrop lody sosem z czekolady orzechowej, połóż na wierzch bitą śmietanę. Polej jeszcze raz sosem i posyp kruszonką z orzechów.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin