Sernik orzechowy(2).doc

(82 KB) Pobierz
Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Składniki na spód:

·         1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive

·         1/3 szklanki rozpuszczonego masła 

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

·         2/3 szklanki golden syrupu

·         1/3 szklanki roztopionego masła

·         1 łyżka ciemnego brązowego cukru

·         2 jaja

·         1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

Składniki na masę serową:

·         750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')

·         1 szklanka brązowego cukru

·         2 łyżki mąki

·         4 jajka

·         2/3 szklanki kremówki

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

Smacznego :)

Sernik orzechowy

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin