P�czki serowe Produkty � 3 i 1/2 szkl. maki pszennej � 40 dag tlustego sera twarogowego � 4 jajka � 12 dag margaryny � 2/3 szkl. cukru � 2 dag drozdzy � 3 lyzki mleka � 1 lyzeczka proszku do pieczenia � 2 lyzki smietany 18% � 1 cukier waniliowy (1,6 dag) � sol � 1 szkl. konfitur lub dzemu do smazenia: 50 dag tluszczu (smalec lub olej) do posypania: cukier puder Etapy przygotowania 1. Z drozdzy, mleka i 3 lyzek maki zrobic rozczyn i odstawic do wyrosniecia. Ser zemlec. 2. Pozostala make polaczyc z posiekana margaryna, smietana, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sola. 3. Dodac rozczyn i wyrobic gladkie ciasto. Formowac z niego kulki, do srodka kazdej klasc po 1/2 lyzeczki konfitur. Paczki odlozyc do wyrosniecia. 4. W glebokim garnku rozgrzac olej i smazyc paczki na rumiano, a nastepnie osaczac na bibule i gorace posypywac cukrem pudrem. 5. Z podanych skladnikow wychodzi ok. 60 paczkow.
ania3435