Pachadi buah nanas.txt

(1 KB) Pobierz
� 		1 niezupelnie dojrzaly ananas,
		
� 		1,5 lyzeczki kurkumy,
		
� 		250 ml wody
		
� 		4 lyzki oleju,
		
� 		2 czerwone cebule,
		
� 		1 owoc anyzku,
		
� 		laska cynamonu (5 cm),
		
� 		36 ziarek kardamonu, jak bedzie wi�cej to nic sie nie stanie
		
� 		8 gozdzikow,
		
� 		4 zabki czosnku,
		
� 		kawalek swiezego imbiru (5 cm),
		
� 		lyzeczka soli,
		
� 		1,5 lyzeczki cukru,
		
� 		2-3 swieze czerwone papryczki chilli.
Ananas obrac ze skory, przekroic wzdluz na 4 czesci, usunac rdzen.

Nastepnie przekroic kazdy kawalek wszerz na 2 czesci.
				
Kawalki ananasa przelozyc do garnka i zalac taka iloscia wody, aby go calkowicie zakryla.

Dodac kurkume i gotowac bez przykrycia 10 min. Odcedzic i odstawic.
				
Cebule obrac i pokroic na plasterki. Czosnek i imbir obrac i drobno pokroic.

Papryczki przekroic wzdluz, usunac nasionka i moczyc przez 15 min.
				
Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim przez 2 min. cebule, owoc anyzku, cynamon, kardamon i gozdziki. 

Dodac czosnek oraz imbir i smazyc przez 2 min.

				
Wlac 250 ml wody, dodac sol i cukier. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na duzym ogniu 2 min.
Dodac papryczki oraz kawalki ananasa i gotowac jeszcze 2 min. Sprobowac.
Ananas powinien byc ostry i cierpki oraz lekko slodkawy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin