1 litr mocno cieplej wody
50g świeżych drożdży
1 kg maki zwykłej + otręby lub opcjonalnie mąka mieszana: razowa ze zwykła
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
masło do wysmarowania foremek (2 wąskie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania
Do dużego gara (4l) wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy mąkę, czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy 2-3 łyżki oliwy, odstawiamy na ½ h. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 min. Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie, do foremek się je wlewa!
W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć objętość 2-2,5-krotnie, w piekarniku o następne 50-80%.
woda 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimasło lub olej 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis lub Schnell
woda 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimasło lub olej 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 300 gmąka pszenna razowa 100 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis lub SchnellChleb pszenny razowy
woda 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier lub miód 1 łyżkamasło lub olej 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 100 gmąka pszenna razowa 300 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis lub VolkornbrotChleb ziołowy
maślanka 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimasło lub olej 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gulubione zioła 4 łyżki (łącznie)drożdże 1/2 łyżkiprogram BasisFrancuski biały chleb
woda 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 2 łyżeczkiolej roślinny 2 łyżeczkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram WeissbrotFrancuski chleb miodowy
woda 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkimiód 1 łyżkaoliwa z oliwek 2 łyżeczkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Weissbrot
woda 200 mljogurt 130 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 200 gmąka pszenna razowa 200 gMąka żytnia razowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Volkornbrot lub Basis
woda 320 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 golej roślinny 1 łyżkaoregano 2 łyżki, ser parmezan 2 łyżkidrobno pokrojona kiełbasa salami 50gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis - od razu piec!Słodki chleb
woda 200 mlmleko + 1 jajko łącznie 130 mlmasło 1 i 1/2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkimiód 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Hefekuchen - włączyć od razu!
woda lub mleko 200 mljogurt 130 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram BasisChleb z ziarnami
woda 330 mlmasło 1/2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 200 gmąka pszenna razowa 200 gmąka żytnia razowa 100 gulubione ziarna (np. słonecznik, goto- wana pszenica, dynia, sezam) 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis lub VolkornbrotChleb pszenno-żytni
woda 330 mlmasło 1 i 1/2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 150 gmąka pszenna razowa 250 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Volkornbrot lub Basis
woda 330 mlmasło 1 i 1/2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram BasisChleb z rodzynkami i orzechami
woda lub mleko 330 mlmasło 2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże 1/2 łyżkipokruszone orzechy 5 łyżekrodzynki - dodać po sygnale! 100 gprogram BasisChleb ziemniaczany
woda + jajko łącznie 310 mlmasło 2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gugotowane, starte ziemniaki 1/2 kubeczkadrożdże 1/2 łyżkiprogram BasisChleb z rodzynkami
woda 330 ml, masło 4 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczki, miód 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 grodzynki 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis
Chleb bananowy
woda lub mleko 320 mlmasło 3 łyżkisól 1 łyżeczkacukier + cukier waniliowy 4 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gstarty banan 1 okazałydrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis - od razu piec!
Buła drożdżowa z makiem i rodzynkami
woda lub mleko 330 mlmasło 4 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 5 łyżekmąka pszenna (typ 550) 500 gmak 1/2 kubeczkarodzynki - dodać po sygnale! 100gdrożdże 1/2 łyżkiprogram BasisCiasto na pizzę
woda 330 mloliwa z oliwek 1 łyżkasól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 400 gmąka żytnia żurkowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Teig- po skończonym cyklu wyjąć ciasto i rozwałkować w krążki,- zostawić 10 min. do wyrośnięcia,- nałożyć ulubione dodatki,- piec ok. 20 min.
woda 330 mloliwa z oliwek 1 łyżkasól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1 łyżkamąka pszenna (typ 550) 300 gmąka pszenna razowa 100 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Teig
- przygotowanie spodów j.w.
woda 330 mlmasło 1 łyżkasól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 200 gmąka pszenna razowa 150 gmąka gryczana 150 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram BasisChleb pszenny ciemny
woda 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimasło 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 500) 100 gmąka pszenna razowa 300 gmąka żytnia razowa 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis lub VolkornbrotWłoski biały chleb
woda 330 mlsól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1 łyżeczkaolej roślinny 1 i 1/2 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Weissbrot
Chlebek korzenny
woda lub mleko 330 mlmasło 2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 4 łyżkikakao 3 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gprzyprawy (np. cynamon, goździki, imbir) 2 łyżkiorzechy 5 łyżekrodzynki - dodać po sygnale! 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram BasisChleb na zakwasie
woda 220 mlmąka żytnia razowa 200 gmąka pszenna razowa 100 gmąka pszenna "biała" 150 gzakwas 150 gdrożdże 1/2 łyżeczkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 1/2 łyżkimasło lub olej 1 łyżkaprogram VollkornbrotChlebek turecki
woda lub mleko 330 mlmasło 2 łyżkisól 1 i 1/2 łyżeczkicukier 4 łyżkikakao 3 łyżkimąka pszenna (typ 550) 500 gorzechy 5 łyżekrodzynki 100 gdrożdże 1/2 łyżkiprogram Basis
my_cha