Odcinek 4 Samotne rewelacje.doc

(38 KB) Pobierz
Odcinek 4 „Samotne rewelacje”

Odcinek 4 „Samotne rewelacje”

 

JAGNIĘCINA ZE SZPIANKIEM

Do jagnięciny:
1 cebula, dobrze posiekana
1 i ¼ szklanki oliwy z oliwek
Skórka z 1 cytryny
Sok z 2 cytryn
¼ łyżeczki mielonego kminu
10 udek jagnięcych, ok. 3cm grubości

Do sosu:
8 łyżek stołowych Tahin (arabska przyprawa zrobiona z mielonego sezamu)
4 ząbki czosnku, zmielone lub wyciśnięte
½ łyżeczki soli
Trochę mielonego kminu do przybrania

Do szpinaku:
1 paczka mrożonych liści szpinaku, podgrzanych w mikrofalówce
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa nasion sezamu, podpieczone na patelni

Jagnięcina:
Podziel cebule i wrzuć do 2 toreb. Dodaj oliwę, skórkę z cytryny i kmin (podziel wszystko równo na 2 torby). Dobrze wstrząśnij i dodaj jagnięcinę. Zawiąż torbę, odstaw na jakieś 10min, co jakiś czas ugniataj. Nastaw piekarnik na ok. 220°C. Na kuchence połóż patelnię. Jagnięcinę wyciągnij z marynaty i smaż przez 1-2min z każdej strony, przełóż do brytfanny i włóż do piekarnika na 10min. Po tym czasie mięso powinno być różowe, ale nie krwiste. Jeśli było bardzo zimne, może potrzebować więcej czasu w piecu. Co jakiś czas sprawdzaj mięso (piecz według własnego uznania, jeśli nie lubisz lekko różowego mięsa). Przenieś jagnięcinę na ogrzany talerz.

Sos:
Do miski włóż Tahin, czosnek i sól. Wymieszaj drewniana łyżką dodając w międzyczasie soku z cytryny. Powoli dodaj odrobinę wody (ok. ½ szklanki), używaj miarki, żeby na raz nie leciało zbyt dużo wody, ciągle mieszaj. Kiedy masa będzie gładka, o konsystencji śmietany przestań dodawać wody. Posyp mielonym kminem.


Szpinak:
Przygotuj w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyciągnij z mikroweli i ułóż na czystym talerzu. Skro oliwą z oliwek i posyp ziarnami sezamu.

Podawaj jagnięcinę ze szpinakiem i sosem.

 

 

SAŁATKA Z PANCETTĄ I PARMEZANEM

Ok. 223g pancetty lub bekonu, pokrojone w prostokąty 2,5 na 1,25 cm
¾ szklanki + 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 torebka sałaty (Nigella używa kilku rodzajów małej sałaty, pakowanych w 1 paczkę)
1 łyżka stołowa musztardy Dijon
¼ szklanki czerwonego octu winnego
Ok. 225g twardego sera (Parmezanu lub starszego Cheddara)

Podgrzej na patelni, średnim ogniu 1 łyżkę stołowa oliwy. Dodaj pocięty bekon i smaż ok. 3-4 min., aż będzie lekko chrupiący i brązowy. W międzyczasie wyciągnij sałatę z worka, umyj i osusz, wrzuć do miski. Kiedy bekon się usmaży, przełóż go do miski z sałatą i pomieszaj. Na patelni po bekonie podgrzej resztę oliwy z oliwek, dodaj musztardę i wymieszaj, aż się połączy, dodaj ocet, wymieszaj. Weź 2-3 łyżki stołowe i polej sałatę, wymieszaj. Resztę dressingu podaj na stół. Obieraczką do warzyw, „obierz” ser, połóż na sałatkę i podaj.

 

MAŁŻE "THAI"

½ szklanki dowolnego bulionu
1 szalotka, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
3 liście kaffiru (limonki), posiekane lub 1 (10 cm) kawałek trawy cytrynowej, posiekanej
Ok. 1,5 cm kawałek cynamonu
20 małży (ok. 350g) najlepiej by były oczyszczone
1 świeża papryczki Chili, czerwona lub zielona, bez nasionek, posiekana
1 łyżka stołowa soku z limonki
1 łyżka stołowa sosu Mirin (rodzaj wina ryżowego podobnego do sake o słodkim smaku i mniejszą zawartością alkoholu)
1 łyżka stołowa sosu rybnego
Wrzątek
½ szklanki świeżej, posiekanej kolendry

Zagotuj 2 szklanki wody, wrzuć bulion, szalotkę, czosnek, liście limonki i cynamon, przykryj i gotuj na dużym ogniu, jakieś 3-5min, aż ciecz odparuje i na dnie zostanie gęsta masa. W między czasie małże wrzuć do zlewu pełnego zimnej wody i wyrzuć te, które nie toną.
Do masy w garnku dodaj Chili. Dorzuć małże, zalej ½ szklanki wrzątku, pomieszanej z sokiem z limonki, sosem mirin i sosem rybnym. Przykryj, potrząśnij garnkiem i zostaw na dużym ogniu, na ok. 3 min., po tym czasie muszle powinny się otworzyć. Dodaj połowę kolendry, jeszcze raz potrząśnij, przesyp do miski. Posyp pozostałą kolendrą.

 

 

KURCZAK "W 1 GARNKU"

 

Oliwa z oliwek
1 kurczak (ok. 1,5 kg), pokrojony na 8 części
Ok. 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w 1,5cm kostki
3 średnie czerwone cebule, pokrojone w paski
16 nie obranych ząbków czosnku
3 czerwone papryki, bez pestek, pokrojone w kostki
Sól
½ szklanki posiekanych liści pietruszki

Nastaw piekarnik na ok. 220°C

Weź 2 naczynia do pieczenia i wlej do nich oliwę z oliwek. Ułóż kawałki kurczaka, a na nie ziemniaki, cebulę, czosnek i paprykę. Spryskaj wszystko oliwą z oliwek, tak, aby wszystko było namoczone, ale nieociekające oliwą, posyp solą i piecz ok. 45min.
Kiedy będzie gotowe posyp pietruszką.

 

 

MAKARON Z PARMEZANEM I PECORINO

 

450 g. makaronu linguine (długi, płaski makaron)
1 szklanka oliwy z oliwek
5 obranych ząbków czosnku
Garść świeżych liści bazylii, porwanych lub posiekanych
½ szklanki orzeszków pinii
Ok. 120g. startego parmezanu
Ok. 120g. pecorino (włoski ser z mleka owczego)

Ugotuj makaron, w tym czasie do dużej patelni wlej oliwę z oliwek i wrzuć czosnek. Podsmaż na małym ogniu, aż będzie lekko brązowy. Zabierz czosnek z patelni i ściągnij ją z ognia. Na nowej, suchej patelni podpiecz orzeszki Pini. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i wrzuć na patelnię z oliwą z oliwek, a potem do ogrzanej miski. Posyp startym parmezanem, potem używając obieraczki do warzyw, zetrzyj paski sera pecorino i posyp pieczonymi orzeszkami Pini. Wymieszaj wszystko, prócz garści bazylii. Zetrzyj jeszcze trochę sera i posyp pozostałą bazylią.

 

 

SMAŻONE CIASTECZKA Z KREWETEK


Ok. 250g krewetek
1 ząbek czosnku, zmielony
2 szalotki (białe i zielone części), zmielone
½ łyżeczki soli
½ szklanki mąki
4 łyżeczki sherry
Oliwa z oliwek

Zmiksuj krewetki, czosnek, szalotkę, sól, mąkę i sherry z wodą, aby powrastała dość gęsta masa. Odstaw na ok.1 godz., przykryj plastikową folią. Potem usmaż, wrzuć 1 łyżeczkę masy do oleju (ok. 5cm głębokości), na 1min. po każdej stronie, aż będą złoto-brązowe. Osusz na papierowym ręczniku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin