ZDROWIE I ŻYWNOŚĆ.docx

(12 KB) Pobierz

ZDROWIE I ŻYWNOŚĆ

 

1. Wymień główne składniki pokarmowe:

………………………………..

………………………………..

…………………………………

…………………………………

…………………………………

…………………………………..

2. Wymienione składniki odżywcze połącz z pokarmami, w których występują – w miejsce kropek wpisz odpowiednią literę:

Białka (..…)                             a. jabłko

Cukry (..…)                             b. smalec

Tłuszcze (..…)                             c. wędliny

Witaminy (..…)                             d. czekolada

3. Wymień 3 zasadnicze sposoby przechowywania owoców

……………………………………….

……………………………………….

………………………………………..

4. Wymień 5 warzyw, z których można zrobić surówki

………………………………………….

……………………………………………

…………………………………………..

…………………………………………….

……………………………………………..

5. Zaznacz te zasady, które odnoszą się do prawidłowego odżywiania się.

a. spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów

b. dobór produktów żywnościowych

c. zaplanowanie kolejnych posiłków

d. jedzenie dużych ilości słodyczy

6. Uzupełnij zdania.

Niedobór witaminy D jest przyczyną powstawania groźnej choroby, zwanej ………

Zajady pojawiające się w kącikach ust to efekt braku witaminy ……..

Świeże warzywa i owoce zawierają dużo witaminy ……

7. Dopisz zboże, z którego otrzymujemy następujące produkty:

kasza gryczana..............................................................................

kasza jęczmienna ..........................................................................

kasza manna.................................................................................

płatki owsiane .............................................................................

8. Podkreśl nazwy tych czynności, które pomagają człowiekowi w prowadzeniu zdrowego trybu życia: jedzenie słodyczy w dużych ilościach bieganie palenie papierosów uprawianie sportów nadużywanie leków utrzymanie czystości i higieny jedzenie owoców i warzyw picie alkoholu

 

9. Do każdego z produktów dopisz metody ich konserwacji

marynowane grzyby..................................................................................

kiszone ogórki...........................................................................................

kompot z jabłek........................................................................................

mrożone truskawki....................................................................................

suszone śliwki...........................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

Odpowiedzi:

Ad 1 cukry, tłuszcze, białka, sole mineralne, witaminy, woda

Ad 2 Białka wędliny Cukry czekolada Tłuszcze smalec Witaminy jabłko

Ad 3 mrożenie, przetwarzanie, przechowywanie ( w specjalnych przechowalniach)

Ad 4 marchew, kapusta, seler, pomidory, ogórki

Ad 5 spożywanie produktów zawierających duże ilości sztucznych barwników i aromatów dobór produktów żywnościowych zaplanowanie kolejnych posiłków jedzenie dużych ilości słodyczy

Ad 6 krzywica, B, C

Ad 7 gryka, jęczmień, pszenica, owies

Ad 8 jedzenie słodyczy w dużych ilościach bieganie palenie papierosów uprawianie sportów nadużywanie leków utrzymanie czystości i higieny jedzenie owoców i warzyw picie alkoholu

Ad 9 marynowanie, kiszenie, pasteryzacja, mrożenie, suszenie

Zgłoś jeśli naruszono regulamin