Toksykologia żywności - wd. 6 - 05.11.09r
Alkaloidy
· Zasady organiczne zawierające w pierścieniu azot
· Występują w ok. 10% roślin
· Ponad 5000 różnych związków
· Łatwo wchłaniane, powinowactwo do tkanki nerwowej – działają pobudzająco lub porażająco, efekt narkotyczny, halucynogenny.
Przykłady alkaloidów: atropina, sopalamina, belladonina, nikotyna, morfina kodeina, kokaina, strychnina, kofeina, teofilina, teobromina.
ATROPINA – okoliczności zatruć atropiną:
· Mylenie owoców pokrzyku wilczej jagody z czereśniami,
· Spożycie mięsa zwierząt odpornych na atropinę (króliki, ślimaki, bażanty),
· Mleko kóz, które jadły pokrzyk,
· Mylenie nasion lulka czarnego z makiem,
· Mylenie nasion bielunia dziędzierzawej z czarnuszką.
Pokrzyk, wilcza jagoda (atropa belladonna) – pod ochroną, uprawiane dla celów farmaceutycznych. W Polsce dziko rośnie na południu. Atropina we wszystkich częściach rośliny, najwięcej w jagodach o smaku słodkim. Dawka śmiertelna: dla dzieci 3-4 jagody; dla dorosłych >10 jagód.
Bieluń dziędzierzawa, ….
Oddziałuje na ośrodkowy układ nerwowy:
Działanie na nerwy obwodowe:
· Rozszerzenie źrenic (zaburzenia widzenia)
· Przyspieszenie akcji serca
· Rozszerzenie oskrzeli, przyspieszenie oddechu,
· Zmniejszenie wydzielania gruczołów (m. In. Suchość w ustach)
· Napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
METYLOKSANTYNY
1,2,7 – tri metyloksantyna (teina lub kofeina); 1,7 – di metyloksantyna; 3,7 – di metyloksantyna; kofeina
Występowanie:
· Kofeina:
o 1 – 2 % w kawie,
o 1-4% w herbacie,
o 2,5-5% w orzeszkach kola w mate (herbata brazylijska, paragwajska, yerba mate z liści suszonych) 60 gatunków roślin,
w 200cm3 kawy (zrobionej z kawy mielonej) zawiera się od 76-155mg kofeiny. Należy pamiętać ok. 100mg na potrzeby kolokwium, zaliczenia, etc.
Kofeina w organizmie:
· Wchłanianie: szybko, całkowicie, w żołądku, zależy od dawki, pH płynu, wypełnienia żołądka.
· W tkankach:
o Zależy od zawartości w niej wody, przechodzi barierę krew-mózg, krew – łożysko.
o Występuje w ślinie, żółci, nasieniu, mleku, w osoczu, związana z białkami.
· Metabolizm: demetylacja w wątrobie, okres półtrwania 3godz.
· Wydalanie: z moczem (z kałem tylko 2%) obniżone wydalenie w ciąży przy stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych, zwiększone przy paleniu papierosów.
Działanie na układ nerwowy:
· W małych dawkach:
o Przyjemna stymulacja, hamuje stany zmęczenia, poprawia procesy kojarzenia, ponieważ zwiększa produkcje i wydzielanie neurotransmiterów (katecholaminy, serotonina, gamma aminomasłowy kwas, acetylocholina)
o Powoduje przyzwyczajenie gdy zostanie odstawiona to bóle głowy, zmęczenie, niepokój, senność.
· Dawki większe:
o Dawki 1-5 mg/kg m.c. – ostre zatrucia zwieszone pobudzenie psychomotoryczne, z bezsennością, trudności w zasypianiu, skrócenie czasu snu, więcej spontanicznych przebudzeń i ruchów ciała, osób nadwrażliwych drżenie rąk,
o Dawki >15 mg/kg m.c. – bóle głowy, zdenerwowanie, irytacja, dzwonienie w uszach, skurcze mięsni, palpitacje,
o Dawki 100-200mg/kg.m.c – delirium , śmierć.
Oddziałuje na ośrodkowy układ oddechowy, pokarmowy, nerki.
· Układ oddechowy: 4 mg pobudza układ oddechowy zwiększają tempo oddechu, ale nie przy regularnym spożywaniu. U osób trenujących przejściowo zmniejsza zapasu CO w organizmie, zwiększa zapotrzebowanie komórek na tlen
· Nerki: przy dawkach >4 mg/kg m.c. działanie diuretyczne, zwiększa sie wydalanie sodu potasu, chloru i objętość moczu, bo zwiększa sie przepływ przez nerki filtracja, a zmniejsza się resorpcja zwrotna sodu. Zwiększona tolerancja przy regularnym spożyciu.
· Przewód pokarmowy –
o zmniejszenie napięcia mięsni gładkich PP i żółciowego,
o stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i pepsyny,
o zmniejszenie perystaltyki jelit.
· Pobudza kurczliwość mięśnia sercowego ( zwiększa częstotliwość i silę skurczu),
· Zaburzenia rytmu serca
· Migreny z powodu zwężenia naczyń mózgowych
· Wzrost o 5-10% ciśnienia krwi na 1-3h najpierw trochę spada, a potem wzrasta. Nie stwierdza się u osób pijących kawę regularne, co może sugerować zwieszoną tolerancję
· Zwiększa siłę mięsni i czas wykonywania pracy fizycznej (zakazana albo środek dopingujący dla sportowców)
· Zwiększa o 5-25% ppm (podstawowa przemiana materii) u osób nieaktywnych
· Zwiększa stężenie wolnych KT w krwi i ich oksydację, co oszczędza glikogen, ale nie ma takiego wpływu po posiłku węglowodanowym.
LD5= 200mg/kg m. c. – szczury starsze i samce bardziej wrażliwe. Przy dawce 110mg/kg m.c. zaburzenia reprodukcji, działanie teratogenne, działanie mutagenne – tylko dal bakterii, ale nie dla zwierząt wyższych, działanie rakotwórcze – nie wykazano dla szczurów ani dla ludzi.
KOFEINA JAKO DODATEK DO PRODUKTÓW SPŻYWCZYCH
Ze względu na pobudzające działanie kofeiny oraz prawo konsumenta do informacji:
· Kofeina, jeżeli jest dodawana, musi być wymieniona z nazwy w wykazie skalników,
· Gdy przekracza 150mg/l napoju na etykiecie wysoka zawartość kofeiny” w tym samym polu widzenia co nazwa produktu + ilość w mg/l ( z wyjątkiem napojów bazujących na kawie, herbacie lub innych ekstraktach, gdy w nazwie produktu jest „ kawa” lub „herbata”)
GLIKOZYDY
· Aglikon (cześć niecukrowi) + cześć cukrowa
· Łatwo ulęgają hydrolizie pod wpływem enzymów, kwasów i zasad,
· toksyczności decyduje aglikon
Rodzaje : cyjanogenne, steroidowe, tioglikozydy, kumarynowe.
Glikozydy cyjanogenne (np. amigdalina) – w nasionach roślin różowatych (brzoskwinia, morela, migdały gorzkie, śliwka, wiśnia, czereśnia
Amygdalina à (beta – glikozydaza + H20) à 2 cz. Glukozy + mandelonitryl à (liaza hydroksynitrylu) àHNC + aldehyd benzoesowy.
· HCN szybko wchłania się z przewodu pokarmowego,
· Powoduje niedotlenienie:
o Wiąże Fe w enzymach cyklu oddechowego (oksydaza cytochromowa, cytochromy), tkanki nie odbierają tlenu, krew jasnoczerwona.
o Porażenie OUN – ośrodka oddechowego,
· Zgon w ciągu 30 sekund do kilku minut,
· Dawka śmiertelna cyjanku 1mg/kg m.c.
o Dzieci – zatrucie powoduje kilka nasion,
o Dorośli ponad 20 nasion
Produkt
HCN mg/g
Gorzkie migdały
Brzoskwinia - nasiona
Morele – nalewki
Nalewki z wiśni
Kompoty
Fasola Lima Bean
Sorgo, cała roślina
3
1,6
0,6
3mg/l
0,4mg/kg
0,1-3
2,5
GLIKOZYDY STEROIDOWE:
Glikozydy saponinowe
Glikoalkaloidy
Występowanie (ok. 400 gat)
· Mydlnica lekarska, korzeń do 5% (do produkcji chałwy)
· Kąkol polny, nasiona do 14% obecnie zatrucia tylko przypadkowe, dawniej mąką, chlebem, kawą zbożową.
· Soja strączkowe, orzechy ziemne – nasiona, narażenie wegetarian.
Glikozydy steroidowe – saponiny do 12 cz, cukru.
Działanie w organizmie:
·...
wnozcik2007