Odcinek 7 Potrawy na pocieszenie.doc

(41 KB) Pobierz
Odcinek 7 „Potrawy na pocieszenie”

Odcinek 7 „Potrawy na pocieszenie”

 

CIASTO CZEKOLADOWE

Ciasto:
2 ⅔ szklanki mąki
¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
⅓ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
3 jajka
½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany
1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii
¾ szklanki roztopionego masła
½ szklanki oleju kukurydzianego
1 ⅓ szklanki zimnej wody

Nastaw piekarnik na ok. 180°C. Masłem nasmaruj 2 foremki do ciasta (o średnicy ok. 20 cm)

W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj dokładnie jajka, śmietanę i wanilię. W mikserze ubij dobrze masło i olej, potem dolej wodę. Dosyp suche składniki i miksuj na małej prędkości. Dodaj składniki z drugiej miski, miksuj aż wszystko się połączy. Przelej miksturę do foremek.

Piecz ciasta przez 45-50 min., lub sprawdzaj patyczkiem czy jest już suche. Pozostaw ciasto (w foremkach) do wystygnięcia

 

Polewa:
Ok. 170g gorzkiej czekolady minimum 70%
1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
1 ¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii

 

W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztop czekoladę.

W misce na gładką masę ubij masło, potem dodaj cukier puder i znów zmieszaj, aż masa będzie puszysta. Dodaj wanilię i czekoladę, wymieszaj na idealnie gładką masę.

¼ polewy posmaruj jedną część, połóż na to drugie ciasto. Posmaruj wszystko pozostałą polewą.

 

 

ROSÓŁ

 

2 małe lub 1 duży kurczak
1 nie obrana cebula, przekrojona na pół
1 łodyga selera
2 marchewki, obrane, pokrojone w kostki
Kilka łodyżek pietruszki
Kilka ziarenek pieprzu
2 liście bobkowe
1 łyżka stołowa soli
Kulki z macy


Wszystkie składniki, prócz kulek z macy włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Z zupy, zbierz szarą pianę pływającą po powierzchni, potem zostaw na wolnym ogniu przez 3 h. Co jakiś czas próbuj, rosół jest gotowy kiedy jest złoty i smakuje „kurczakowo”. Wyciągnij kurczaka, zostaw zupę aby ostygła, usuń tłuszcz powstały na powierzchni.

Odgrzej rosół, wrzuć słupki z 2 marchewek i dodaj porwane kawałki kurczaka. Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę, w trakcie podgrzewania możesz też dodać kulki z macy.

 

Kulki z macy:
1 jajko
2 łyżki stołowe roztopionego masła lub margaryny
3 łyżki stołowe wody lub zupy
½ szklanki połamanych chlebków maca
Szczypta soli i zmielony pieprz

Składniki na ok. 20 kulek

Ubij jajko w dużej misce, dodaj masło. Ciągle mieszając dodaj zupę lub wodę, macę, sól i pieprz. Zmieszaj wszystko razem na pastę, ale niezbyt twardą. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem wyciągaj po kawałku i zroluj w kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki gotuj na wolnym ogniu, w osolonej wodzie przez 40 min. Będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Dodaj do zupy.

 

 

CYTRYNOWE RISOTTO

 

2 szalotki
1 seler
¼ szklanki masła
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 ⅓ szklanki ryżu do risotto
Ok. 1 l. bulionu warzywnego
Sok i skórka z ½ cytryny
Igiełki z 2 łodyżek świeżego rozmarynu
1 żółtko
4 łyżki stołowe parmezanu, plus więcej do przybrania
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
Zmielony biały pieprz
Sól morska

Szalotki i seler włóż do blendera i bardzo drobno zmiksuj. Potem wrzuć na patelnię z połową masła i oliwą, gotuj ok. 5 min., uważaj żeby nie przywarło. Dorzuć ryż, pomieszaj, aby dobrze pokrył się masłem. W międzyczasie w innym garnku przygotuj bulion i zostaw na wolnym ogniu.

Chochelkę bulionu wlej do ryżu i mieszaj, aż się wchłonie. Potem dodaj kolejną chochelkę i znów zamieszaj. Rób to tak długo, aż ryż będzie al dente. Może nie będzie potrzebny cały bulionu, ale jeśli go zabraknie dodaj przegotowanej wody.

Do risotto dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. W małej miseczce ubij żółtko, sok z cytryny, parmezan, śmietanę i pieprz.

Kiedy risotto będzie gotowe, nie zbyt miękkie, zdejmij je z ognia i dodaj zawartość małej miseczki i resztę masła i sól. Przed jedzeniem dodaj więcej parmezanu, jeśli chcesz.

 

 

ZAPIEKANKA Z SEREM HALLOUMI

 

1 duży słodki ziemniak
1 duży czerwony ziemniak
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
½ główki czosnku, obrane ząbki
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Świeżo zmielony pieprz
125 g. sera halloumi, pokrojone w bardzo cienkie plastry

Nastaw piekarnik na ok. 204°C

Pokrój ziemniaka w ok. 4 cm kostki, a czerwonego w trochę mniejsze- ok. 2,5 cm. Cebulę obierz i przetnij na pół, a potem każdą połówkę na 4-6 segmentów. Z papryk usuń nasiona i potnij w 2,5 cm kostki. Główkę czosnku podziel na ząbki. Włóż wszystko do dużego naczynia i polej oliwą. Posyp wszystko pieprzem ,ale nie solą (ser jest dość słony).
Piecz ok. 45 min, po tym czasie warzywa powinny być już ugotowany i gdzieniegdzie brązowe. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę lub włącz opiekacz. Kawałki sera ułóż na wierzch zapiekanki, piecz 5-10 min., aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje.

 

 

PURÉE ZIEMNIACZANE

 

250-330 g ziemniaków na osobę
Ok. ⅓ szklanki mleka lub śmietany
Ok. ¼ szklanki nieosolonego masła
Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa

W dużym garnku ugotuj nieobrane, przekrojone na pół ziemniaki. Kiedy będą dość miękkie by je utłuc odcedź je i przepuść przez praskę do ziemniaków.
Drewnianą łyżką dodawaj do ziemniaków i „ubijaj” mleko z masłem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową (do smaku).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin