Farsz z pieczonych warzyw
· 2 średnie cukinie
· bakłażan
· papryka, można użyć kilku kolorów
· kilka pomidorów, najlepiej podłużnych, bo są mięsiste
· cebula
· główka czosnku
· ew. marchewka i korzeń pietruszki - nie należą do standardu, ale mi bardzo pasują
· kilka łyżek oliwy
· 1-2 łyżeczki tymianku lub oregano
· sól, pieprz
Cukinie i bakłażana pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Paprykę pokrój w ósemki, wyrzuć pestki. Pomidory przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Odetnij wierzch główki czosnku - nie obieraj, upiecze się w całości. Obierz i pokrój na kilka części marchewkę i pietruszkę. Na blachę nalej 2-3 łyżki oliwy, rozłóż warzywa, skrop z wierzchu oliwą i posyp przyprawami. Piecz w 220°C przez około pół godziny aż warzywa ładnie się zrumienią. Wyjmij z piekarnika, przestudź lekko i posiekaj nożem lub zmiksuj w malakserze na kawałki (nie na pure!). Z główki czosnku wyciśnij ząbki, które zamieniły się w mięciutką, aromatyczną pastę.W najprostszej wersji możesz podać ten farsz z tostem lub bruschettą. Bruschetta to kromka chleba podpieczona na ruszcie lub na patelni grillowej, następnie natarta czosnkiem, skropiona oliwą i posypana solą.
Koteciek