Odcinek 10 „Desery”
2 łyżeczki likieru z czarnej porzeczki1 ¾ szklanki jeżyn plus ¼ szklanki do przybrania1 szklanka śmietany kremówki (bitej śmietany)2 bezyDo jeżyn dodaj likier i rozgnieć widelcem.Ubij śmietanę tak, aby była sztywna, ale miękka. Dorzuć 1 pokruszoną bezę.Wrzuć mieszankę owocową i ułóż na tacy do podawania, uformowane w mały kopczyk, posyp pokruszona bezą i pozostałymi jeżynami.
8 brzoskwiń3 szklanki wody3 ½ szklanki cukru1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż2 łyżki stołowe soku z cytrynySos malinowy:3 szklanki malin¼ szklanki cukru pudru1 łyżka stołowa soku z cytrynyPudełko lodów waniliowychWodę, cukier, sok z cytryny, wanilię włóż do garnka i podgrzej, żeby cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i pozwól miksturze gotować się ok. 5min., potem zmniejsz ogień.Przekrój brzoskwinie i wyciągnij pestki. Połówki wrzuć do wcześniej przygotowanego syropu cukrowego na ok. 2-3 min. z każdej strony.Kiedy podgotujesz w syropie już wszystkie brzoskwinie, zdejmij z nich skórkę i pozwól im wystygnąć.Aby zrobić sos malinowy, wrzuć maliny, cukier puder i sok z cytryny do miksera. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i przelej puree do dzbanka.2 brzoskwinie ułóż na talerzu z 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Wszystko polej sosem malinowym.
BABECZKI
110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru2 jajka¾ szklanki mąki½ łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2-3 łyżki stołowe mlekaPotrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinekUstaw piekarnik na ok. 205˚CSkładniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.
POLEWA
2 duże białka3 szklanki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyW misce połącz białka z cukrem pudrem i ubijaj je mikserem ok. 5 min. (średnia prędkość), aż będą błyszczące i zwarta. Dolej soku z cytryny to trochę rozrzedzi polewę. Ubijaj jeszcze kilka minut, aż osiągniesz odpowiednią konsystencję.
dagmarkak