Składniki:
36 małży, dobrze wypłukanych i oczyszczonych z piasku
¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
4 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 mała zielona papryka chili, pokrojona w cienkie plastry
1 puszka pomidorów (z sokiem) , posiekanych w kostkę
1 łyżka cukru
¼ szklanki białego wina ze szczepu pinot grigio
¼ szklanki posiekanych liści bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż delikatnie czosnek i chili. Dodaj pomidory,wino, bazylię i pietruszkę. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Zwiększ ogień i dodaj małże. Przykryj szczelnie i gotuj 3 minuty, potrząsając patelnią od czasu do czasu. Podnieś pokrywkę i wymieszaj małże ( powinny być otwarte). Przykryj ponownie i gotuj jeszcze 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij otwarte małże i przełóż do miski. Przykryj i gotu aż reszta małży otworzy się. Wyrzuć małże, które zostały zamknięte. Zmniejsz ogień i zredukuj płyn, który został z gotowania małży. Po zdjęciu z ognia wymieszaj sos z masłem. Małże podawaj polane sosem, z chrupiącym pieczywem.
4 porcje cielęciny ( ok. 300g każda)
2 szklanki mąki
4 jajka
3 szklanki posypki
½ szklanki tartego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Składniki posypki :
1 bochenek chleba
1 szklanka drobno startego sera pecorino
2 ząbki czosnku ( wyciśnięte)
2 łyżki suszonych ziół włoskich
3 łyżki suszonej natki pietruszki
½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie posypki:
Chleb wcześniej pokrój na kromki i pozostaw w suchym ciepłym miejscu do wysuszenia. Zmiel drobno wysuszony chleb. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.
Porcje mięsa rozbij na kotlety o grubości około 0.5 cm. W trzech miseczkach przygotuj mąkę, rozbite jajka i posypkę. Mięso natrzyj obficie solą i pieprzem. Panieruj kotlety kolejno w mące, jajku i posypce.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Smaż kotlety około 5-7 minut, aż będą złote z obydwu stron. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierze. Możesz trzymać kotlety w lekko rozgrzanym piekarniku aby były gorące podczas podawania.
Sok z jednej cytryny
Szczypta soli
½ szklanki oliwy z oliwek
½ średniej czerwonej cebuli, posiekanej
1 średnia bulwa kopru włoskiego, obrana, pokrojona
2 łyżki posiekanych liści kopru
2 szklanki liści mniszka lekarskiego, porwane
Kilka ziaren czarnego pieprzu
Kawałek parmezanu
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól. Dodaj koper i cebulę. Odstaw na 10 minut. Dodaj mniszek lekarski i ziarna pieprzu. Sałatką udekoruj kotlety z cielęciny, na wierzch rozsyp starty parmezan.
½ szklanki soku z cytryny
Skórka otarta z dwóch cytryn
100g niewolonego masła
¾ szklanki cukru
3 jajka
W rondelku na małym ogniu wymieszaj sok cytryny, skórkę, masło i cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Dodaj ubite jajka i podgrzewaj na małym ogniu. Zagotuj i mieszaj aż masa zgęstnieje. Wlej masę do słoika i włóż do lodówki na około dwa tygodnie.
1 porcja ciasta frolla
Krem waniliowy
Krem cytrynowy
Mąka pszenna
1 jajko
12 foremek na babeczki
Składniki ciasta frolla:
2 osełki masła
1 szklanka cukru
½ łyżki skórki z cytryny
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżki miodu
Szczypta sody oczyszczonej
Szczypta proszku do pieczenia
¼ szklanki wody ( o temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki pszennej
Składniki kremu waniliowego:
2 ½ szklanki tłustego mleka
1 łyżka wanilii
5 dużych żółtek
2/3 szklanki mąki do tortowej (przesianej)
3 łyżki niewolonego masła
Przygotowanie ciasta frolla:
Za pomocą miksera z łopatkami połącz cukier i masło. Ubijaj około 3 minuty, aż masło zacznie robić się puszyste. Dodaj skórkę z cytryny, miód, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Mieszaj około minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dolej wodę i na średnich obrotach mieszaj około 2 minuty. Dodaj mąkę i mieszaj około minutę. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie kremu waniliowego:
W rondlu na małym ogniu podgrzej mleko z wanilią. Ubij jajka z cukrem, podczas ubijania dodaj mąkę. Dodawaj po ¼ szklanki gorącego mleka i mieszaj aż, dobrze połączy się z masą. Przelej masę do rondla i umieść na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, ubijaj (trzymając ciągle na ogniu) mikserem przez 30 sekund. Dodaj masło i miksuj, aż masa będzie dosyć gęsta. Przed użyciem schłodź masę w lodówce.
Przygotowanie Pasticiotti:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Wyrabiaj ciasto wyjęte z lodówki, aż zmięknie. Wymieszaj krem cytrynowy i waniliowy w proporcjach ( 1 porca kremu cytrynowego do 2 porcji kremu waniliowego). Ciasto rozwałkuj na placki grubości około 0.5 cm i wyłóż nim foremki. Wypełnij babeczki kremem i przykryj kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta posyp mąką i wysmaruj jajkiem. Piecz 20-25 minut (aż wierzch babeczek będzie złoty).
dagmarkak