Kapusta postna.pdf
(
444 KB
)
Pobierz
KAPUSTA POSTNA
Wersja tradycyjna
Składniki na 6 porcji: Czas przygotowania: 140 minut (bez czasu oczekiwania)
75 dag kiszonej kapusty
40 dag surowej kapusty
10 dag masła
5 dag suszonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
sól
pieprz
3 ziarenka jałowca
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw je na całą noc.
Poszatkuj surową kapustę i duś w rondlu z częścią masła,
aż zmięknie (ok. 40 minut). Dodaj pokrojoną kiszoną
kapustę, uzupełnij wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 30
minut bez przykrycia.
Grzyby zagotuj w wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlej do kapusty. Gotuj razem z
przyprawami, aż grzyby i kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar płynu. Stop i lekko przyrumień
resztę masła, wlej do kapusty z grzybami. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszaj i poduś jeszcze chwilę na małym ogniu.
Przepis z gazety „Świat kobiety”
Wersja ekspresowa
Składniki na 8 porcji:
Czas przygotowania: 80 minut
1 kg kiszonej kapusty
5 dag grzybów suszonych (prawdziwków, podgrzybków)
10 dag masła
Sól
Pieprz
2-3 ziarenka jałowca
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
Pokrój kapustę, włóż do rondla, zalej wodą, aby była przykryta. Zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj całe
grzyby. Gotuj razem z przyprawami, aż grzyby i kapusta zmiękną (ok. 45 minut). Stop i lekko
przyrumień masło, wlej do kapusty z grzybami. Potrawę przypraw do smaku solą i świeżą zmielonym
pieprzem. Wymieszaj i duś na małym ogniu jeszcze ok. 35 minut.
Porcja: 310 kcal.
Przepis z gazety „Świat kobiety”
Plik z chomika:
talen
Inne pliki z tego folderu:
Fasolka po prowansalsku.pdf
(473 KB)
Jajka pieczone z warzywami.pdf
(483 KB)
Papryka nadziewana kaszą.pdf
(521 KB)
Pieczony kalafior z sosem chili.pdf
(560 KB)
Kluski leniwe z dyni i twarogu z masłem.pdf
(464 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta
Desery
Drób
Mączne
Mięsne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin