Sernik jagodowy.doc

(84 KB) Pobierz
Sernik jagodowy

Sernik jagodowy

 

Składniki na spód:

·         150 g ciastek digestive, pokruszonych

·         75 g masła, roztopionego

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim). Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.

Składniki na masę serową:

·         750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego

·         2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         200 g drobnego cukru

·         4 jajka

·         2 łyżki mąki

·         1 łyżka soku z cytryny

·         250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)

Polewa:

·         250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany)

·         2 łyżki cukru pudru

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).

Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.

Smacznego :)

Sernik jagodowy

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin