Veloute z kurczaka.doc

(40 KB) Pobierz
Veloute z kurczaka

Veloute z kurczaka

Zobacz filmobejrzyj film

Aksamitny smak tej zupy odpowiada jej francuskiej nazwie. Veloute to po francusku "delikatny, aksamitny". Zmiksowany kurczak z bulionem i gęstą śmietanką tworzy fajne tło dla chrupiących, czosnkowych grzanek, z którymi veloute się serwuje. Zupa najlepiej się prezentuje w kokilkach, z listkiem estragonu.

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 min.

Jak to zrobić:
1. Pokrój cebulę w małą kostkę.
2. Mięso kurczaka pokrój w kawałki wielkości 1/2 cm.
3. Przekrój czosnek wzdłuż na pół i usuń ze środka szczypiorek. Drobno posiekaj ząbek.
4. Rozpuść kostkę bulionową w 600 ml wrzątku.
5. Roztop masło w rondlu i wrzuć cebulę. Smaż ją, aż zrobi się szklista.
6. Dodaj kurczaka i zalej całość 1,5 szklanki bulionu. Zamieszaj i gotuj całość ok. 7 min.
7. Pokrój pieczywo w kostkę.
8. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i podgrzej tłuszcz.
9. Wrzuć kawałki chleba tostowego. Kiedy grzanki będą miały złoty kolor, odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
10. Zmiksuj zupę z kurczakiem na jednolitą masę. Dodaj resztę bulionu i śmietanę.
11. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
12. Podawaj z grzankami.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Veloute z kurczaka

·         Veloute z kurczaka:

·         30 g masła

·         1 cebula

·         170 g mięsa z piersi kurczaka

·         3 łyżki śmietanki 36%

·         1 kostka bulionu drobiowego KNORR

·         2 kromki chleba tostowego

·         4 łyżki oliwy z oliwek

·         1 ząbek czosnku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin