Diety na rozne schorzenia.pdf

(310 KB) Pobierz
98728052 UNPDF
Diety
Dieta
bogatoenergetyczna
powinna byd dietą lekko trawną Jej głównym celem jet dotarcenie odpowiedniej iloci energii pokrywającej
wikone apotrebowanie energetycne ora pełna podaż witamin i kładników mineralnych
Zastosowanie:
wychudzenie,
anoreksja
nadcynnod tarcycy
Cel diety:
Zwikenie podaży energii i kładników odżywcych powyżej apotrebowania do uupełnienia niedoborów
Dieta polega na podaży około 5-6 poiłków lekkotrawnych
Jadłopi należy wbogacid o wikoną ilod waryw owoców produktów bożowych ora wikyd podaż
wglowodanów łatwo prywajalnych jak miód dżem cukier
Zdrowe i jednocenie kalorycne ą banany winogrona awokado owoce uone ora orechy Do
pryrądania potraw toowad oleje rolinne lub mało
Tłuce aleca i dodawad na urowo do gotowanych potraw
Nie należy
pid napojów gaowanych - ybko ycą ale nie ą odżywce lepiej pid niegaowaną wod mineralną lub oki
jed łodycy - ą kalorycne ale ybko hamują apetyt
palid papieroów - palenie hamuje apetyt a organim używa mnótwo energii na metaboliowanie trucin
98728052.002.png
Dieta ubogobiałkowa
Dieta ubogobiałkowa (małobiałkowa) charakteryuje i mniejoną
awartocią białka w porównaniu dietą prawidłową Reta kładników odżywcych i
mineralnych, witamin nie ulega modyfikacji.
Zastosowanie:
Niewydolnod nerek
Niewydolnod wątroby
Zapalenie kłbuków nerkowych
Cel diety:
Dieta powinna byd łatwo trawna
Zapobieganie gromadenia we krwi bdnych produktów premiany materii
Z racji minimalnego apotrebowania na białko należy podawad białko o dobrej jakoci Zalecane
jet białko pochodenia wiercego natomiat eliminuje i białko rolinne
Tłuce nie ulegają ograniceniu
Główne ródło energii tanowią wglowodany Produkty bożowe najlepiej nikobiałkowe
Diety nikobiałkowe nie apewniają pokrycia wapnia żelaa i witamin ropucalnych w
wodzie.
Należy kontrolowad podaż płynów i elektrolitów dietą
Błonnik do 20 g na dob
Lepiej tolerowane ą potrawy o maku kwanym
98728052.003.png
Dieta
bogatobiałkowa
Redaktor: Katarzyna
Dieta bogatobiałkowa polega na wikonej podaży białka w tounku do norm
Dieta łatwo trawna bogatobiałkowa jet prenacona dla oób w okrelonych jednotkach
chorobowych.
Zastosowanie:
Prewlekłe aktywne apalenie wątroby
Tokycne ukodenie wątroby
tłucenie wątroby
Wyrównana markod wątroby
Wychudzenie
Grulica
Prewlekła nercyca
Niedokrwitod niedobarwliwa
Cel diety:
Dotarcenie białka dla proceów odnowy
Regeneracja tkanek
Tworenie ciał odpornociowych enymów hormonów
Dieta powinna byd łatwo trawna
Modyikacja polega na wikonej podaży białka do 2 g/kg mc
2/3 białka powinno pochodid produktów wiercych jak mleko twaróg chude mi.
98728052.004.png
Dieta
ubogotłucowa
Dieta ubogotłucowa polega na ograniceniu pożycia tłucu i choleterolu
w potaci produktów bdących ich ródłem
Zastosowanie:
Choroby trzustki
Choroby wątroby
Kamica żółciowa
Prewlekłe apalenie trutki
Niedokrwitod niedobarwliwa
Wrodiejące zapalenie jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby.
Cel diety:
Ogranicenie podaży tłucu powodu problemów trawienie i wchłanianiem
Obecnod kamieni w prewodach pokarmowych
Dieta polega na wyłąceniu
tłutych mi
wdlin
ryb,
serów
tortów
chałwy
czekolady
smalcu
łoju
98728052.005.png
Zalecenia:
Tłuc powinien pochodid takich produktów jak mleko mało mietana olej łonecnikowy
sojowy.
Cd chorych nie toleruje olejów rolinnych
Dieta powinna byd łatwo trawna ograniconą podażą błonnika.
Należy wyłącyd produkty wdymające jak naiona rolin trąckowych kaput cebul i pory
Jeżeli chodi o obróbk technologicną to alecane jet wyłącnie gotowanie
Be ograniceo można pożywad iemniaki i marchew natomiat w mniejonych ilociach należy
konumowad dynie ora ielony groek
Zmniejona ilod tłucu w diecie ogranica podaż witamin ropucalnych w tłucach alecane
jet wikenie podaży waryw bogatych w beta karoten ora witamin C
Tłuce powinny pokrywad apotrebowanie do 20% białko 12-18% natomiat wglowodany
uupełniają wartod energetycną
Dieta łatwo
strawna
Dieta łatwo tawna jet modyikacją żywienia w diecie ijologicnej Ma ona szerokie
zastosowanie w lecznictwie. Dieta ta polega na modyfikacji produktów na produkty łatwo
strawne oraz zmianie procesu przygotowania ich do pożycia
Zastosowanie diety:
tany apalne błony luowej żołądka i jelit
nadmierna pobudliwod jelita grubego
nowotwory jelita cienkiego
choroby nerek i dróg moczowych
choroby inekcyjne prebiegające gorącką
apalne choroby płuc i opłucnej o prebiegu otrym (angina grypa)
98728052.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin