CHLEBKI, naleśniki, placuszki, naleśniki
Chlebek
Składniki:
na 3 chlebki z foremek 30x12,
4szklanki otrąb owsianych 2szklanki otrąb pszennych 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł., każdy po 250gr/ 8 jajek/białka należy ubić na pianę/ O,5l maślanki niskotłuszczowej 1 łyżka soli 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia po 1 łyżce suszonego kopru, tymianku, suszonych pomidorów z bazylią/kamis/ 1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/ Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać, ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami, dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki, potem resztę porcjami, żeby ciasto nie było lejące. Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją- sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 minut. Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut
Składniki na bochenek wielkości 11cm x 25:
· 0,5 op. Drożdży 100 g
· 0,5 szkl skrobii / mąki kukurydzianej
· 1 łyżeczka słodzika do pieczenia
· 1 łyżeczka soli
· 0,5 szkl ciepłej wody
· 1 op. otrąb owsianych (150g)
· 1 mały jogurt naturalny (180g)
· 3 żółtka
Otręby zalać jogurtem odstawić do nasiąknięcia.
Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl. wody, dodać słodzik i wymieszać z mąką kukurydzianą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosnąć dodać do otrębów, dodać żółtka i sól. Wymieszać ręką do połączenia składników. Ciasto wylać do formy wysmarowanej parafiną i wysypaną otrębami.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Piec 30-35min. Zostawić w wyłączonym piekarniku i z otwartymi drzwiczkami na pół godzinki. Wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Chleb Dukana (proporcje na jedną minikeksówkę 10 na 7 cm)2 łyżki otrąb pszennych,
3 łyżki otrąb owsianych,
3 łyżki skrobi kukurydzianej,
7 g drożdży świeżych,
1 jajko,
50 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu,
5 łyżek mleka,
łyżeczka posiekanej natki, pół łyżeczki suszonego rozmarynu, sól zwykła i morska gruboziarnista.Otręby zmiksowałam - powstało coś w rodzaju mąki. W letnim mleku ze szczyptą cukru i szczyptą mąki rozpuściłam drożdże. Jajko rozbiłam i wymieszałam w miseczce, do chleba dodałam nieco ponad połowę, resztę odłożyłam do posmarowania. Gdy podrosły, dodałam je do otrębowej "mąki", skrobi kukurydzianej i wraz z jajkiem, serkiem, sporą szczyptą soli i ziołami dokładnie wymieszałam. Foremkę posmarowałam olejem i wysypałam otrębami, włożyłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia. Po pół godzinie wypełniło foremkę, posmarowałam je wtedy resztą jajka i gruboziarnistą solą. Oprószyłam sezamem. W czasie, gdy ciasto rosło, piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Chlebek piekłam około kwadransa.
Chlebek Dukana lekko modyfikowany:na blaszkę podłużną 30cm na 12cm3 łyżki do zupy otrąb pszennych6 łyżek do zupy otrąb owsianych1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%1/2 paczki drożdży 1/2 szkl. mleka2 całe jajka3-4 łyżki mąki kukurydzianejkilka kropli aromatu śmietankowegoOtręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski. Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut. Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.
Składniki(proporcje na 1 osobę: -1 łyżka do zupy otrąb zbożowych -2 łyżki do zupy otrąb owsianych -1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% -1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia -1 całe jajko -kilka kropli dowolnego aromatu Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki.
- 40 dkg otrąb owsianych zmielonych - 3 łyżki maki kukurydzianej - 4 jajka -1 łyżka oleju parafiny - 1 op. drożdży instant - niepełna szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - przyprawy / np.czosnek w granulkach/ Z białek i soli ubić pianę, dodać żółtka. Pozostałe składniki wymieszać i delikatnie połączyć z pianą. Pozostawić w cieplnym miejscu na pół godziny, a następnie piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam w formie keksowka 30x12 cm.
Chleb9 łyżek otręb mieszanych2 jajkapół szklanki mlekadrożdżeprzyprawy (ja dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia )wymieszać wszystko i do piekarnika piec około 30 minut w 220 stopniach
ok 3-4łyżki otrębów zalać szklanką wrzątku i poczekać aż wchłoną wodę.25g drożdży + ok 2-3słodziki rozczynić niewielką ilością ciepłej wody-odstawić na 15min.Do owsianki dodać trochę soli i drożdże + zmielone na mąkę otręby (ok15łyżek). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok 20min.Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, to dodać jeszcze trochę otrębowej mąki.Dodać 3żółtka, łyżkę jogurtu lub serka homo i zioła - wymieszać, przykryć ściereczką i odczekać ok 15min. Ciasto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, przelać do formy, przykryć ściereczką i odczekać ok 30min do 1h.Piec ok 35-40min w temp. 190st. C
CHLEB/BUŁECZKI DUKANOWSKIE: -20 łyżek otrębów owsianych mielonych -10 łyżek otrębów pszennych mielonych -4 jajka -2 serki homogenizowane naturalne 0% Ostrowia (po 120g) lub pół wiaderka serka homo 3% z Lidla (250g) -3 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Otręby zmielić, to wszystko wymieszać mikserem. Jeżeli chcemy chlebek to wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej gdy jest to forma jak pół keksówki, wtedy chleb będzie wyższy) i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut, 180 stopni. Bułeczki robimy z identycznego ciasta, do pieczenia używamy foremek do babeczek koniecznie wyłożonych papierem do pieczenia (co nie jest proste). Bułeczki pieczemy ok. 5-10 minut krócej w takiej samej temperaturze
BUŁKI KUKURYDZIANE4 sztuki3-4 łyżki SKROBII kukurydzianej,1 jajko2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka otrąbpół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)kilka słodzików- 5-6-7aromat lub ziolaWszystkie skladniki wymieszac i odstawic na 5 minut.Przelozyc do pojemniczkow. Wstawic do mikrofali na 5 minutRefleksja: buleczki wychodza bardzo smaczne, moze troche za slodkie jak na kanapki wiec mozna dodac mniej slodzika.
Chlebek kukurydziany Składniki 175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml jogurtu Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy i pieczemy w 200 stopniach, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę więcej czasu.
Drożdżówki z serem Składniki: Ciasto: 30g białka 25g otrąb 20g serka homogenizowanego 0% 10g żółtka 3g drożdży suszonych Ser: 20g twarogu 0% 2g skrobii kukurydzianej (maizeny) słodzik aromat pomarańczowy Przygotowanie: 1.Białko oddzielamy od żółtka 2.Otręby, drożdże, żółtko i serek homogenizowany miksujemy. Jeśli składniki tworzą bryłki i nie chcą się połączyć, dolewamy trochę wody. Odstawiamy na 30 minut 3.Po tym czasie ubijamy białka na pianę i delikatnie łączymy z masą. 4.Twaróg, wraz ze skrobią, aromatem i słodzikiem rozgniatamy widelcem i maltretujemy do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji 5.Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, robimy z masy 2 placki, pośrodku umieszczamy twaróg, odstawimy na 30 minut w ciepłe miejsce 6.Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Drożdżówki ściągamy z blachy gdy wystygną.
Pizza
Skladniki:Ciasto:3 łyżki zmielonych otrębów, 1 - 2 łyżki mąki kukurydzianej,rozrobione drożdze(1 łyżeczka) z mlekiem,jedno całe jajo.Farsz:koncentrat pomidorowy lub alwar
kawalki chudej wedlinki lub miesa z kurczakapieczarkichuda feta lub tofucebulkachudy ser na wierzchWykonanie:Zagniatasz na ciasto, czekasz na wyrosnięcie(albo i nie, bo i takza bardzo nie wyrosnie). Wykladasz na lekko zaoliwioną blaszkę, lub napapier do pieczenia. Następnie: smarujesz delikatnie koncentratem pomidorowym, ktory ma jak najmniej cukru.Nakładasz co tam chcesz: ja dalam kawaleczki szynki 3 % plasterkipieczarek, cebulke, troszke sera tofu wymiezane lekko z ajwaremNastępnie: albo kulka zottarelli light, albo ja dalam kawalki serka harcenskiego 0,5 % tluszczuPiec 15- 20 min w nagrzanym na maxa piecu.Po zrobieniu stwierdzilam, ze na tak malutka pizze dalam za duzododatkow i ciasto mi sie troche rozmiekczylo. Mysle, ze na drugi raztroszke je najpierw samo podpieke, a dopiero potem naloze dodatki, albodam ich zdecydowanie mniej
PIZZASKROBIA kukurydziana (sypałam 'na oko', dozwolona 1 łyżka czubata dziennie ale sypnęłam więcej)Drożdże (użyłam łyżeczkę sypkich)cieple mleko lub woda do zagniecenia ciastatrochę otrębów pszennych i owsianych (znowu sypnęłam trochę, może po 2 łyżki)jajkołyżeczka słodzikudowolne dodatkikoncentrat pomidorowyDrożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka/wody z dodatkiem lodzika. Odstawic w cieple miejsce az na powierzchni utworza sie pecherzyki. Dodac do skrobii, otrab, dodac troche wiecej cieplego plynu do wyrobienia ciasta. Ma byc nie za suche i nie za rzadkie. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia.Nie rosnie tak jak typowe ciasto drozdzowe ale troche sie podniesie.Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ulozyc dowolne dodatki (daje tylko miesko i niskotluszczowa mozzarelle na faze protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi okreslic. Ja robie ja tez w mikrofali. Spod pieke na maksa (700) przez 3 minuty, smaruje koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mirofalii nie jest tak chrupiaca.
Naleśniki
Składniki (na 10 naleśników): -250 gr mąki kukurydzianej -4 jaja -1/2 litra odtłuszczonego mleka -1 szczypta soli - można dodać słodzik i aromat jaki chcemy, jeśli mają być na słodko Składniki mieszamy, smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym. Można je serwować z czym chcemy: szynka, wędzona ryba, sosami dukanowskimi.
3,5 łyżek skrobi kukurydzianej
1 jajko
1/2 szklanki mleka 0,5%
szczypta soli / lub słodzik
Roztrzepać jajko, dodać mleko, następnie skrobię. Wymieszać i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu.Z tych proporcji wychodzą 2 naleśniki, które są maksimum dziennym, ponieważ za dużo skrobi nie wolno nam stosować.
Naleśniki robimy według przepisu DUKANA. Ja dodaję do nich odrobinę tymianku, bazylii i oregano.Mrożony szpinak (cała torebka) rozmrażamy na wolnym ogniu. Po rozmrożeniu dodajemy zmiażdżony czosnek (wedle uznania, ja daję całą główkę), sól i odrobinę jarzynki. Gotujemy odparowując wodę. Dodajemy 4-5 łyżek jogurtu naturalnego. Można dodać łyżkę mąki kukurydzianej jeżeli szpinak jest nadal rzadki. Gotujemy jeszcze chwilę razem i gotowy.Nakładamy szpinak na naleśnik i zamykamy go w "kopertkę" lub rolujemy.W "normalnym" przepisie, tuż przed podaniem, gotowe naleśniki przyrumieniamy na patelni, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pycha. No ale na razie o tym zapominamy.
NALESNIKI bez makina 1 nalesnik:1 jajko2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku1 lyzeczka chudego mleka w plynieewentualnie pol lyzeczki slodzikana 6-7 nalesnikow:3 jajka10 czubatych lyzek odtluszczonego mleka w proszku1 lyzka chudego mleka w plynieewentualnie lyzka slodzikaJajka ubic jak na omlet, dodac mleko w proszku, slodzik. Jezeli masa jest opowiednio gesta nie nalezy dodawac mleka w plynie. Mleko w proszku nie powinno sie calkowicie rozpuscic (to trzyma ciasto).Patelnia powinna byc bardzo dobrze rozgrzana (mozna przetrzec recznikiem papierowym z kilkoma kroplami oleju)NALESNIKI Z SEREM12 nalesnikow4 jajka3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku7 lyzek chudego mleka w plynie2 lyzeczki proszku do pieczenia4 lyzki fromage frais (serek jak jogurt naturalny, moze troche gestszy, do dostania w lidlu podobno)6 lyzek proszku bialkowego (koktajl proteinowy, zagesci ciasto, bez niego pewnie tez mozna tylko trzeba dac mniej mleka w plynie)Wymieszac wszystko i smazyc na goracej patelni.te proteiny w proszku to nie glupi pomysl, bialko w czystej postaci, zero wgli, czy tluszczu w formie maki i smakuje lepiej niz skrobia. <eureka>LEKKIE NALESNIKI2 jajka2 lyzki odtluszczonego mleka w proszkulyzeczka slodzikaJajka ubic, dodac reszte skladnikow i smazyc na bardzo goracej patelni
Nalesnik na slono- 1,5 lyzki zmielonych otrab owsianych- 1 bialko- 2 lyzki naturalnego serka homogenizowanego lub gestego jogurtu 0%- szczypta soli - 2 lyzki wody- 3 krople ciemnego barwnika dla lepszego koloru- tunczyk w sosie wlasnym- 30 g sera zoltego light <6%tl- owoce morza (krewetki etc) lub kawalki kurczaka- 1 jajko- sos béchamel (70 gr chudego mleka zagotowanego z 1 lyzeczka skrobii kukurydzianej)- sol, pieprz, galka muszkatalowaOtreby wymieszac z sola, bialkiem, serkiem, woda I barwnikiem. Ubijac przez minute do otrzymania masy troche gestszej niz na nalesniki.Patelnie bardzo dobrze rozgrzac, przetrzec naoliwionym papierem, wylac cale ciasto I smazyc przez okolo 2 minuty, gdy brzegi zaczna sie przypiekac obrucic na druga strone I smazyc kolejne 30s. Przygotowac sos beszamel. Skrobie wymieszac dokladnei z mlekiem, pogrzewac ciagle mieszajac do zgestnienia (okolo 5 minut). Wylac na nalesnik, posypac przyprawami, tunczykiem, serem, dodac owoce morza (ugotowane lub usmazone), zwinac nalesnik jak na zdjeciu. Wstawic na minute do mikrofali.Jajko ubic, wylac na nalesnik, zapiec 30s w mikrofali.
buleczki z otrebow..pychotka
jajko roztrzepac dodac serka naturalnego 2 lyzki wymieszac lyzka dodac szczypte soli pol lyzeczki proszku do pieczenia i otreby pszenne2 lyzki pszennych 4 lyzki owsianych wymieszac,wylozyc do papierowych foremek dla muffinek ....mysle ze mozna posypac makiem dla ozdoby lub kminkiem i zapachu. piec ok 15minut.
wychodza 4 buleczki czyli po 2 na dzien
(pseudo) MAKARON / KLUSKIskładniki jak na placek DukanaPo wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki).
MakaronJa nie testowałam przepisu, ale mąka kukurydziana ewidentnie nie nadaje się do makaronu... Testowane przez Szati01.400g mąki kukurydzianej; 2-3 jaj; sól Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozmieszane jaja i stopniowo mieszać z mąką, zgarniając ją z boków, dodać sól. Zagnieść lśniące, gładkie, gęste ciasto (jeśli jest zbyt suche dodać trochę wody, jeśli zbyt miękkie trochę mąki). Podzielić na 3 równe części i każdą z nich ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 min. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, lekko przesuszyć, po czym kroić ostrym nożem, radełkiem lub maszynką do makaronu.
Najleniwsze leniweok. 500g serka homogenizowanego6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej2 jajasólsłodzik i kakao odtłuszczoneWymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao.
BUŁKI KUKURYDZIANE-naprawdę smaczne.*podaję przepis na 4 sztuki:3-4 łyżki mąki kukurydzianej,1 jajko2 płaskie łyżeczki prochu do pieczenia1 łyżka otrąbpół serka homo zwykłegojak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego. kilka słodzików- 5-6-7- można wanilię lub inny aromat.wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek, filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, formnki do babeczek.piekłam w mikro 6minut.
Chlebek 3 jajka200g chudego twaroguŻółtka wymieszać z twarogiem, dodać zioła wg uznania.Białka ubić na sztywno.Wszystko połączyć razem.Rozsmarować na blaszce od piekarnika na PAPIERZE DO PIECZENIA (na czymkolwiek innym przywiera) placek o grubości ok. 0,5 cm.Piec 20 min. w 200-220 stopniach.
9
A-n-i-t-a