Dieta grejpfrutowo - ananasowa.doc

(201 KB) Pobierz
Dieta grejpfrutowo-ananasowa

Dieta grejpfrutowo-ananasowa


4 kg w 3 tygodnie

Taka dieta na pewno zasmakuje wszystkim, którzy lubią cytrusy i soki z owoców południowych. Posiłki komponujesz tak, by głównym składnikiem 2 z nich były grejpfruty i ananasy. Taką kurację możesz stosować najwyżej 3 tygodnie, możesz ją powtórzyć po miesięcznej przerwie.

Zasady diety:
Jadasz 5 posiłków dziennie, między posiłkami powinnaś pić herbatki ziołowe i wodę mineralną niegazowaną, minimum 1,5 l dziennie.

dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 3/4 szklanki świeżego soku ananasowego,
- 1 kromka ciemnego pieczywa posmarowana 1 łyżeczką miodu

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku z grejpfruta bez cukru

OBIAD:
- 100 g mięsa z kurczaka pieczonego w folii lub z rusztu, sałatka owocowa z ananasem i grejpfrutem

PODWIECZOREK:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego

KOLACJA:
- 100 g rostbefu z rusztu,
- 5 liści sałaty z sosem winegret,
- 1/2 grahamki

dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku grejpfrutowego,
- 1/2 grahamki i 1 plasterek szynki

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 150 g jogurtu owocowego light z ziarnami zbóż i kawałkami ananasa

OBIAD:
- 150 g pstrąga z rusztu,
- 1/2 szklanki makaronu z posiekanym pomidorem,
- 200 g gotowanego szpinaku

PODWIECZOREK:
- 1/2 grejpfruta i 1 plasterek ananasa

KOLACJA:
- 2 plasterki chudej szynki,
- 1 średnia pokrojona cykoria polana sokiem z 1/2 cytryny i 1 łyżeczką oleju,
- 2 kromki chleba razowego

dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka chudego mleka z 2 łyżkami płatków owsianych i 2 kukurydzianych z miodu,
- 1/2 banana

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 porcja grillowanego grejpfruta

Grillowany grejpfrut (4 porcje)
- 2 różowe grejpfruty
- 1 łyżeczka słodziku
- 4 małe łyżki odtłuszczonych lodów waniliowych
Grejpfruty przekrój na pół, obierz, pokrój na cząstki. Każdą cząstkę posyp słodzikiem. Przełóż do żaroodpornych salaterek, piecz na ruszcie przez kilka minut, aż nabiorą złotej barwy. Na wierzchu ułóż kulkę lodów.

OBIAD:
- 150 g ugotowanego makaronu z sosem z pomidorów, 1 główka sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, 1 szklanka soku ananasowego

PODWIECZOREK:
- 2 plasterki ananasa

KOLACJA:
- 1 grejpfrut posypany 1 łyżeczką cukru

dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka mleka z 2 łyżkami płatków kukurydzianych i 1 łyżką otrąb pszennych,
- 1/2 grejpfruta

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 150 g jogurtu owocowego light z plasterkiem ananasa

OBIAD:
- 100 g piersi z kurczaka upieczonej z dodatkiem oleju i szałwii,
- 1/2 szklanki białego ryżu z 1 pokrojonym grejpfrutem i 1 łyżką oleju,
- 200 g brokułów z rusztu

PODWIECZOREK:
- 1 jabłko

KOLACJA:
- 50 g ryżu z cukinią,
- 1 kromka pieczywa i 1 plasterek ananasa

dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 2 kromki chrupkiego pieczywa z 4 plasterkami polędwicy,
- 1 papryka

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1/2 szklanki soku grejpfrutowego wymieszanego z 1/2 szklanki kefiru i dosłodzonego słodzikiem

OBIAD:
- 100 g pieczonej piersi kurczaka,
- 1/2 szklanki ryżu, 2 starte marchwie z sokiem z cytryny

PODWIECZOREK:
- 1 mały banan i 1/2 plasterka ananasa

KOLACJA:
- 1 porcja sałatki cytrusowej

Sałatka cytrusowa (4 porcje)
- 225 g liści szpinaku
- 1 różowy grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 pokrojona w cienkie plasterki cebula
- sos winegret
Szpinak dokładnie umyj i wysusz. Porozrywaj liście na mniejsze kawałki i ułóż je na 4 talerzach. Obierz grejpfruta oraz pomarańczę ze skórki, podziel na cząstki i z kilku kawałków wyciśnij sok. Pozostałe owoce ułóż na szpinaku i posyp cebulą. Wymieszaj sok z cytrusów z sosem winegret i polej nim sałatkę. Przed podaniem wstaw do lodówki.

 



...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin