· 3 łyżeczki żelatyny
· 5 jajek
· 20 dag cukru
· 1 cukier waniliowy
· sok z 1/2 cytryny
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
· 50 dag mrożonych malin
· gałązka melisy cytrynowej
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj sok cytrynowy i cynamon. W rondelku podgrzej wino, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj do masy żółtkowej i cały czas energicznie mieszaj. Wstaw do lodówki, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj pianę z białek. Przełóż do pucharków, wstaw na 3 godziny do lodówki. Odłóż kilka ładnych malin, pozostałe wymieszaj z resztą cukru i zagotuj. Przetrzyj przez sitko, wstaw do lodówki. Sos malinowy podawaj do deseru. Udekoruj odłożonymi malinami i gałązką melisy.
criston