pączki serowe.txt

(1 KB) Pobierz
 
P�czki serowe 
 
 


Produkty

�  3 i 1/2 szkl. maki pszennej 
   
�  40 dag tlustego sera twarogowego 
   
�  4 jajka 
   
�  12 dag margaryny 
   
�  2/3 szkl. cukru 
   
�  2 dag drozdzy 
   
�  3 lyzki mleka 
   
�  1 lyzeczka proszku do pieczenia 
   
�  2 lyzki smietany 18% 
   
�  1 cukier waniliowy (1,6 dag) 
   
�  sol 
   
�  1 szkl. konfitur lub dzemu 
   
do smazenia: 50 dag tluszczu (smalec lub olej) 
   
do posypania: cukier puder 
 

Etapy przygotowania

1.  Z drozdzy, mleka i 3 lyzek maki zrobic rozczyn i odstawic do wyrosniecia. Ser zemlec. 
     
2.  Pozostala make polaczyc z posiekana margaryna, smietana, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sola. 
     
3.  Dodac rozczyn i wyrobic gladkie ciasto. Formowac z niego kulki, do srodka kazdej klasc po 1/2 lyzeczki konfitur. Paczki odlozyc do wyrosniecia. 
     
4.  W glebokim garnku rozgrzac olej i smazyc paczki na rumiano, a nastepnie osaczac na bibule i gorace posypywac cukrem pudrem. 
     
5.  Z podanych skladnikow wychodzi ok. 60 paczkow. 

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin