Zupa wiosenna.doc

(25 KB) Pobierz
Zupa wiosenna

Zupa wiosenna

Składniki:

- pęczek dymki, średnia kalarepa

- marchew, papryka

- 10 dag zielonego groszku

- 2 łodygi selera naciowego

- 5 dag drobnego makaronu ( łazanki lub połamane kawałeczki spaghetti)

- 3 łyżki masła

- gałka muszkatołowa

- 1/2 łyżeczki curry

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Dymkę oczyścić, pokroić w krążki. Kalarepę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Seler naciowy oczyścić z włókien, pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa smażyć na maśle przez 5-6 minut, często mieszając. Wlać 1 litr wrzącej wody, dodać groszek i przyprawę curry. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wrzucić makaron i gotować dalsze 10 minut. Zupę doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin