Odc. 28 - Przekąski.doc

(33 KB) Pobierz
1

1. Ciasteczka z kozim serem i shiitake:

Składniki:

3 szklanki bulionu drobiowego

1 szklanka mąki kukurydzianej

½ łyżeczki soli

½ szklanki koziego sera

2 łyżki masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oleju

100g posiekanych grzybów shiitake

1 ząbek czosnku, zmielony

Szczypta soli

Tymianek

 

Przygotowanie:

Wysmaruj blachę do pieczenia olejem. W garnku zagotuj bulion z solą. Wsyp polentę i gotuj 20 -40 minut  mieszając drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia, dodaj masło i połowę koziego sera, wymieszaj dokładnie, dodaj pietruszkę. Wlej masę do przygotowanej blachy, przykry folią i dobrze schłodź. Gdy masa stężeje wykrój kwadraty wielkości około 3×3 cm. Na patelni podgrzej łyżkę oleju, wrzuć shiitake, szczyptę soli i smaż do miękkości. Dodaj czosnek i smaż jeszcze pół minuty. Każde ciastko udekoruj kozim serem, podsmażonymi grzybami i tymiankiem.

 

2. Kurczak oregano z girla:

Składniki:

2 duże ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki chili w proszku

Skórka z jednej cytryny

½ łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki posiekanego oregano

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

½  kg mięsa z kurczaka bez kości

 

Przygotowanie:

Mięso pokrój w dość duże kostki. W blenderze wszystkie składniki marynaty. Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wymieszaj mięso z marynatą i zostaw w lodówce co najmniej na godzinę (najlepiej na noc). Nabij na szpikulec 2 kawałki mięsa i griluj 2 -4 minut, aż mięso będzie miękkie.

 

3. Kiełbaski w cieście francuskim:

Składniki:

3 pęta włoskich kiełbasek, ugotowanych

1 porcja mrożonego ciasta francuskiego

2 łyżki musztardy Dijon

1 duże jajko, rozbite

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

Różne rodzaje musztardy

 

Przygotowanie:

Rozetnij kiełbaski, przetnij na pół wzdłuż na ćwiartki każdą. Ciasto francuskie rozwałkuj i potnij w paski, tak aby zmieściły się w nich kawałki kiełbasy. Paski ciasta lekko wysmaruj musztardą Dijon i zawiń w nie kiełbaski. Zawinięte w ciasto kiełbaski rozłóż na blasze do pieczenia, z wierzchu wysmaruj je jajkiem , posyp solą i nasionami kopru włoskiego. Piecz 15-20 minut, aż będą rumiane. Podawaj z musztardą do zamaczania.

 

4. Ciastka z migdałami:

Składniki:

1 ¾ szklanki sparzonych migdałów

4 duże jajka

1 ½ szklanki mąki

1 ½ szklanki cukru

¾ szklanki orzeszków piniowych

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Na blasze umieść migdały i włóż do piekarnika na około 15 minut. To samo zrób z orzeszkami, tylko trzymaj je o połowę krócej w piekarniku. Podnieś temperaturę w piekarniku do 200 oC. Za pomocą miksera z łopatkami wymieszaj migdały, orzeszki, dwa jajka, mąkę, cukier, cynamon i wanilię. Po chwili dodaj jeszcze jedno jajko. Blat posyp mąką i wylej ciasto. Posyp je połową szklanki mąki, uformuj prostokąt. Podziel ciasto na trzy równe części i uformuj z nich prostokąty długości ok. 35 cm, grubości 2cm. Na blasze rozłóż prostokąty zostawiając po 15 cm odstępu pomiędzy nimi. W miseczce rozbij jajko i wysmaruj nim wierzch ciasta. Piecz 25 – 30 minut. Każdy prostokąt potnij na 12 ciastek

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin