Berliner luft.doc

(165 KB) Pobierz
Berliner luft

Berliner luft

składniki

·         3 łyżeczki żelatyny

·         5 jajek

·         20 dag cukru

·         1 cukier waniliowy

·         sok z 1/2 cytryny

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         1/2 szklanki wytrawnego białego wina

·         50 dag mrożonych malin

·         gałązka melisy cytrynowej

             
 
sposób przygotowania

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj sok cytrynowy i cynamon. W rondelku podgrzej wino, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj do masy żółtkowej i cały czas energicznie mieszaj. Wstaw do lodówki, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj pianę z białek. Przełóż do pucharków, wstaw na 3 godziny do lodówki. Odłóż kilka ładnych malin, pozostałe wymieszaj z resztą cukru i zagotuj. Przetrzyj przez sitko, wstaw do lodówki. Sos malinowy podawaj do deseru. Udekoruj odłożonymi malinami i gałązką melisy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin