� 1 niezupelnie dojrzaly ananas, � 1,5 lyzeczki kurkumy, � 250 ml wody � 4 lyzki oleju, � 2 czerwone cebule, � 1 owoc anyzku, � laska cynamonu (5 cm), � 36 ziarek kardamonu, jak bedzie wi�cej to nic sie nie stanie � 8 gozdzikow, � 4 zabki czosnku, � kawalek swiezego imbiru (5 cm), � lyzeczka soli, � 1,5 lyzeczki cukru, � 2-3 swieze czerwone papryczki chilli. Ananas obrac ze skory, przekroic wzdluz na 4 czesci, usunac rdzen. Nastepnie przekroic kazdy kawalek wszerz na 2 czesci. Kawalki ananasa przelozyc do garnka i zalac taka iloscia wody, aby go calkowicie zakryla. Dodac kurkume i gotowac bez przykrycia 10 min. Odcedzic i odstawic. Cebule obrac i pokroic na plasterki. Czosnek i imbir obrac i drobno pokroic. Papryczki przekroic wzdluz, usunac nasionka i moczyc przez 15 min. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim przez 2 min. cebule, owoc anyzku, cynamon, kardamon i gozdziki. Dodac czosnek oraz imbir i smazyc przez 2 min. Wlac 250 ml wody, dodac sol i cukier. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na duzym ogniu 2 min. Dodac papryczki oraz kawalki ananasa i gotowac jeszcze 2 min. Sprobowac. Ananas powinien byc ostry i cierpki oraz lekko slodkawy.
sweet.wer