Sernik królewski.doc

(85 KB) Pobierz
Sernik królewski

Sernik królewski

Składniki na ciasto:

·         pół kilo mąki

·         20 dag masła

·         20 dag cukru pudru

·         1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)

·         1 jajko

·         4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

·         3 łyżki kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

·         2 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu

·         10 jajek

·         1,5 kostki masła (1 kostka=250 g)

·         2 szklanki cukru pudru

·         2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)

·         pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego)

·         bakalie - wg uznania (u mnie tylko koryntki)

Podane powyżej składniki są na dużą blachę "piekarnikową".

Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki

na około 3 godziny.

Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z pozostałymi składnikami, dodając pod koniec pianę z ubitych białek, delikatnie

wymieszać.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć masę serową, na nią zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC.

Smacznego :)

* z połowy przepisu piekę w kwadratowej blaszce o boku 23 cm lub w tortownicy o średnicy 23 cm (wtedy sernik jest bardzo wysoki)

sernik królewski

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin