Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa.odt

(9 KB) Pobierz

Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa

 

Składniki:

 

          2 marchewki

          3 łodygi selera

          2 cebule

          ziemniak

          15 dag zielonej fasolki szparagowej

          2 nieduże cukinie

          ćwierć główki kapusty

          8 łyżek oliwy

          3 łyżki masła

          3 szklanki wody

          2 szklanki bulionu z kostki

          puszka włoskich pomidorów w soku

          ząbek czosnku

          suszona bazylia lub łyżka świeżej posiekanej

          suszony rozmaryn, liść laurowy

          puszka białej fasoli

          pół szklanki startego parmezanu

          pieprz

 

Przygotowanie:

 

              Pokroić w kostkę oczyszczoną marchewkę, łodygi selera, ziemniaka oraz cebulę i cukinię. Fasolkę z obciętymi końcówkami pokroić na kawałki. Kapustę poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać najpierw cebulę, smażyć przez 6 minut, potem marchewkę i ziemniak, smażyć przez 5 minut, następnie fasolę i łodygi selera, smażyć przez 5 minut, cukinię smażyć przez 3 minuty, na koniec kapustę i czosnek smażyć przez 3 minuty. Wlać wodę, bulion i posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodać rozmaryn, bazylię, pieprz i liść laurowy. Gotować pod przykryciem przez półtorej godziny. Fasolę z puszki przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do zupy i gotować jeszcze przez 40 minut bez przykrycia, aż trochę odparuje – zupa powinna być gęsta. Usunąć liść laurowy. Posypać na talerzach parmezanem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin