Indyk z owocami w galarecie
Składniki na 10 porcji:
pierś indyka (1,2-1,5 kg)
puszka brzoskwiń
puszka ananasa
szklanka Bulionu warzywnego WINIARY
duża łyżka Żelatyny WINIARY
po łyżeczce mięty, szałwii, bazylii, sól
łyżeczka masła do formy
Mięso umyj i wysusz, dokładnie natrzyj przyprawami i zostaw na noc. Głęboką formę wysmaruj masłem, ułóż mięso i piecz około 30 minut w temperaturze 200°C, przez cały czas podlewając bulionem warzywnym i sokami.
Po upieczeniu mięso wyjmij i ostudź. Następnie rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody żelatynę i wlej ją do gorącego sosu (powinno pozostać około szklanki płynu), potem rozpuść, ostudź. Mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku, udekoruj ananasem i brzoskwiniami, po czym delikatnie zalej gęstniejącą galaretką.
my_cha