Przepisy_wegańskie.doc

(88 KB) Pobierz

Przepisy wegańskie

 

Sos kabaczkowo-pomidorowy z makaronem żytnim

Smakowite odżywcze danie, idealne na wakacyjny obiad ;)

 

 

Rodzaj diety: wegańska
Czas przygotowania: 30-60 min.
Proporcje podane dla 4 osób.

 

Składniki:

makaron żytni (bezjajeczny)
1 średni kabaczek pokrojony w kostkę
1 cebula
2 ząbki czosnku
7 obranych pomidorów pokrojonych w kostkę
oliwa
przyprawy (do wyboru do koloru; pole do popisu dla kucharza ;], poniżej propozycja przyprawienia potrawy)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwkę z wytłoczyn z oliwek, wrzucamy 1 posiekaną cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy 2 (jeżeli ktoś bardzo lubi czosnek to 3) także posiekane ząbki czosnku. Wrzucamy do gara 5 pomidorów pokrojonych w kostkę, wcześniej obranych ze skórki, ale jeżeli ktoś lubi pływające flafory, to nie musi ich jej pozbawiać :P.

Teraz dodajemy posiekanego kabaczka:
a. jeżeli jest duży, pozbawiamy go środka
b. jeżeli jest mały niekoniecznie
c. jeżeli jest średni decyzja należy do gotującego

Teraz zmniejszamy ogień w fajerce i pozwalamy dojść do siebie kabaczkom. I teraz pole do popisu dla gotującego. Przyprawiamy wedle własnych upodobań. Ja proponuję dodać pieprz świeżo zmielony, oregano, zioła prowansalskie, sól (może być morska, lecz jeżeli jest gruboziarnista proponuję wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody; dodać można także ocet balsamiczny, oliwę z oliwek extra vergine, nadać orientalnego smaku poprzez kilka kropelek sosu sojowo-grzybowego; ).

Zapiekanka pistacjowo-gryczana

Formę ma zapiekankową, konsystencję raczej... sypką :) Ale pyszne jest :)

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 opakowanie gryczanych łazanek
puszka pomidorów (np. z bazylią)
3 ząbki czosnku
cebula
soczewica zielona (szklankę ugotowanej mniej więcej, ale jak kto lubi, można więcej)
mały kalafior (albo pół większego, choć uwaga jest ta sama, co przy soczewicy)
wędzone tofu
pestki: słonecznik, dynia
orzechy: pistacje, nerkowce
oliwa z oliwek
natka pietruszki, koperek
przyprawy, jakie chcecie i lubicie: sól i pieprz (obowiązkowo! polecam pieprz kolorowy), poza tym - słodka papryka, bazylia, oregano, cząber, suszone pomidorki, itp.

Przygotowanie:

Trzy garnuszki będą potrzebne + naczynie do zapiekania (najlepiej przezroczyste, bo ładnie wygląda :)

Garnek 1: Makaron ugotować al dente.
Garnek 2: Kalafior podgotować na półtwardo, odlać wodę i dodać ziarenka i wędzone tofu pokrojone w kosteczkę malutką.
Garnek 3: zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory i ugotowaną wcześniej soczewicę (może być nawet dzień wcześniej). Doprawić do smaku.

Foremkę wysmarować oliwą i układać warstwy:
1. makaron.
2. to, co w garnuszku 2.
3. to, co w garnuszku 3.
4. posiekane orzechy i zieleninę.
i od nowa - makaron, kalafior z dodatkami, pomidory z dodatkami, orzechy z zieleniną.

Ważne, żeby te orzechy były na górze - fajnie potem chrupią :)

Piec ok. 30 min. w temp. 180-200 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Oczywiście można kombinować z innymi warzywkami - ja po prostu robiłam "porządki" w lodówce i taki zestaw powstał, a że dobry się okazał – przekazuję.

 

Zielona kasza

Jak zwykle - improwizacja na szybko :) Myślę, że kasza może stanowić zarówno pojedyncze danie, jak i dodatek do kotlecików np.

Rodzaj diety: wegańska
Czas przygotowania: 15-30 min.

 

Składniki:

1 torebka kaszy gryczanej (może z inną też się sprawdzi, ale ja nie próbowałam)
pół cukinii
10 pieczarek
2 papryki (białe, takie krajowe)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana czosnkiem)
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w wodzie, cukinię i papryki ugotować na parze (smaczniejsze są).

Posiekaną cebulkę i wyciśnięty (albo bardzo drobno pokrojony) czosnek zeszklić na oliwie (posolić, co by się nie spaliło, bo czosnek gorzki wtedy bywa). Po chwili dodać pieczarki pokrojone w dowolne kształty :) Smażyć na małym ogniu aż puszczą sok - wtedy chwilę poddusić. Pod koniec dodać natkę. Wszystko trzymać jeszcze z 1-2 min., dodać kaszę i pokrojone ugotowane wcześniej warzywka (paprykę i cukinię). Wymieszać. Wcinać :)

Wskazówki i uwagi:

Można jeszcze dodać pestek słonecznika i dyni. Poza tym fajnie smakuje ze świeżymi pomidorami (mogą sobie z boku leżeć - nie muszą być w potrawie).

 

Kapusta kiszona z kurkami

Dobre jako dodatek do obiadku, ale również jako samodzielne danie.



   

Rodzaj diety: wegańska
Czas przygotowania: 15-30 min.
Proporcje podane dla 1 osoby.

* Dodatkowe kategorie: potrawa jednogarnkowa

 

Składniki:

kapusta kiszona w ilości trochę większej niż rozmiar pięści :)
kurki, tak ze dwie garście
malutki pomidorek lub 1/4 dużego
malutka cebulka lub 1/4 dużej
świeżo mielony pieprz najlepiej kolorowy
sól
pół łyżeczki cukru trzcinowego
trochę oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulkę, niech się lekko zezłoci. Następnie wrzucamy na patelnię kurki całe lub. jeśli są duże. to przekrojone na pół, oraz pomidorka pokrojonego w kostkę.

Smażymy ok. 3 minuty, a potem wrzucamy pokrojoną dosyć drobno kapustę. Dusimy przez 10 minut, potem zdejmujemy pokrywkę i niech się chwilę podsmaży.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ziemniakami i kotletami, np. z boczniaków i surówką. Może to być też samodzielny posiłek, szybki i smaczny.

 

Prosta surówka z czerwonej kapusty

Prosta, szybka (jeśli ma się blender lub mikser), smaczna i sycąca

Rodzaj diety: wegańska
Czas przygotowania: do 15 min.
Proporcje podane dla 1 osoby.

Składniki:

liść czerwonej kapusty
cebula
kiszony ogórek
jabłko
natka pietruszki
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Czerwoną kapustę miksujemy na konsystencję bułki tartej, to samo robimy z cebulą i natką, zmniejszamy prędkość blendera i tniemy jabłko na małe kawałki, ogórek kroimy w plastry (ew. półplastry) wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Wskazówki i uwagi:

Podawać wg uznania. Równie dobra sama jako środek na wielkie łakomstwo - bardzo sycąca.

 

Zielono-żółta zupa z soczewicą

Zupa powstała spontanicznie z miłości do przecierów i soczewicy :) Fajna na zimę albo chłodne jesienne wieczory (chociaż ja ją również latem pałaszuję).

Rodzaj diety: wegańska
Czas przygotowania: 30-60 min.

* Dodatkowe kategorie: potrawa jednogarnkowa

 

Składniki:

1/2 zielonej części pora,
1/2 cebuli,
2 ząbki czosnku,
1/3 większego selera,
1 marchewka,
1 pietruszka (korzeń, nie natka),
2 duże różyczki kalafiora,
zielona fasolka szparagowa (tak na oko, jakieś 10 sztuk :)), pomarańczowa i zielona soczewica,
przecier pomidorowy,
przyprawy: kurkuma (łyżeczka), sól morska, pieprz kolorowy, oregano, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem, liść laurowy i... czego dusza albo podniebienie zapragną :)

Przygotowanie:

Warzywka na tarce w słupki zetrzeć, zieloną część pora pokroić na paseczki (można nożyczkami - wygodna forma), a fasolkę na kawałki krótkie. Zieloną soczewicę ugotować oddzielnie z liściem laurowym i solą morską.

Warzywa zalać wodą tak, żeby nic nie wystawało. Dodać przyprawy (można też na końcu, jak ktoś lubi, ale ja wolę, żeby od razu wszystko było). Gotować wolniutko (żeby warzywka miały szanse "puścić soki", a nie miały szansy sie rozgotować) - mają być tylko takie malutkie bąbelki :)

Pod koniec gotowania wrzucić suchą pomarańczową soczewicę (garść) - ona się bardzo szybko gotuje. Na koniec dodać zieloną soczewicę i przecier pomidorowy (jak kto lubi).

 

Ogórki kwaszone / kiszone w słoikach (na zimę)

 

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

małe, zdrowe i jędrne ogórki (platon, czyli skrzynka mieszcząca ok. 20kg)
5-7 główek czosnku
obrane korzenie chrzanu
koper (baldachimy + łodygi)
liście wiśni, czarnej porzeczki lub dębu (dzięki nim ogórki są twarde i chrupiące),
liście laurowe
ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy
sól w ilości 6-7 dag na litr wody
1-2 łyżki cukru na 6 litrów wody ()
ew. nieco sproszkowanej papryki

będzie też potrzebny duży, kilkulitrowy garnek do zagotowania zalewy

Przygotowanie:

1) Słoiki i przykrywki umyć, można je tez wyparzyć (kiedyś tak robiłam, ale od kilku lat dałam sobie z tym spokój i ogórki też wychodzą).
2) Do słoików nakładać ogórki - układamy je pionowo i ściśle, tak żeby wzajemnie się blokowały i nie wypływały po zalaniu wodą. Najlepiej też, żeby były równe wysokością - wtedy układanie kolejnej warstwy będzie łatwiejsze. Należy zwrócić uwagę, żeby ogórki za bardo nie wystawały - nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
Ja najpierw układam "wianuszek" ogórków w pierwszej warstwie, do środka wkładam przyprawy, uzupełniam jeszcze jednym ogórkiem, a następnie (o ile słoik jest wystarczająco wysoki) układam drugą warstwę.
3) Włożyć dodatki i przyprawy - na słoik litrowy daję 2-4 ziarenka pieprzu, 1-2 ziarna ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, liść laurowy, 2 lub więcej (jak kto lubi) ząbki czosnku, kilka małych kawałków chrzanu, minimum 1 dorodny baldachim kopru i 3-4 liście wiśni lub czarnej porzeczki (w mojej okolicy dębów brak, przynajmniej takich nie rosnących przy ulicy).
4) Z wody, soli i cukru ugotować zalewę, trochę ostudzić i zalać ogórki tak, aby całkowicie były przykryte zalewą. Zamknąć słoiki.
5) Pozostawić je w kuchni przez ok. 2-4 dni, co przyspiesza proces fermentacji. Muszą stać na równej powierzchni, najlepiej w cieniu. Uwaga: z niektórych słoików może wyciekać woda (jak jest jej za dużo) więc lepiej postawić je na jakimś kartonie lub ścierce.
6) Sprawdzić szczelność słoików: przechylić, jak się woda nie wylewa znaczy że jest szczelny. Jak się wylewa, to albo trzeba dokręcić albo zmienić wieczko. Wynieść do chłodnego pomieszczenia.

Wskazówki i uwagi:

W ramach eksperymentowania można dodawać niewielkie ilości warzyw nadających się do kiszenia/kwaszenia.

 

Sałatka z ryżu i warzyw konserwowych

Sałatka może być zamiast obiadu lub jako przystawka imprezowa.

Rodzaj diety: ovo-wege
Czas przygotowania: do 15 min.

Składniki:

ryż biały
fasola czerwona konserwowa
kukurydza konserwowa
groszek konserwowy
majonez
pieprz

Przygotowanie:

Do ugotowanego (wystudzonego, ale niekoniecznie) ryżu dodajemy odsączone warzywa, majonez i pieprz, mieszamy.

Można dosolić, ale raczej nie będzie konieczne, jeśli ryż był gotowany w solonej wodzie, a puszkowe warzywa nie płukane po odsączeniu.

Wskazówki i uwagi:

Można jeść od razu, ale lepiej odczekać aż się przegryzie choć godzinkę.

 

Letnia surówka z kalafiora i pomidorów

Do obiadu, na kolację lub przekąskę :)

Rodzaj diety: lakto-wege
Czas przygotowania: do 15 min.

Składniki:

kalafior
pomidory
jogurt naturalny/ śmietana
cebula
sól, pieprz
[proporcje wg potrzeb i upodobań]

Przygotowanie:

Surowego kalafiora dzielimy na różyczki, raczej drobne. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i drobno pokrojoną cebulkę, zalewamy całość śmietaną/ jogurtem. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy i mamy pyszną surówkę.

Zapiekanka z okary

Nie wiedziałam co zrobić z okary, więc wymyśliłam taki oto przepis na zapiekankę :)

Rodzaj diety: lakto-wege
Czas przygotowania: 30-60 min.
Proporcje podane dla 5 osób.

Składniki:

okara (zmielona soja pozostała po robieniu mleka sojowego),
papryka czerwona,
pomidor,
ogórek kiszony albo konserwowy,
cebulka,
ząbek czosnku,
woda albo bulion warzywny,
olej albo oliwa,
żółty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Podsmażyć w woku cebulkę i zgnieciony ząbek czosnku. Dodać pokrojoną paprykę, pomidora i ogórka. Dusić chwilę, dodać okarę i trochę wody albo bulionu warzywnego. Przyprawić według uznania [ja dodaję zwykle kminku i mieszanki do kababa/gyrosa], poddusić jeszcze chwile.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, położyć żółty ser na wierzchu i zapiekać ok 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.

Wskazówki i uwagi:

Do masy można dodać dwa jajka - będzie wtedy bardziej zbita.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin