Aloo Gosht Kari.txt

(1 KB) Pobierz
Skladniki:
1,5 kg miesa (kurczaka, jagnieciny) pokrojonego w kostke
2 lyzki ghee
1 lyzeczka czarnej gorczycy 
� lyzeczki kozieradki
6 zabk�w czosnku
1 lyzka drobno posiekanego imbiru
3 srednie cebule pokrojone w kostke
1 lyzeczka kurkumy
2 lyzki mielonej kolendry
1 lyzka mielonego kminu rzymskiego
2 lyzeczki chilli
S�l
2 lyzki octu
2 lyzeczki garam masala
750 g ziemniak�w obranych i pokrojonych w kostke
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry

Na glebokiej patelni podgrzewamy ghee i wrzucamy gorczyce. 
Przykrywamy patelnie i czekamy az ziarenka przestana strzelac, wtedy dodajemy kozieradke, czosnek, imbir i cebule.
 Smazymy na malym ogniu az cebula lekko zbrazowieje. Wazne zeby nie przypalic kozieradki bo robi sie gorzka.
Teraz wrzucamy kurkume, mieszamy i smazymy 30 sekund. Dodajemy mielona kolendre, kmin i chilli, 
mieszamy przez chwile i wlewamy ocet. Czekamy az wszystko wyparuje. Dodajemy garam masala i pokrojone mieso, 
mieszamy dokladnie az cale pokryje sie mieszanka przypraw.
Zmniejszamy ogien i dusimy pod przykryciem okolo godziny lub dluzej, wazne zeby mieso bylo delikatne. 
Jesli bedzie za suche mozna dolac troche wody.
Kiedy mieso zmieknie dodajemy ziemniaki i dusimy z miesem do miekkosci.
Posypujemy kolendra i podajemy z ryzem badz indyjskim pieczywem, np. z paratha polecana przez IndiaMan.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin