Czekoladowo-orzechowy kokosek.doc

(28 KB) Pobierz
Czekoladowo - orzechowy kokosek

Czekoladowo - orzechowy kokosek

Składniki

1) Pierwsze ciasto:

·         25 dkg margaryny

·         25 dkg mąki

·         5 jajek

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         5 dkg kokosu

·         25 dkg cukru

·         5 dkg kakao

·         6 łyżek mleka

2) Drugie ciasto:

·         5 białek

·         szklanka cukru

·         12 dkg kokosu

·         sok z połowy cytryny

3) Masa:

·         0,5 litra mleka

·         3/4 szklanki cukru

·         cukier waniliowy

·         5 żółtek

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3 łyżki mąki pszennej

·         1 i 1/2 kostki masła

·         budyń

·         rodzynki

·         drobno pokrojona czekolada i orzechy

1) Pierwsze ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać. Kiedy już będzie utarte stopniowo dodawać mąkę, kakao, kokos, proszek do pieczenia, dolać mleko, wymieszać, wylać na blachę i upiec.   2) Drugie ciasto:
Białka ubić z cukrem, dodać kokos, wymieszać i dodać sok z połowy cytryny.

3)Masa:
1/2 szklanki mleka odlać, resztę gotujemy. 5 żółtek utrzeć z cukrem, dodać obie mąki i 1/2 szklanki mleka , to wlać do gotującego się mleka i zagotować chwilę, ostudzić.
Utrzeć 1 i 1/2 kostki masła i budyń (dodawać po łyżce). Po utarciu masy dzielimy ją na dwie części: do jednej (białej) dodajemy trochę rodzynek, do drugiej trochę kakao, drobno pokrojonej czekolady i orzechów. Przekładamy ciasto jak na zdjęciu.
Smacznego!!!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin