Biskwity czekoladowe
Składniki na 6 porcji:
· 2 jajka
· 4 łyżki stołowe cukru
· 6 łyżek mąki pszennej
· 1 ½ łyżki kakao
· 150 g ubitej śmietanki
· Dżem o dowolnym smaku
· Plastry ananasa
· Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wykładać po jednej łyżce na pergamin i rozsmarowywać, tworząc owalne placuszki lub wycisnąć szprycą. Trzeba zostawić miejsce pomiędzy nimi, bo delikatnie urosną. Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni 6-8 minut. Zostawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe placki zdejmij z blachy i zegnij na pół na wałku do ciasta lub grubej desce do krojenia. Pozostaw do wystygnięcia.
Rozsmarować dżem, nałożyć owoc i wypełnić ubitą śmietaną składając w połowie. Obsypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
robaczek_1976