Biskwity .doc

(340 KB) Pobierz

Biskwity czekoladowe

 

Składniki na 6 porcji:

·         2 jajka

·         4 łyżki stołowe cukru

·         6 łyżek mąki pszennej

·         1 ½ łyżki kakao

·         150 g ubitej śmietanki

·         Dżem o dowolnym smaku

·         Plastry ananasa

·         Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.  W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wykładać po jednej łyżce na pergamin i rozsmarowywać, tworząc owalne placuszki lub wycisnąć szprycą. Trzeba zostawić miejsce pomiędzy nimi, bo delikatnie urosną. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni 6-8 minut. Zostawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe placki zdejmij z blachy i zegnij na pół na wałku do ciasta lub grubej desce do krojenia. Pozostaw do wystygnięcia.

Rozsmarować dżem, nałożyć owoc i wypełnić ubitą śmietaną składając w połowie. Obsypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin