Burrito
z 4 wersjami farszu
Ciasto robi się tak samo jak zwyczajne naleśniki, może być z maki pszennej albo kukurydzianej (wtedy nazywa się tortilla).Farsz: najczęściej mięsny, mięsno-warzywny lub warzywny w zależności od upodobań i pomysłowości kucharza.Oto przykładowe sugestie:
Farsz z kurczakiem: kawałek posiekanego kurczaka obsmażyć w niewielkiej ilości oleju, dodać drobno pokrojona cebulkę, pomidora, paprykę, przyprawy do smaku: sól, pieprz, nie zapomnieć o czymś na ostro - malej ostrej papryce lub kropli czegoś tam w stylu Tabascolub innego ostrego sosu.2. Farsz z wołowiny: Kawałek steka wieprzowego pociętego na wąskie pasma obsmażyć, kiedy nieco przestygnie wymieszać z pociętym w małe kawałki avocado i pietruszka(sporo pietruszki!), wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, przyprawić.3. Farsz mięsny: Wołowinę lub jakąś kiełbaskę podsmażyć, dodać cebule, pieczarki, pomidora, paprykę, czosnek, przyprawić. Można dodać kiełki pszenicy albo inne latorośle(np. z nasionami słonecznika jest b. oryginalne).4. Farsz wegetariański: Pomidor, cebula, czosnek, pieczarki, wszystko jak wyżej. Ewentualnie dodać tofu ("zastępstwo" mięsa dla wegetarianów), które można podsmażyć z wyżej wymienionym. Zamiast tofu można dodać do warzyw (lekko schłodzonych) ser feta (sera feta oczywista, nie podsmażać).Placki przygotowane wcześniej (można nawet dzień wcześniej - nic się nie stanie jeśli przechowamy w lodowce przykryte folia) podgrzewamy w piekarniku i smarujemy farszem. Należy pamiętać o jednym: aby farsz był pikantny bo w tym cały urok potrawy.
beatak14