obejrzyj film
Aksamitny smak tej zupy odpowiada jej francuskiej nazwie. Veloute to po francusku "delikatny, aksamitny". Zmiksowany kurczak z bulionem i gęstą śmietanką tworzy fajne tło dla chrupiących, czosnkowych grzanek, z którymi veloute się serwuje. Zupa najlepiej się prezentuje w kokilkach, z listkiem estragonu.Dla 2 osóbCzas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić:1. Pokrój cebulę w małą kostkę.2. Mięso kurczaka pokrój w kawałki wielkości 1/2 cm.3. Przekrój czosnek wzdłuż na pół i usuń ze środka szczypiorek. Drobno posiekaj ząbek.4. Rozpuść kostkę bulionową w 600 ml wrzątku.5. Roztop masło w rondlu i wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zrobi się szklista.6. Dodaj kurczaka i zalej całość 1,5 szklanki bulionu. Zamieszaj i gotuj całość ok. 7 min.7. Pokrój pieczywo w kostkę.8. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i podgrzej tłuszcz.9. Wrzuć kawałki chleba tostowego. Kiedy grzanki będą miały złoty kolor, odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.10. Zmiksuj zupę z kurczakiem na jednolitą masę. Dodaj resztę bulionu i śmietanę.11. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.12. Podawaj z grzankami.Bon appetit!
drukować
· Veloute z kurczaka:
· 30 g masła
· 1 cebula
· 170 g mięsa z piersi kurczaka
· 3 łyżki śmietanki 36%
· 1 kostka bulionu drobiowego KNORR
· 2 kromki chleba tostowego
· 4 łyżki oliwy z oliwek
· 1 ząbek czosnku
Koteciek