Buritro.doc

(26 KB) Pobierz

Burrito

 

z 4 wersjami farszu

Ciasto robi się tak samo jak zwyczajne naleśniki, może być z maki pszennej albo kukurydzianej (wtedy nazywa się tortilla).
Farsz:
najczęściej mięsny, mięsno-warzywny lub warzywny w zależności od upodobań i pomysłowości kucharza.
Oto przykładowe sugestie:

Farsz z kurczakiem:
kawałek posiekanego kurczaka obsmażyć w niewielkiej ilości oleju, dodać drobno pokrojona cebulkę, pomidora, paprykę, przyprawy do smaku: sól, pieprz, nie zapomnieć o czymś na ostro - malej ostrej papryce lub kropli czegoś tam w stylu Tabascolub innego ostrego sosu.
2. Farsz z wołowiny:
Kawałek steka wieprzowego pociętego na wąskie pasma obsmażyć, kiedy nieco przestygnie wymieszać z pociętym w małe kawałki avocado i pietruszka(sporo pietruszki!), wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, przyprawić.
3. Farsz mięsny:
Wołowinę lub jakąś kiełbaskę podsmażyć, dodać cebule, pieczarki, pomidora, paprykę, czosnek, przyprawić. Można dodać kiełki pszenicy albo inne latorośle(np. z nasionami słonecznika jest b. oryginalne).
4. Farsz wegetariański:
Pomidor, cebula, czosnek, pieczarki, wszystko jak wyżej. Ewentualnie dodać tofu ("zastępstwo" mięsa dla wegetarianów), które można podsmażyć z wyżej wymienionym. Zamiast tofu można dodać do warzyw (lekko schłodzonych) ser feta (sera feta oczywista, nie podsmażać).

Placki przygotowane wcześniej (można nawet dzień wcześniej - nic się nie stanie jeśli przechowamy w lodowce przykryte folia) podgrzewamy w piekarniku i smarujemy farszem. Należy pamiętać o jednym: aby farsz był pikantny bo w tym cały urok potrawy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin