SAŁATKI.doc

(65 KB) Pobierz
Sałatka z białej kapusty

1.       Sałatka z białej kapusty.

główka kapusty,

                4 ogórki kiszone lub korniszony,

2 pomidory,

10 dag sera owczego : solanu lub bryndzy,

natka,

1/2 kubka śmietany  kremówki,

sól,

pieprz.

SOS

6 łyżek oleju lub oliwy,

łyżeczka musztardy,

2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,

pół strączka ostrej papryczki,

2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek,

trybula, estragon ),

sól,

pieprz.

Kapustę umyć, poszatkować. Wrzuć do osolonego wrzątku,

gotować przez 5 -6 minut, osączyć.

Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół,

usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć.

Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie

dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.

Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać

drobno posiekaną natką.

Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem,

następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo

oliwę i musztardę. Sos mieszać tak długo, aż wszystkie

składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno

posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać.

Sos podać osobno.

 

2.       Sałatka z kurczaka (wersja I).

125 g. piersi z kurczaka,

6 plastrów ananasa z puszki,

30 g. rodzynków,

100 g. kukurydzy z puszki,

125 ml. majonezu,

sól,

pieprz,

szczypta curry.

Piersi kurczaka  ugotować w małej ilości posolonej wody.

Gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Ananasa wyjąć

z puszki, osączyć, pokroić w grube kawałki. Rodzynki

spażyć, odcedzić dokładnie na sicie, wystudzić.

Kukurydzę przelać wodą, osączyć. Wszystkie składniki

połączyć. Dodać majonez doprawiony do smaku curry,

solą i pieprzem.

Jeśli chcemy powiększyć objętość sałatki, możemy

dodać 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu.

 

3.       Sałatka tropikalna.

6 plastrów ananasa,

2 pomarańcze,

50 g. rodzynek,

60 ml. soku ananasowego,

łyżka miodu,

sól,

łyżka soku z cytryny,

2 łyżki oleju,

szczypta imbiru.

Ananasy wyjąć z puszki, dokładnie osączyć, pokroić na

spore kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić nad dużym

talerzem żeby zebrać wyciekający sok. Rodzynki sparzyć.

Gdy wystygną i obciekną, wymieszać z owocami.

Sok zpomarańczy połączyć z ananasowym i cytrynowym.

Dodać miód. Ukręcić razem wszystkie składniki i

przyprawić. Gotowym sosem delikatnie skropić owoce.

 

4.       Sałatka śledziowa.…

600 g. ziemniaków,

250 g. filetów ze śledzi,

duża cebula,

sól,

duże, kwaskowate jabłko,

5 konserwowych buraczków,

100 g. kiszonych ogórków,

150 ml. majonezu,

150 ml. chudego,  naturalnego jogurtu,

łyżka octu  winnego,

2 łyżki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ),

szczypta białego  pieprzu.

Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i

ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30

minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić

w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko

w kostkę.  Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki - w

plasterki.

Ziamniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroić

w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi

składnikami.

Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeśli

sos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewę

buraczaną.

Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.

 

 

5.       Sałatka z tuńczyka.

400 g. tuńczyka z puszki,

1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),

banan,

250 ml. majonezu,

łyżeczka soku cytrynowego,

3 jajka ugotowane na twardo,

słodka papryka,

sól,

125 ml. chudego jogurtu,

kilka liści sałaty do przybrania.

Rybę wyjąć z puszki, osączyć i  pokroić  na kawałki

jednakowej wielkości.  Banany obrać pokroić na  plasterki,

skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z

osłonek, podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w

kostkę, trzecie pokroić na ósemki.

Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i

odrobinę  papryki.

Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi

salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z

cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,

plasterkami banana. Zalać sosem.

Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami

jajek i posypać papryką.

 

6.       Sałatka indyjska.!

100 g. długoziarnistego ryżu,

100 g. czerwonej fasoli z puszki,

mała cebula,

kostka rosołowa,

strąk czerwonej papryki (świeżej  lub konserwowej ),

50 g. kukurydzy z puszki,

pomarańcza,

łyżka  soku cytrynowego,

natka,

3 łyżki oliwy,

sól,

pieprz.

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości  wody z

dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie

wystudzić.

Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć.

Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać  i pokroić w

plasterki. Pomarańczę obrać i pokroić na  cząstki.

Sok cytrynowy doprawić solą i  pieprzem. Stopniowo

dolewać oliwę cały czas ucierając.

Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem

i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dosolić  do smaku.

Natkę drobno posiekać. Przed podaniem posypać  nią

sałatkę.

7.       Sałatka z kalarepką.

pół główki  sałaty,

6  rzodkiewek,

młoda kalarepka,

sól,

4 łyżki śmietany,

pieprz,

garść rzeżuchy.

Sałatę i rzodkiewki przebrać, umyć, osączyć. Kalarepkę

obrać. Z rzodkiewek usunąć liście i łodygi. Razem z 

kalarepką  pokroić na plasterki.

Liście sałaty porozrywać na części, włożyć do miski. Na

wierzchu położyć plasterki rzodkiewki i kalarepki.

Śmietanę doprawić solą i pieprzem, polać   warzywa.

Wierzch sałatki posypać rzeżuchą.

 

8.       Przekąska z serem.

główka sałaty,

2 dymki,

2 jajka ugotowane na twardo,

2 pomidory,

20 czarnych oliwek,

zielona papryka,

100 g. chudej szynki lub  piersi z kurczaka,

150 g. sera camembert lub rokpol.

SOS

2 łyżki oleju,

sól,

sok z 1/2 cytryny,

ząbek czosnku.

Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać,

pokroić w cienkie krążki.

Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki.

Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki,

oliwki osączyć. Ser  pokroić w drobną kostkę. Szynkę

pokroić w cienkie słupki.

Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser,

wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami.

Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać  zmiażdżony

ząbek czosnku, posolić do smaku.

Sałatkę polać sosem.   

 

9.       Z szynką  i pieczarkami.

400 g. ryżu,

400 g. pieczarek,

świeży ogórek,

2 cebule,

200 g. szynki,

2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),

3  łyżki octu winnego,

7 łyżek oliwy,

sól,

pieprz,

szczypta cukru,

świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości

osolonej wody. Odcedzić.

Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę

pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać.

Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć.

Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z

warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi

ziołami.

 

10.    Warzywna z orzechami.

400 g. ryżu,

3 marchewki,

3 pory,

400  g. selera,

100 g. siekanych orzechów włoskich,

łyżka octu ziołowego,

2 łyżki soku z cytryny,

sól,

pieprz,

3 łyżki natki,

1/2 łyżeczki cukru,

5 łyżek oleju słonecznikowego.

Ryż opłukać, gotować 15 minut w dużej  ilości osolonej

wody. Odcedzić.

Marchewki i seler obrać, umyć, pokroić w  słupki. Pory

umyć, pokroić w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem,

dodać orzechy, sól  i pieprz.

Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać

nim warzywa i  ryż.

Wymieszać. Posypać drobno posiekaną natką.

 

11.    Sałatka z porów.

3 pory (40-50 dag),

12 czarnych oliwek bez pestek,

pieprz i sól,

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz

jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory

wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę

przekroić wzdłuż.Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną

wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min.,

następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na

podłużnym półmisku.

SOS:

4 łyżki oliwy,

sok z 1/2 cytryny,

cukier i sól,

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą

i cukrem. Pory polać sosem  i obficie posypać pieprzem.

Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.

 

12.    Sałatka ziemniaczana.

40 dag ziemniaków,

1 czerwona cebula (10 dag),

25 dag kiełków soi,

1/2 łyżeczki kminku,

sól,

SOS:

1 łyżka musztardy,

1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,

1 łyżka soku z cytryny,

1 łyżka mleka skondensowanego,

6 łyżek jogurtu naturalnego,

Ziemniaki umyć, ugotowac (w łupinach) z kminkiem,

ostudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę

obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełki opłukać, osączyć

na sitku. Dodać  razem z cebulą do ziemniaków. Posolić

i wymieszać.

Musztardę zmieszać z sokiem cytrynowym, mlekiem,

jogurtem i imbirem. Sałatkę polać sosem i otrożnie

wymieszać.

 

13.    Surówka z patisonów.

2 młode patisony (30-40 dag),

2 pomidory,

1 cebula (10 dag),

2 łyżki oleju słonecznikowego,

2 łyżki soku z cytryny,

cukier i sól,

Cebulę obrać, pokroic w kostkę. Pomidory umyć, osączyć

i pokroić w ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce do

jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z

cytryny, posolić i posłodzić. Warzywa polać sosem

i jeszcze raz wymieszać.

 

14.    Sałatka Lukullusa.

25 dag sera edamskiego,

1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa),

2 filety śledzi korzennych lub matiesów (20-25 dag),

2 cebule,

10 śliwek z octu,

2 łyżki posiekanego szczypiorku,

6 łyżek posiekanej natki pietruszki,

10 szklanka sosu tatarskiego,

pieprz,

3-4 ząbki czosnku,

sól.

Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i

oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać

i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie

paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu

tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości,

odcedzić i ostudzić. Wszystkie składniki połaczyć i zalać

sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić

do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem.­

 

15.    Sałatka z kurczaka (wersja II).

1 kurczak wędzony (ok. 80 dag),

1 puszka kukurydzy,

1 puszka ananasa w plastrach,

3 łodygi selera naciowego,

1 jabłko,

5 łyżek majonezu,

1 strąk czerwonej papryki,

cukier,

sól,

pieprz.

Z kurczaka wytrybować kości, a mięso pokroić w drobną

kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Plastry ananasa

wyjąć z syropu na małe kawałki. Seler umyć, obciąć

większe liście, a łodygi drobno pokroić. Jabłko umyć,

obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Połączyć wszystkie składniki, jeśli trzeba - posolić, i zalać

majonezem, doprawionym cukrem i pieprzem. Dobrze

wymieszać i schłodzić w lodówce 1-2 godz. Paprykę umyć

oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.

Tuż przed podaniem przybrać sałatkę papryką.

16.    Sałatka meksykańska.

awokado,

2-3 pomidory,

cebula,

musztarda,

sok z cytryny,

pieprz i sól,

Awokado obrać, przekroić na połówki i (po usunięciu

pestki) skropić sokiem z cytryny, pokroić w plasterki.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin