Rolada Beaty.pdf

(52 KB) Pobierz
37870397 UNPDF
Rolada Beaty
Składniki
8 jaj, 18 dag mąki, 25 dag cukru, cukier waniliowy, dżem
morelowy
Sposób przyrządzania
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić pianę z białek i delikatnie
mieszając dodawać do utartych żółtek na przemian łyżkę piany i łyżkę mąki. Wylać
biszkopt na blachę wyłożoną natłuszczoną folią aluminiową lub specjalnym pergaminem.
Upiec ciasto na jasnozłoty kolor, wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z folii,
przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć. Gdy tylko biszkopt przestygnie, rozwinąć
go, nałożyć równą warstwą dżem, znów ścisło zwinąć (oczywiście już bez ściereczki)
i odstawić do wystygnięcia. Roladę można polać polewą lub lukrem.
 
37870397.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin