1. Sałatka z białej kapusty.
główka kapusty,
4 ogórki kiszone lub korniszony,
2 pomidory,
10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,
natka,
1/2 kubka śmietany kremówki,
sól,
pieprz.
SOS
6 łyżek oleju lub oliwy,
łyżeczka musztardy,
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
pół strączka ostrej papryczki,
2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek,
trybula, estragon ),
Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku,
gotować przez 5 -6 minut, osączyć.
Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół,
usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie
dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać
drobno posiekaną natką.
Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem,
następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo
oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie
składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno
posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać.
Sos podać osobno.
2. Sałatka z kurczaka (wersja I).
125 g. piersi z kurczaka,
6 plastrów ananasa z puszki,
30 g. rodzynków,
100 g. kukurydzy z puszki,
125 ml. majonezu,
pieprz,
szczypta curry.
Piersi kurczaka ugotować w małej ilości posolonej wody.
Gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Ananasa wyjąć
z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki
spażyć, odcedzić dokładnie na sicie, wystudzić.
Kukurydzę przelać wodą, osączyć. Wszystkie składniki
połączyć. Dodać majonez doprawiony do smaku curry,
solą i pieprzem.
Jeśli chcemy powiększyć objętość sałatki, możemy
dodać 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu.
3. Sałatka tropikalna.
6 plastrów ananasa,
2 pomarańcze,
50 g. rodzynek,
60 ml. soku ananasowego,
łyżka miodu,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju,
szczypta imbiru.
Ananasy wyjąć z puszki, dokładnie osączyć, pokroić na
spore kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić nad dużym
talerzem żeby zebrać wyciekający sok. Rodzynki sparzyć.
Gdy wystygną i obciekną, wymieszać z owocami.
Sok zpomarańczy połączyć z ananasowym i cytrynowym.
Dodać miód. Ukręcić razem wszystkie składniki i
przyprawić. Gotowym sosem delikatnie skropić owoce.
4. Sałatka śledziowa.…
600 g. ziemniaków,
250 g. filetów ze śledzi,
duża cebula,
duże, kwaskowate jabłko,
5 konserwowych buraczków,
100 g. kiszonych ogórków,
150 ml. majonezu,
150 ml. chudego, naturalnego jogurtu,
łyżka octu winnego,
2 łyżki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ),
szczypta białego pieprzu.
Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i
ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30
minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić
w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko
w kostkę. Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki - w
plasterki.
Ziamniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić
w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi
składnikami.
Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli
sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę
buraczaną.
Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.
5. Sałatka z tuńczyka.
400 g. tuńczyka z puszki,
1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),
banan,
250 ml. majonezu,
łyżeczka soku cytrynowego,
3 jajka ugotowane na twardo,
słodka papryka,
125 ml. chudego jogurtu,
kilka liści sałaty do przybrania.
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki
jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki,
skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z
osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w
kostkę, trzecie pokroić na ósemki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i
odrobinę papryki.
Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi
salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z
cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,
plasterkami banana. Zalać sosem.
Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami
jajek i posypać papryką.
6. Sałatka indyjska.!
100 g. długoziarnistego ryżu,
100 g. czerwonej fasoli z puszki,
mała cebula,
kostka rosołowa,
strąk czerwonej papryki (świeżej lub konserwowej ),
50 g. kukurydzy z puszki,
pomarańcza,
łyżka soku cytrynowego,
3 łyżki oliwy,
Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z
dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie
wystudzić.
Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.
Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w
plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki.
Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo
dolewać oliwę cały czas ucierając.
Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem
i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić do smaku.
Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać nią
sałatkę.
7. Sałatka z kalarepką.
pół główki sałaty,
6 rzodkiewek,
młoda kalarepka,
4 łyżki śmietany,
garść rzeżuchy.
Sałatę i rzodkiewki przebrać, umyć, osączyć. Kalarepkę
obrać. Z rzodkiewek usunąć liście i łodygi. Razem z
kalarepką pokroić na plasterki.
Liście sałaty porozrywać na części, włożyć do miski. Na
wierzchu położyć plasterki rzodkiewki i kalarepki.
Śmietanę doprawić solą i pieprzem, polać warzywa.
Wierzch sałatki posypać rzeżuchą.
8. Przekąska z serem.
główka sałaty,
2 dymki,
2 jajka ugotowane na twardo,
20 czarnych oliwek,
zielona papryka,
100 g. chudej szynki lub piersi z kurczaka,
150 g. sera camembert lub rokpol.
sok z 1/2 cytryny,
ząbek czosnku.
Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać,
pokroić w cienkie krążki.
Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki,
oliwki osączyć. Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę
pokroić w cienkie słupki.
Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser,
wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami.
Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać zmiażdżony
ząbek czosnku, posolić do smaku.
Sałatkę polać sosem.
9. Z szynką i pieczarkami.
400 g. ryżu,
400 g. pieczarek,
świeży ogórek,
2 cebule,
200 g. szynki,
2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),
3 łyżki octu winnego,
7 łyżek oliwy,
szczypta cukru,
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości
osolonej wody. Odcedzić.
Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę
pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.
Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć.
Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z
warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi
ziołami.
10. Warzywna z orzechami.
3 marchewki,
3 pory,
400 g. selera,
100 g. siekanych orzechów włoskich,
łyżka octu ziołowego,
2 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki natki,
1/2 łyżeczki cukru,
5 łyżek oleju słonecznikowego.
Ryż opłukać, gotować 15 minut w dużej ilości osolonej
wody. Odcedzić.
Marchewki i seler obrać, umyć, pokroić w słupki. Pory
umyć, pokroić w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem,
dodać orzechy, sól i pieprz.
Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać
nim warzywa i ryż.
Wymieszać. Posypać drobno posiekaną natką.
11. Sałatka z porów.
3 pory (40-50 dag),
12 czarnych oliwek bez pestek,
pieprz i sól,
Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz
jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory
wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę
przekroić wzdłuż.Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną
wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min.,
następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na
podłużnym półmisku.
SOS:
4 łyżki oliwy,
cukier i sól,
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą
i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem.
Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.
12. Sałatka ziemniaczana.
40 dag ziemniaków,
1 czerwona cebula (10 dag),
25 dag kiełków soi,
1/2 łyżeczki kminku,
1 łyżka musztardy,
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mleka skondensowanego,
6 łyżek jogurtu naturalnego,
Ziemniaki umyć, ugotowac (w łupinach) z kminkiem,
ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełki opłukać, osączyć
na sitku. Dodać razem z cebulą do ziemniaków. Posolić
i wymieszać.
Musztardę zmieszać z sokiem cytrynowym, mlekiem,
jogurtem i imbirem. Sałatkę polać sosem i otrożnie
wymieszać.
13. Surówka z patisonów.
2 młode patisony (30-40 dag),
1 cebula (10 dag),
2 łyżki oleju słonecznikowego,
Cebulę obrać, pokroic w kostkę. Pomidory umyć, osączyć
i pokroić w ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce do
jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z
cytryny, posolić i posłodzić. Warzywa polać sosem
i jeszcze raz wymieszać.
14. Sałatka Lukullusa.
25 dag sera edamskiego,
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa),
2 filety śledzi korzennych lub matiesów (20-25 dag),
10 śliwek z octu,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
10 szklanka sosu tatarskiego,
3-4 ząbki czosnku,
sól.
Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i
oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać
i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie
paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu
tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości,
odcedzić i ostudzić. Wszystkie składniki połaczyć i zalać
sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić
do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem.
15. Sałatka z kurczaka (wersja II).
1 kurczak wędzony (ok. 80 dag),
1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa w plastrach,
3 łodygi selera naciowego,
1 jabłko,
5 łyżek majonezu,
1 strąk czerwonej papryki,
cukier,
Z kurczaka wytrybować kości, a mięso pokroić w drobną
kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Plastry ananasa
wyjąć z syropu na małe kawałki. Seler umyć, obciąć
większe liście, a łodygi drobno pokroić. Jabłko umyć,
obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Połączyć wszystkie składniki, jeśli trzeba - posolić, i zalać
majonezem, doprawionym cukrem i pieprzem. Dobrze
wymieszać i schłodzić w lodówce 1-2 godz. Paprykę umyć
oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.
Tuż przed podaniem przybrać sałatkę papryką.
16. Sałatka meksykańska.
awokado,
2-3 pomidory,
cebula,
musztarda,
sok z cytryny,
Awokado obrać, przekroić na połówki i (po usunięciu
pestki) skropić sokiem z cytryny, pokroić w plasterki.
...
bells.069