Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa
Składniki:
• 2 marchewki
• 3 łodygi selera
• 2 cebule
• ziemniak
• 15 dag zielonej fasolki szparagowej
• 2 nieduże cukinie
• ćwierć główki kapusty
• 8 łyżek oliwy
• 3 łyżki masła
• 3 szklanki wody
• 2 szklanki bulionu z kostki
• puszka włoskich pomidorów w soku
• ząbek czosnku
• suszona bazylia lub łyżka świeżej posiekanej
• suszony rozmaryn, liść laurowy
• puszka białej fasoli
• pół szklanki startego parmezanu
• pieprz
Przygotowanie:
Pokroić w kostkę oczyszczoną marchewkę, łodygi selera, ziemniaka oraz cebulę i cukinię. Fasolkę z obciętymi końcówkami pokroić na kawałki. Kapustę poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać najpierw cebulę, smażyć przez 6 minut, potem marchewkę i ziemniak, smażyć przez 5 minut, następnie fasolę i łodygi selera, smażyć przez 5 minut, cukinię smażyć przez 3 minuty, na koniec kapustę i czosnek smażyć przez 3 minuty. Wlać wodę, bulion i posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodać rozmaryn, bazylię, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem przez półtorej godziny. Fasolę z puszki przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do zupy i gotować jeszcze przez 40 minut bez przykrycia, aż trochę odparuje – zupa powinna być gęsta. Usunąć liść laurowy. Posypać na talerzach parmezanem.
B_A_R_B_I_E