Ciasto:2 ⅔ szklanki mąki¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru⅓ szklanki brązowego cukru¼ szklanki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody½ łyżeczki soli3 jajka½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany1 łyżka stołowa ekstraktu z w wanilii¾ szklanki roztopionego masła½ szklanki oleju kukurydzianego1 ⅓ szklanki zimnej wodyNastaw piekarnik na ok. 180°C. Masłem nasmaruj 2 foremki do ciasta (o średnicy ok. 20 cm)
W dużej misce zmieszaj razem mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj dokładnie jajka, śmietanę i wanilię. W mikserze ubij dobrze masło i olej, potem dolej wodę. Dosyp suche składniki i miksuj na małej prędkości. Dodaj składniki z drugiej miski, miksuj aż wszystko się połączy. Przelej miksturę do foremek.
Piecz ciasta przez 45-50 min., lub sprawdzaj patyczkiem czy jest już suche. Pozostaw ciasto (w foremkach) do wystygnięcia
Polewa:Ok. 170g gorzkiej czekolady minimum 70%1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła1 ¾ szklanki cukru pudru1 łyżka stołowa ekstraktu wanilii
W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztop czekoladę.
W misce na gładką masę ubij masło, potem dodaj cukier puder i znów zmieszaj, aż masa będzie puszysta. Dodaj wanilię i czekoladę, wymieszaj na idealnie gładką masę.
¼ polewy posmaruj jedną część, połóż na to drugie ciasto. Posmaruj wszystko pozostałą polewą.
ROSÓŁ
2 małe lub 1 duży kurczak1 nie obrana cebula, przekrojona na pół1 łodyga selera2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkiKilka łodyżek pietruszkiKilka ziarenek pieprzu2 liście bobkowe1 łyżka stołowa soliKulki z macy
Wszystkie składniki, prócz kulek z macy włóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Z zupy, zbierz szarą pianę pływającą po powierzchni, potem zostaw na wolnym ogniu przez 3 h. Co jakiś czas próbuj, rosół jest gotowy kiedy jest złoty i smakuje „kurczakowo”. Wyciągnij kurczaka, zostaw zupę aby ostygła, usuń tłuszcz powstały na powierzchni.
Odgrzej rosół, wrzuć słupki z 2 marchewek i dodaj porwane kawałki kurczaka. Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę, w trakcie podgrzewania możesz też dodać kulki z macy.
Kulki z macy:1 jajko2 łyżki stołowe roztopionego masła lub margaryny3 łyżki stołowe wody lub zupy½ szklanki połamanych chlebków macaSzczypta soli i zmielony pieprzSkładniki na ok. 20 kulekUbij jajko w dużej misce, dodaj masło. Ciągle mieszając dodaj zupę lub wodę, macę, sól i pieprz. Zmieszaj wszystko razem na pastę, ale niezbyt twardą. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem wyciągaj po kawałku i zroluj w kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki gotuj na wolnym ogniu, w osolonej wodzie przez 40 min. Będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Dodaj do zupy.
CYTRYNOWE RISOTTO
2 szalotki1 seler¼ szklanki masła1 łyżka stołowa oliwy z oliwek1 ⅓ szklanki ryżu do risottoOk. 1 l. bulionu warzywnegoSok i skórka z ½ cytrynyIgiełki z 2 łodyżek świeżego rozmarynu1 żółtko4 łyżki stołowe parmezanu, plus więcej do przybrania4 łyżki stołowe śmietany kremówkiZmielony biały pieprzSól morskaSzalotki i seler włóż do blendera i bardzo drobno zmiksuj. Potem wrzuć na patelnię z połową masła i oliwą, gotuj ok. 5 min., uważaj żeby nie przywarło. Dorzuć ryż, pomieszaj, aby dobrze pokrył się masłem. W międzyczasie w innym garnku przygotuj bulion i zostaw na wolnym ogniu.
Chochelkę bulionu wlej do ryżu i mieszaj, aż się wchłonie. Potem dodaj kolejną chochelkę i znów zamieszaj. Rób to tak długo, aż ryż będzie al dente. Może nie będzie potrzebny cały bulionu, ale jeśli go zabraknie dodaj przegotowanej wody.
Do risotto dodaj rozmaryn i skórkę z cytryny. W małej miseczce ubij żółtko, sok z cytryny, parmezan, śmietanę i pieprz.
Kiedy risotto będzie gotowe, nie zbyt miękkie, zdejmij je z ognia i dodaj zawartość małej miseczki i resztę masła i sól. Przed jedzeniem dodaj więcej parmezanu, jeśli chcesz.
ZAPIEKANKA Z SEREM HALLOUMI
1 duży słodki ziemniak1 duży czerwony ziemniak1 czerwona cebula1 żółta papryka1 czerwona papryka½ główki czosnku, obrane ząbki4 łyżki stołowe oliwy z oliwekŚwieżo zmielony pieprz125 g. sera halloumi, pokrojone w bardzo cienkie plastryNastaw piekarnik na ok. 204°CPokrój ziemniaka w ok. 4 cm kostki, a czerwonego w trochę mniejsze- ok. 2,5 cm. Cebulę obierz i przetnij na pół, a potem każdą połówkę na 4-6 segmentów. Z papryk usuń nasiona i potnij w 2,5 cm kostki. Główkę czosnku podziel na ząbki. Włóż wszystko do dużego naczynia i polej oliwą. Posyp wszystko pieprzem ,ale nie solą (ser jest dość słony).Piecz ok. 45 min, po tym czasie warzywa powinny być już ugotowany i gdzieniegdzie brązowe. Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę lub włącz opiekacz. Kawałki sera ułóż na wierzch zapiekanki, piecz 5-10 min., aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje.
PURÉE ZIEMNIACZANE
250-330 g ziemniaków na osobęOk. ⅓ szklanki mleka lub śmietanyOk. ¼ szklanki nieosolonego masłaSól i świeżo zmielony biały pieprzŚwieżo zmielona gałka muszkatołowaW dużym garnku ugotuj nieobrane, przekrojone na pół ziemniaki. Kiedy będą dość miękkie by je utłuc odcedź je i przepuść przez praskę do ziemniaków.Drewnianą łyżką dodawaj do ziemniaków i „ubijaj” mleko z masłem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową (do smaku).
dagmarkak