Kutia kresowa.pdf

(458 KB) Pobierz
KUTIA KRESOWA
Wersja tradycyjna
Składniki na 6 porcji:
Czas przygotowania: 190 minut + noc
szklanka maku
szklanka pszenicy
½ szklanki miodu
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich i
laskowych
½ szklanki rodzynek
garść płatków migdałów
żurawina
paski skórki pomarańczowej smażonej w
cukrze
Pszenicę opłucz, zalej wodą i odstaw na noc.
odcedź, zalej nową wodą i ugotuj do
miękkości. ponownie odcedź i zostaw do
ostygnięcia. Mak przepłucz, sparz wrzącą
wodą lub mlekiem. odstaw na 2 godziny. Gdy napęczniej, odcedź i trzykrotnie zmiel. Podgrzej miód.
Wymieszaj z makiem. Dodaj rodzynki, orzechy, pszenicę i płatki migdałowe. Gotową kutię przełóż do
salaterki. Udekoruj żurawiną i paseczkami skórki pomarańczowej. Przed podaniem mocno schłodź.
Przepis z gazety „Świat kobiety”
886159423.001.png 886159423.002.png
Wersja ekspresowa
Składniki na 6 porcji:
Czas przygotowania: 70 minut + noc
szklanka pszenicy
puszka masy makowej (ok. 45 dag)
½ szklanki miodu
½ szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych
płatki migdałowe
½ szklanki rodzynek
skórki pomarańczowe smażone w cukrze
Pszenicę opłucz, zalej wodą i odstaw na noc. Odcedź, zalej nową wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź.
Podgrzej miód. Wymieszaj z masą makową. Dodaj rodzynki, orzechy, pszenicę i płatki migdałowe.
Przełóż do salaterki. Ubierz skórką pomarańczową i ewentualnie żurawiną. Schłodź przed podaniem.
Porcja: 360 kcal.
Przepis z gazety „Świat kobiety”
Zgłoś jeśli naruszono regulamin