ZDROWIE I ŻYWNOŚĆ
1. Wymień główne składniki pokarmowe:
………………………………..
…………………………………
…………………………………..
2. Wymienione składniki odżywcze połącz z pokarmami, w których występują – w miejsce kropek wpisz odpowiednią literę:
Białka (..…) a. jabłko
Cukry (..…) b. smalec
Tłuszcze (..…) c. wędliny
Witaminy (..…) d. czekolada
3. Wymień 3 zasadnicze sposoby przechowywania owoców
……………………………………….
………………………………………..
4. Wymień 5 warzyw, z których można zrobić surówki
………………………………………….
……………………………………………
…………………………………………..
…………………………………………….
……………………………………………..
5. Zaznacz te zasady, które odnoszą się do prawidłowego odżywiania się.
a. spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów
b. dobór produktów żywnościowych
c. zaplanowanie kolejnych posiłków
d. jedzenie dużych ilości słodyczy
6. Uzupełnij zdania.
Niedobór witaminy D jest przyczyną powstawania groźnej choroby, zwanej ………
Zajady pojawiające się w kącikach ust to efekt braku witaminy ……..
Świeże warzywa i owoce zawierają dużo witaminy ……
7. Dopisz zboże, z którego otrzymujemy następujące produkty:
kasza gryczana..............................................................................
kasza jęczmienna ..........................................................................
kasza manna.................................................................................
płatki owsiane .............................................................................
8. Podkreśl nazwy tych czynności, które pomagają człowiekowi w prowadzeniu zdrowego trybu życia: jedzenie słodyczy w dużych ilościach bieganie palenie papierosów uprawianie sportów nadużywanie leków utrzymanie czystości i higieny jedzenie owoców i warzyw picie alkoholu
9. Do każdego z produktów dopisz metody ich konserwacji
marynowane grzyby..................................................................................
kiszone ogórki...........................................................................................
kompot z jabłek........................................................................................
mrożone truskawki....................................................................................
suszone śliwki...........................................................................................
Odpowiedzi:
Ad 1 cukry, tłuszcze, białka, sole mineralne, witaminy, woda
Ad 2 Białka wędliny Cukry czekolada Tłuszcze smalec Witaminy jabłko
Ad 3 mrożenie, przetwarzanie, przechowywanie ( w specjalnych przechowalniach)
Ad 4 marchew, kapusta, seler, pomidory, ogórki
Ad 5 spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów dobór produktów żywnościowych zaplanowanie kolejnych posiłków jedzenie dużych ilości słodyczy
Ad 6 krzywica, B, C
Ad 7 gryka, jęczmień, pszenica, owies
Ad 8 jedzenie słodyczy w dużych ilościach bieganie palenie papierosów uprawianie sportów nadużywanie leków utrzymanie czystości i higieny jedzenie owoców i warzyw picie alkoholu
Ad 9 marynowanie, kiszenie, pasteryzacja, mrożenie, suszenie
pokarmy9