Bakłażany faszerowanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.2 baklazany,2 jaja,1 posiekana cebula,1 obrany pomidor,1 zolta obrana papryka,10 oliwek bez pestek,1 lyzka kaparow,1 lyzka zielonej pietruszki i bazylii,4 lyzki oliwy,tarta bulka,sol, pieprz.1. Baklazany przekroic wzdluz na polowe. Wydrazyc zostawiajac przy skorce cienka warstwe miazszu. Wyjety miazsz pokroic w kostke i razem z cebula podsmazyc na oliwie. Dodac pokrojony pomidor z papryka, kapary, oliwki i ziola.2. Patelnie zdjac z ognia, do masy dodac jaja, sol, pieprz. Wymieszac. Napelnicbaklazany, posypac tarta bulka i polac oliwa. Piec ok. 45 min w temp. 180żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 28.
bells.069