Skladniki: 1,5 kg miesa (kurczaka, jagnieciny) pokrojonego w kostke 2 lyzki ghee 1 lyzeczka czarnej gorczycy � lyzeczki kozieradki 6 zabk�w czosnku 1 lyzka drobno posiekanego imbiru 3 srednie cebule pokrojone w kostke 1 lyzeczka kurkumy 2 lyzki mielonej kolendry 1 lyzka mielonego kminu rzymskiego 2 lyzeczki chilli S�l 2 lyzki octu 2 lyzeczki garam masala 750 g ziemniak�w obranych i pokrojonych w kostke 2 lyzki posiekanej swiezej kolendry Na glebokiej patelni podgrzewamy ghee i wrzucamy gorczyce. Przykrywamy patelnie i czekamy az ziarenka przestana strzelac, wtedy dodajemy kozieradke, czosnek, imbir i cebule. Smazymy na malym ogniu az cebula lekko zbrazowieje. Wazne zeby nie przypalic kozieradki bo robi sie gorzka. Teraz wrzucamy kurkume, mieszamy i smazymy 30 sekund. Dodajemy mielona kolendre, kmin i chilli, mieszamy przez chwile i wlewamy ocet. Czekamy az wszystko wyparuje. Dodajemy garam masala i pokrojone mieso, mieszamy dokladnie az cale pokryje sie mieszanka przypraw. Zmniejszamy ogien i dusimy pod przykryciem okolo godziny lub dluzej, wazne zeby mieso bylo delikatne. Jesli bedzie za suche mozna dolac troche wody. Kiedy mieso zmieknie dodajemy ziemniaki i dusimy z miesem do miekkosci. Posypujemy kolendra i podajemy z ryzem badz indyjskim pieczywem, np. z paratha polecana przez IndiaMan.
sweet.wer